• BIST 9693.46
  • Altın 2513.021
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7834
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 8 °C

TSK mayınla ilgili konuştu

TSK mayınla ilgili konuştu
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde yedi askerin şehit olduğu mayın patlaması ile ilgili olarak konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde ölümle sonuçlanan olaylara ayrıca bir emre gerek kalmadan savcıların el koyduğunu belirterek,''Tek dileğim hızlı bir soruşturma yapılır, müspet, menfi, ne denecekse hızlı denir'' diye konuştu.

Orgeneral Güner, Türkiye Cumhuriyetinin ilk Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'ın 60. yıl dönümü dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı karargahında düzenlenen anma töreninin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 27 Mayıs 2009 tarihinde yedi askerin şehit olduğu mayın patlamasıyla ilgili dosyanın Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderildiğini hatırlatarak, konuyla ilgili son gelişmelerin sorulması üzerine Orgeneral Güner, her yıl yaz tertiplenmesi kapsamında o bölgeye birliklerin intikal ettiğini söyledi.

Bu birliklerin üst bölgelerine yerleştiklerini ve üst bölgelerinden çıkarak terörle mücadele faaliyetleri gerçekleştirdiklerini anlatan Orgeneral Güner, patlamanın o birliklerden birinin intikali sırasında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Türk Silahlı Kuvvetlerinde ölümle sonuçlanan hangi olay olursa olsun, kışlada elektrik çarptı vefat oldu, araç kaza yaptı vefat oldu, suya girdi boğuldu, sonu ölümle biten, kışlada da olduğu gibi, terörle mücadele bölgesinde de harekatta da ölümle biten her olaya otomatik olarak, hiç ayrıca bir emre gerek kalmadan savcılar el koyuyor. Yani gece yarısı olduysa öbür sabah ilk ışıkla beraber adli soruşturma başlıyor.

Bu olayda da Çukurca Cumhuriyet Savcılığınca olaya el konulduğunu ve adli soruşturmanın başlatıldığını belirten Orgeneral Güner, ilk incelemelerden sonra Çukurca Cumhuriyet Başsavcısı'nın olayı terörle mücadele kapsamında görerek ve Haziran ayının sonunda yetkisizlik kararı vererek Van'daki Cumhuriyet Savcılığına havale ettiğini anlattı.

Yakın zamana kadar bütün soruşturmayı Van'daki bu işle yetkili savcılığın yürüttüğünü belirten Orgeneral Güner, incelemelerden sonra Van Savcılığının olayın kendi yetkisi dışında olduğuna kanaat getirerek, askeri görev esnasında oluştuğu düşüncesiyle görevsizlik kararı verdiğini, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderdiğini söyledi.

Dosyanın hafta başında Genelkurmay Başkanlığı karargahına ulaştığını belirten Orgeneral Güner, şöyle konuştu:

''Askeri Savcı soruşturmayı açarak devam ettiriyor. Sabah medyaya baktım. Köşe yazısı, yorumlar, değerlendirmeler var. Sanki bir şey kesildi, durdu, şekli değişti gibi. Hayır, sadece ilgili yere, askerin yetkisine girdiği düşünülerek Askeri Savcıya dosya geldi. Askeri Savcımız şimdi dosyayı inceleyecek. Başka soruşturmalar, dinlemeler yapacak ve sonunda iddianamesini hazırlayıp askeri mahkemede açmak istiyorsa o da açabilecek. Neticede bu olay adli soruşturma sürecinde.''

Gazetecilere, ''Yargı sürecinde olan bir konu hakkında bizim şimdi yorum yapmamız. Aslına bakarsanız başkalarının da yorum yapması ne kadar uygun?'' sorusunu yönelten Orgeneral Güner, şöyle devam etti:

Şimdi birilerini suçlu yada suçsuz gibi göstermek ne kadar doğru. Çünkü daha varılan bir karar yok, varılan bir sonuç yok. Devam eden bir soruşturma süreci var.

İnanın dosyayı ben görmüyorum, çünkü zincirin içinde değilim. Şu anda askeri savcıda. Bir tek o biliyor dosyayı. Tek dileğim hızlı bir soruşturma yapılır, müspet, menfi, ne denecekse hızlı denir. Sizin beklentiniz, ailelerin beklentileri, onların acılarını çok paylaşıyorum ve anlıyorum, kamuoyunun beklentisi süratle cevaplanır.''

Bu konunun emir komuta zincirinin dışında adli zincirde giden bir olay olduğunu vurgulayan Orgeneral Güner, soruşturmanın gizliliği ve yargı sürecine saygı duyduklarını kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89