• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 20 °C

Tunceli sokaklarında CHP'li Öymen'e inanılmaz tepki

Tunceli sokaklarında CHP'li Öymen'e inanılmaz tepki
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Meclis'teki demokratik açılım görüşmelerinde sarf ettiği sözlere Tuncelililerin tepkisi dinmiyor.

Öymen, mevcut terörle mücadelenin devam etmesini savunurken buna, 1937'de kanlı şekilde bastırılan Dersim isyanını örnek göstermişti. Kıyaslamanın haksızlık olduğunu vurgulayan Tuncelililer, Öymen'i 'Hitler'e benzeten afişleri şehrin sokaklarına astı. Sivil toplum kuruluşları, belediye, rektörlük ve Alevî dernekleri ise CHP il binasına yürüme kararı aldı. Yürüyüş sonunda CHP binası önüne siyah çelenk bırakılacak. Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ, Öymen'in sözlerini talihsizlik olarak değerlendirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in TBMM Genel Kurulu'nda demokratik açılım görüşmelerinde sarf ettiği sözler Tunceli'yi ayağa kaldırdı. Öymen, "Şeyh Said isyanında analar ağlamadı mı? Dersim isyanında analar ağlamadı mı?" diye sorarak, o dönemlerde yapılan kanlı müdahaleleri doğru bulduğunu ifade etmişti. Alevi camia ile Tunceli'de büyük tepki toplayan bu sözler üzerine sivil toplum kuruluşları, belediye, rektörlük ve Alevi dernekleri CHP'ye karşı eylem kararı aldı. Öymen'in sözleri CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da tepkisini çekti. Alınan bilgilere göre Baykal, Öymen'e "Dersim örneği hiç hoş olmadı. Vatandaşlar bu tür konularda çok duyarlı, bize ulaşıp tepkilerini aktardılar. Bir daha böyle söylemler istemiyorum." dedi. CHP'nin Doğu ve Güneydoğu kökenli yöneticileri de Öymen'i, açıklamaları nedeniyle sert bir dille eleştirdi.

7618CHP lideri Baykal, önceki akşam partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında TBMM'de demokratik açılım sürecine ilişkin ön görüşmeleri değerlendirdi. Onur Öymen'in sözleriyle ilgili olarak, "Bu tür değerlendirmeler, yanlış yorumlamaya müsaittir, CHP'nin izlediği barış ve kardeşlik politikalarına da zarar verir. Hassas konularda böyle sözlerin mantığı yok." eleştirisini getirdi. Toplantıda, Tunceli doğumlu Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer ve MYK Üyesi Sırrı Özbek'in de Öymen'i ifadeleri nedeniyle sert bir dille eleştirdikleri öğrenildi. Onur Öymen ise, "Ben Atatürk'ün terörle mücadele konusundaki kararlılığını vurgulamak için bu örnekleri verdim." diyerek kendini savundu. Baykal, bunun üzerine, "Geçmişi deşerek insanları rencide etmek uygun değildir. Bunları günümüzdeki gelişmelere uyarlayamayız. Hepimizin bu tür hassas konularda çok dikkatli konuşmamız gerekir." sözleriyle tepkisini sürdürdü.

Öymen'in sözlerine CHP'nin Tunceli teşkilatından da tepki geldi. CHP İl Başkanı Hüseyin Güneş, açıklamaların 'talihsiz' olduğunu belirtti. 1938'de yaşanan olayları, bugünkü terörle mücadele yöntemleriyle karşılaştırmanın yanlış olduğuna işaret eden Güneş, "Bu açıklamalar nedeniyle çok tepki aldık. Konuyu genel merkez yöneticileriyle yüz yüze konuşacağım." dedi. CHP Genel Merkezi'ne gün boyu Alevi kesiminden tepki mesajları geldi. Alevi sorunlarına ağırlık veren internet siteleri de Öymen'e tepki göstererek 'özür dilemesini' istedi.

Özür dilemedi medyayı suçladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, yaşananlara rağmen sözlerinin arkasında durdu. "Sözlerimin hiçbir bölümünde farklı etnik, dinî ve mezhepsel kökenden gelen vatandaşlarımızı incitici bir ifade yer almamaktadır." diyerek, suçu medyaya attı. Konuşmasının bir bölümünün bazı köşe yazarları ve televizyon yorumcularınca amacından saptırılarak kamuoyunu yanıltıcı biçimde yorumlanmaya çalışıldığını ileri sürerek, özür dilemeyeceğini söyledi. 

Şerafettin Halis (DTP Tunceli Milletvekili): Öymen, bu konuşmasıyla Kürt sorununun çözümü için de öldürmenin bir yöntem olacağına işaret ediyor. Öymen'in söyledikleri, 'Dersim'de CHP'nin kanla ıslanmış süngüsü bir daha kurumasın' demektir.

Ufuk Uras (Bağımsız Milletvekili): Öymen, halen kanayan bir yaraya sorumsuzca tuz bastı. Onu Tunceli'ye davet ediyorum. Gelsin ve halkın karşısına çıkıp Meclis'te söylediklerini tekrar etsin.

Ali Kenanoğlu (Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı): Dersim katliamı bir insanlık ayıbıdır. Böyle bir insanlık suçunu Kürt sorununun çözümünde model olarak sunmak da bu insanlık ayıbına ortak olmaktır. Öymen'in özelde Dersim halkından ve genelde Alevi toplumundan özür dilemesi gerekir.

Durmuş Boztuğ (Tunceli Üniversitesi Rektörü): Öymen'in tarihin bir köşesinde olup bitenler üzerinden açıklama yapması talihsizlik. Tunceli halkının sıkıntılarını anlamak lazımken böyle bir açıklama gerçekten üzücü.

Seher Dilovan (Sanatçı): Anneler ağlasın, çocuklarımız ölsün, bunu mu söylemek istiyor? Yapılanları tasvip mi ediyorlar? Bunlar geri kalmış bir düşünce ürünüdür.

Fermani Altun (Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı): Açıklama tam bir rezalet. Talihsiz bir beyanat. Resmi ideolojiden demokratik sisteme geçişi engelledikleri gibi bu beyanlarla da aynı zihniyeti ortaya koyuyorlar.

Metin Tarhan (Erikli Baba Cemevi ve Kültür Derneği Başkanı): Analar ağlasın da ne olursa olsun. Onur Öymen'in bu anlayışı totaliter rejimlerde görülür. Demek ki fırsatları olsa bu tür katliamlara tevessül edecekler. Demokrasiden korkanlar katliama başvurur.

Ali Balkız, sorulara cevap vermedi

İstanbul Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen mitingde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Tunceli'de cemevi ziyaretiyle ilgili eleştirilerde bulunan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, "Onur Öymen'in sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu cevaplamaktan kaçındı.

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89