• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 12 °C

Trump savunma bütçesi tasarısını veto etti

Trump savunma bütçesi tasarısını veto etti
ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’de her iki partinin de güçlü desteğiyle geçen 740 milyar dolarlık savunma bütçesi yasa tasarısını veto etti. Tasarı, Türkiye’ye yaptırımları da öngörüyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, 740 milyar dolarlık savunma bütçesi yasa tasarısını veto etti.

Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin güçlü desteğiyle Kongre’den geçen tasarının Trump tarafından veto edilmesiyle birlikte ABD’de her yıl Kongre’den geçen tasarının 60 yıl sonra ilk kez yasalaşmaması ihtimali ortaya çıktı.

Trump, Ulusal Savunma Yetki Yasası (NDAA) tasarısını veto etme gerekçesi olarak, “kritik önemde ulusal güvenlik tedbirlerini içermemesi, savaş muhariplerimiz ve ordumuzun tarihine saygı göstermeyen düzenlemeleri içermesi ve yönetiminin, ulusal güvenlik ve dış politika adımlarında Amerika’yı ön plana alma çabalarına ters düşmesini” gösterdi.

Trump Temsilciler Meclisi’ne gönderdiği mesajında, “Bu (tasarı), Çin ve Rusya’ya bir hediye” ifadesini kullandı.

28 Aralık’ta yeniden oylanacak

Trump’ın başkanlığı döneminde daha önceki 8 vetosu, Kongre’de Trump’a yakın Cumhuriyetçi üyelerin desteği sayesinde geçerli olmuştu.

Ancak danışmanlar, Trump’ın başkanlığının sona ermesine birkaç hafta kala, bu son vetonun muhtemelen Kongre üyelerince geçersiz kılınacağını ve ikinci kez oylanacak tasarının bunun için yeterli çoğunluğu alacağını belirtiyor.

NDAA hem Cumhuriyetçiler’in çoğunlukta olduğu Senato’da hem de Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde, vetoyu aşmak için gereken üçte iki çoğunluğun üzerinde bir oranla kabul edilmişti.

Yasa yeniden Kongre’ye gittiğinde aynı şekilde üçte iki çoğunlukla geçerse bu defa Trump’ın veto hakkı bulunmuyor.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, tasarının tekrar 28 Aralık’ta oylanacağını açıkladı.

Kapsamı geniş tasarı

1961 yılından bu yana her yıl Kongre tarafından kabul edilen savunma tasarısı, Amerikan askerlerinin maaşlarına yapılacak zamdan, kaç gemi ya da uçak alınabileceğine ve Çin ile Rusya’ya karşı nasıl adım atılması gerektiğine ve jeopolitik tehditlerle nasıl başa çıkılacağına kadar savunmaya ilişkin tüm konularını kapsıyor.

Savunma bütçe tasarıları 59 yıldır herhangi bir veto görmeden ABD Başkanları tarafından imzalanıyor.

Trump, yasaya sosyal medya şirketlerini, platformlarında yapılan paylaşımlardan sorumlu tutulmasını sağlayacak bir madde içermediği ve Amerikan iç savaşında kölelikten yana eyaletlerden bazı generallerin isimlerinin askeri üslerden kaldırılmasını önerdiği için karşı çıkıyordu.

Türkiye’ye yaptırımları da içeriyordu

Tasarı, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması nedeniyle Trump’tan Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yer alan, 12 yaptırımdan en az 5’ini 30 gün içinde Türkiye’ye karşı uygulaması talebini de içeriyor.

Bu yaptırımların tasarının yasalaşmasından sonraki 30 gün içinde uygulamaya konulması öngörülüyordu ancak Trump yönetimi bunu beklemeden Türkiye’ye CAATSA kapsamında uygulanacak yaptırımları açıklamıştı. (VOA)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89