• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 7 °C

Türk heyeti Washington’da temaslar yapacak

Türk heyeti Washington’da temaslar yapacak
Türk-Amerikan ilişkilerinde gerginliği azaltmak amacıyla Türkiye'den bir heyetin Washington’a gitmesi konusunda uzlaşma sağlandı.

Türk medyasına yansıyan haberlerde yer alan “ön mutabakat imzalandı” iddiası doğrulanmadı. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasındaki Singapur’da 3 Ağustos’ta gerçekleşen görüşme çerçevesinde, diplomatik temaslar yürütüleceği ifade edildi. İki bakan arasında 51. Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) toplantısı vesilesiyle yapılan 45 dakikalık görüşmeden ABD – Türkiye ilişkilerindeki sorunları müzakere etmeye devam kararı çıkmıştı.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk Heyeti’nin en kısa sürede Washington’a gideceğini açıkladı. ABD'yle Türkiye arasında “uzlaşma zemini” bulunduğu vurgulanarak, müzakere kararlılığı ifade edildi. Heyetin 9 kişiden oluşacağı ve üyeleri arasında Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlığı'ndan yetkililer olacağı belirtiliyor. Heyetin ilk görüşmesini Çarşamba günü yapacağı da kaydediliyor.

ABD Büyükelçiliği: Gerginliklere rağmen ABD Türkiye’nin dostu

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden ise Twitter hesabı üzerinden kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Mevcut gerginliklere rağmen ABD, Türkiye’nin sağlam bir dostu ve müttefiki olmayı sürdürmektedir. Ülkelerimiz, canlı bir ekonomik ilişkiye sahiptir. Bu nedenle, bir Amerikalı yetkilinin, Amerikan dolarının 7 TL olacağı tahmininde bulunduğu yönünde tamamen temelsiz ve sorumsuz haberlerin Türk medyasında yer alması çok talihsiz ve rahatsız edicidir. Bu, uydurulmuş ve temelsiz bir yalandır” denildi.

ABD Büyükelçiliği’nin Türkiye’deki dolar kuruyla ilgili açıklama yapılmasına neden olan gelişme, Rusya Araştırmaları Enstitüsü (RUSEN) Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz’in sözlerine hükümete yakın medyada yer verilmesi. Yılmaz, kişisel Twitter hesabından 1 Ağustos sabahı yaptığı paylaşımda, “ABD’nin TR’ye ekonomik ambargo listesini hazırladığı iddia ediliyor. Bugün ziyaretimize gelen ABD elçilik görevlisine amaçladığınız nedir dedim. Doların 7 TL olacağını öngörüyoruz dedi. Bu yaptığınızla Türkiye’yi kaybedeceksiniz dediğimde belki de öyle istiyoruz cevabını aldım” demişti. Yılmaz, sonrasında ABD Hazine Bakanlığı’nın, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelik mali yaptırım kararını da eleştirmişti. ABD elçilik yetkilisine dayandırdığı 7TL’lik dolar kuru iddiasını devam ettiren Yılmaz, “ABD yönetimi, Adalet Bakanı Gül, ve İçişleri Bakanı Soylu’nun ABD’deki malvarlıklarına el koydu. ABD vatandaşlarının da bu kişilerle ticari ya da parasal ilişkiye girmesi yasaklandı. Yani 7 TL haberi ve ABD’nin ne amaçladığını anlamış olduk” diye yazmıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89