• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 1 °C

Trump ve Kim Jong Un anlaşma imzaladı

Trump ve Kim Jong Un anlaşma imzaladı
ABD Başkanı Trump ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) lideri Kim Jong Un arasında, Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırmaya yönelik tarihi zirve yapıldı.

Tarihte ilk kez bir Kuzey Kore Lideri, ABD Başkanı bir araya gelirken kameralar karşısına geçen iki lider, ortak bir metne imza attı.

T24'ün haberine göre; Trump, "Kısa süre sonra her şeyi gereceksiniz. Son derece kapsamlı, ortak bir mektuba imza attık. Her iki tarafın da sonuçlardan etkileneceğini düşünüyorum. İki taraf da iyi niyetle yaklaştı, çaba gösterdi ve hazırlıklar yapıldı. Bugün yaşananlardan gurur duyuyoruz" dedi. 

"Büyük bir sorunu çözeceğiz ve bunu dünya için yapacağız" diyen ABD Başkanı, bu aşamaya gelinmesinin olağanüstü bir başarı olduğunu vurguladı.

Kim'le arasında özel bir bağ kurulduğunu belirten Trump, Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanmaya en kısa zamanda başlayacağını söyledi. Ancak bunun tüm nükleer silahların imhası anlamına gelip gelmediği bilinmiyor.

2-007.jpg

Trump, ayrıca şu ifadeleri kullandı:

"Yoğun görüşmeler gerçekleştirdik ve ikimiz için de hayal edilenden daha iyi bir sonuç geldi, umulandan çok daha başarılı oldu. (Kim Jong-un'a) Sizinle olmak büyük bir şeref, teşekkür ediyorum."

Görüşmeyi 'tarihi' olarak niteleyen Kim de "Geçmişi geçmişte bırakmaya karar verdik. Dünya büyük bir değişime tanıklık edecek" ifadesini kullandı.

Kim'i Beyaz Saray'a davet edeceğini Trump daha birçok kez bir araya geleceklerinin altını çizdi. 'Kuzey Kore liderinden ne öğrendiği' sorulan Trump, "Kim son derece yetenekli biri, ülkesini çok seviyor" yorumunu yaptı.

Trump -Kim zirvesinin en önemli gündem maddesi, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması. ABD tarafı, Kuzey Kore'nin nükleer silah programını sona erdirmesini talep ediyor. 

Kuzey Kore'nin ise Pakistan modeli üzerinde ısrarcı olacağı söyleniyor. Pyonyang, aynı Pakistan gibi nükleer güç olarak kabul edilmeyi hedefliyor. Hatta nükleer silahlarının bir bölümünü elinde tutmayı istiyor. Bu talep karşısında tarafların bir formül geliştirilebileceği konuşuluyor. Bu formüle göre Kuzey Kore kıtalararası balistik füze programını durdurabilir. 

3-005.jpg

Ancak Washington, Kuzey Kore'nin kısa menzilli füzeleri ellinde tutmasına izin verebilir. Böylesi bir formülün ABD'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore'yi rahatsız edeceğine dikkat çekiliyor.

Zirvenin bir diğer amacıysa Kore yarımadasında barışı sağlamak ve Kore savaşını resmen sona erdirecek bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya varmak.

Kuzey Kore bu anlaşmayla Amerikan askerlerinin Kore yarımadasından çekilmesini sağlamayı planlıyor. Kuzey ve Güney Kore'nin birleşmesi de gündemde.

Uluslararası toplumun gözünde Güney Kore ile aynı itibarı görmeyi isteyen Kuzey Kore liderinin en büyük hedeflerinden birisiyse ülkesine uygulanan ambargoların kaldırılmasını sağlamak. Kuzey Kore'yi müzakere masasına iten en büyük faktöründe ülkesindeki ekonomik sıkıntılar olduğu konuşuluyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89