• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 14 °C

Türk: CHP korkmazsa çok güçlenir

Türk: CHP korkmazsa çok güçlenir
CHP'de son dönemde gerçekleşen değişimin iyi olduğunu söyleyen Ahmet Türk, "CHP değişimden korkmazsa çok güçlenir" dedi.

CHP'de son dönemde gerçekleşen değişimin iyi olduğunu söyleyen Ahmet Türk, "CHP değişimden korkmazsa çok güçlenir" dedi.

Kapatılan DTP’nin eski Eşbaşkanı Ahmet Türk, Vatan gazetesine verdiği mülakatta CHP için “CHP kendi kabuğuna çekilmez ve değişimden korkmazsa çok güçlü bir parti olur” yorumunda bulundu.

Kendisinin ve Aysel Tuğluk’un milletvekilliklerinin iptal edilmesi kararının Anayasa Mahkemesi’nce yeniden değerlendirilmesi gerektiğini savunan Türk, tekrar milletvekili olması durumunda ne yapacağı sorusuna “Zaten biliyorsunuz ki siyasi partilere üye olmak konusunda bir yasak var. Bu ortadan kalkmıyor. Milletvekili olsam bile bağımsız olmak durumundayım. Herhangi bir partiye üye olma yasağı devam edecek. Sadece bağımsız milletvekilliğinin yolu açılmış olacak” yanıtı verdi.

KCK davasında Kürtçe savunma talebinin yanlış olduğunu vurgulayan Türk, “Lozan Anlaşması'nın 39. maddesi çok net: 'Azınlıklar kendi dilleriyle savunmalarını yapabilirler'. Ama Türkiye'de bu karar, bugüne kadar yer bulmadı. Türkiye artık ulus devlet mantığından kurtulup demokratik devlet statüsüne geçmeli” dedi.

“KCK davasında yargılananlar sadece kimliğimizi koruyordu”

Türk, KCK davasıyla ilgili olarak “Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümü konusunda siyasi partimize mensup olan arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar illegal gösterildi. Türkiye'nin bölünmesine yönelik bir çaba içindelermiş gibi bir hava yaratıldı. Maalesef bugün bu nedenle tutuklular. Farklı düşündükleri için bu insanlar yargılanmamalı. KCK Davası'nda yargılananların yaptıkları çalışmaların tek bir sebebi var o da mevcut kimliğimizi korumak. Şayet siz sanki bir örgüt militanı gibi insanları yargılarsanız bu en büyük yanlış olur. Türkiye artık Kürtleri potansiyel tehlike olarak görmekten vazgeçmeli” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’deki değişim

“CHP’nin çatlamasının şahısların kavgasından ötürü olmadığını” savunan Türk, “Sistemin, politik yetersizliğin getirdiği bir süreç bu. Bugüne kadar muhafazakar statükocu oldular. Ve böylesi bir partinin asla iktidar olamayacağını görmeye başladılar. Kürt sorunu konusunda 70 yıllık bağnaz politikalarla bu işin çözülemeyeceğini anlamaya başladılar. Bütün bunlar değişim ve dönüşümün kaçınılmaz olduğunu gösteriyor bizlere. Eğer bunları görmezsek kesinlikle başarılı olamayız. CHP bugün bunları yaşıyorsa, mesele yönetim anlayışı değil. Yönetim biçimi ve siyasete bakışın getirdiği bir ayrışma” dedi.

CHP’deki değişimin iyi olup olmadığı sorusuna “Tabii ki iyi oldu” yanıtı veren Ahmet Türk, “Değişimin sonuçları nereye gider tahmin etmek güç ama CHP'nin artık sosyal demokrat bir parti olması gerekiyordu. Bu kaçınılmazdı. Gerçekten halkı kucaklayacak bir parti olduğu zaman, toplumsal realitesine uygun çözümler ürettiği zaman elbette güçlenecektir. Ayrıca çok farklı bir ekonomik yaklaşım biçimi geliştirmeli. Kendi kabuğuna çekilmez ve değişimden korkmazsa çok güçlü bir parti olur CHP” diye konuştu.

“Silahların susmasını sağlayacak güç Öcalan’dır”

Kürt sorununun çözümünde diyaloğun önemli olduğunu söyleyen Türk, “Kürtler, Türkler, sivil toplum kuruluşları ne istiyor oturup konuşarak, tartışmalıyız. Sorunun muhatapları belli kabul etseniz de etmeseniz de. Bu gerçek kabul edilmeli artık. BDP Kürt halkının partisi, PKK bugün halk tarafından inkarı mümkün olmayan bir güç. Bunu anlamak şart. Siyasi çözüm konusunda muhatap partimiz BDP. Ama silahların susmasını sağlayacak güç Abdullah Öcalan'dır. İşte bu aktörleri görerek hareket edilirse ancak çözüme ulaşılabilir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89