• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Tuğluk: Devlet değil, demokrasi talep ediyoruz

Tuğluk: Devlet değil, demokrasi talep ediyoruz
Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Eşgenel Başkanı Aysel Tuğluk, kimsenin devletinde, iktidarında gözleri olmadığını söyledi.

Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Eşgenel Başkanı Aysel Tuğluk, kimsenin devletinde, iktidarında gözleri olmadığını belirterek, "Açıkça ve altını çizerek belirtiyorum. Biz Kuzey Kürtleri olarak demokratik ulus çözümünü esas alıyoruz. Bu çözüm modelini devletçi, milliyetçi, iktidarcı çözümlerin alternatifi olarak sunuyoruz. Devlet değil, demokrasi talep ediyoruz" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) 7'nci Olağan Kongresi HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı ve DTK Eşgenel Başkanı Ahmet Türk, yardımcısı Van Bağımsız Milletvekili DTK Eşgenel Başkanı Aysel Tuğluk, milletvekilleri, belediye başkanları, Rojava, Federal Kürdistan, İran ve Avrupa'dan Kürt siyasetçilerin katılımıyla Diyarbakır Kayapınar Spor Kompleksi'nde başladı.

Kongrede yeniden aday olmayacağı belirtilen Eşgenel Başkanları Ahmet Türk ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk birer konuşma yaptı.

Tuğluk: Türk'ü Kürt ile Kürt'ü Türk ile vurma oyununa son vereceğiz

Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Eşgenel Başkanı Aysel Tuğluk, Kürtlerin özgürlüğünü ve varlığını asla pazarlık konusu olmayacağını belirterek, "Özgür yaşam ve öz yönetim gücüne tarihi bir fırsat yakalamışken, kendi kaderimizi tayin etme hakkımızı kullanmamızı hiç kimse engelleyemez" dedi.

"Türk'ü Kürt ile Kürt'ü Türk ile vurma oyununa hep birlikte son vereceğiz" diyen Aysel Tuğluk, egemenlerin saltanatlarını sürdürmek için bin yıllık tarihi ilişkiyi bozmak istediklerini söyledi. Tuğluk, "Son yüzyılın özeti budur. Artık Türk-Kürt ilişkisini özgür temelde anayasal ifadeye kavuşturmalıyız. Çözüm sürecinin amacı budur. Tarihi bir çözüm için de koşullar uygundur" diye konuştu.

"Devlet değil, demokrasi talep ediyoruz"

Tuğluk, herkesin rahat olmasını ve kimsenin devletinde, iktidarında gözleri olmadığını belirterek, 'demokratik ulus' çözümüne saygı gösterilmesini istedi. Tuğluk, şöyle dedi:

"Varsın devlet onların olsun demokrasi bizim. İktidar onların olsun, özgür yaşam bizim. Açıkça ve altını çizerek belirtiyorum. Biz Kuzey Kürtleri olarak demokratik ulus çözümünü esas alıyoruz. Bu çözüm modelini devletçi, milliyetçi, iktidarcı çözümlerin alternatifi olarak sunuyoruz.

Devlet değil, demokrasi talep ediyoruz. Ortadoğu'da devlet ve milliyetçilik diktası felaket getirir, bozguna yol açar. Talebimiz esas olarak Kürtlerin politik ve demokratik toplum olma hakkı ve hakikatine saygı gösterilmesi. Buna yasal ve anayasal alan açılmasıdır. Kuşlar bile özgürken, Kürtlerin demokratik toplum olma iradesine müdahale edilmesin istiyoruz.

Geçmişte bunu KCK operasyonlarıyla müdahale ederek engellemeye çalıştılar. Ve Oslo süreci akamete uğradı. Artık bu dayatmalara son olsun istiyoruz. Kuş olup uçacak, balık olup yüzecek halimiz yok. Bu topraklarda insana, topluma, doğaya ve her türlü canlıya saygı duyarak özgür yaşamak istiyoruz. E bu kadarına da razı olsunlar artık. Barışacaksak herkese en özgür ve en özgür hayat hakkı tanınarak barışacağız."

Tuğluk, Kürtlerin kendini ifade etme ve yönetme hakkını talep ettiklerini belirterek, "Biz Kürtlerin özgür yaşama ve öz yönetim hali var olma hakkını asla tartıştırmayız. Pazarlık konusu yapmayız. Kürtlerin kendini ifade etme ve yönetme hakkını talep ediyoruz. Kendilerini ilgilendiren konularda bölgelerin ve kimliklerin referandum hakkının tanınmasını istiyoruz" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi boyunca ilk kez rasyonel davranıp gerçeği kabul ederek, adına 'çözüm süreci' denilen bir yaklaşım geliştirdiği görüşünü savunan Aysel Tuğluk, "Biz bu süreci kabul ederek çalışmalarımızı sürdürecek, çalışmalarımıza devam edecek, nihayete ulaşması için çabalayacağız. Elbette taleplerimiz olacak, eylemsellik için de olacağız ama tüm bunları siyasi ve demokratik yol ve yöntemlerle en önemlisi Sayın Öcalan'ın ısrarla sürdürdüğü çözüm sürecine bağlı kalarak geliştireceğiz" diye konuştu.

Ahmet Türk: Kürt birliğinin yaşama geçirilmesi gerekiyor

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı ve DTK Eşgenel Başkanı Ahmet Türk, Kürtçe yaptığı konuşmada, yıllardır Kürtlerin soykırımdan geçirilmek istendiğini ileri sürdü.

Bugün Kürt halkının geleceğini karartmaya dönük saldırılarla karşı karşıya olduğunu iddia eden Ahmet Türk, "Bugün IŞİD çetecilerini önümüze koymuşlar ve geleceğimizi karartmak için kendi hizmetlerinde kullanıyorlar. Kürt halkını boğmak isteyenler halkın birliğiyle boşa çıkartılacaktır. Bugün Kürt halkı birliğini kurmuştur. Ama eksiklik Kürt siyasetindedir, siyasetçilerindedir" dedi.

Kürdistan'da stratejik bir siyasetle hareket edilmesi gerektiğini de isteyen Ahmet Türk, "Bugün DTK'nın kongresinde, bütün Kürt siyaseti ve siyasetçilerine çağrı yapıyoruz. Kürt birliğinin yaşama geçirilmesi gereken gündür" dedi.

  • Yorumlar 11
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89