• BIST 9705.43
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 10 °C

Trump: IŞİD lideri Bağdadi öldürüldü

Trump: IŞİD lideri Bağdadi öldürüldü
ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürüldüğünü açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin öldürüldüğünü açıkladı. Beyaz Saray’da açıklama yapan Trump, Bağdadi’nin Suriye’de düzenlenen operasyonla ölü ele geçirildiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter hesabından yaptığı "Az önce çok büyük bir şey oldu" paylaşımının ardından IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin İdlib'de ABD birliklerinin düzenlediği operasyonda öldürüldüğü iddia edilmişti.

İran ve Suriye kaynakları Bağdadi'nin öldürüldüğünü doğrularken; SDG komutanı Mazlum Abdi, operasyonun ABD ile yürüttükleri ortak istihbarat çalışması ile gerçekleştirildiğini açıkladı. Kısa bir süre sonra Beyaz Saray, Trump'ın bugün TSİ 16:00'da "önemli bir açıklama" yapacağını duyurmuştu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise ABD’nin operasyonu öncesinde bilgi alışverişinde bulunulduğunu açıklamıştı.

TRUMP AÇIKLADI: ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ

Operasyon için Suriye Kürtlerine yardımlarından dolayı teşekkür eden Trump, "Bir çok kişiye acı yaşattıran bu kişi artık kimseye zarar veremeyecek" dedi.

6703-074.jpg

Bağdadi’nin operasyon sırasında bir tünele kaçtığını, intihar yeleğini patlatarak kendisiyle birlikte üç çocuğunu öldürdüğünü söyleyen Trump, "Son anlarını tamamen korku içinde geçirdi" ifadesini kullandı. Trump, "Şiddet yanlısı biriydi, yine şiddet dolu bir yolla öldü" dedi.

"Ağlayarak, çığlık atarak, bir köpek ve bir korkak gibi öldü, kendisiyle beraber olan çocukların da ölümüne yol açtı. Bütün dünyanın nasıl öldüğünü bilmesi gerek" diyen Trump, açıklamasında Rusya, Suriye, Türkiye ve Irak'a ayrıca teşekkür ettiğini söyledi.

Üç yıldır Bağdadi'nin nerede olduğunu bulmaya çalıştıklarını açıklayan Trump, operasyon sırasında ABD tarafından kimsenin hayatını kaybetmediğini sadece bir köpeklerinin yaralandığını belirtti.

Trump, Türkiye'nin operasyondaki rolü ile ilgili olarak, "Türkiye bizim oraya gideceğimizi biliyordu, onların topraklarından geçerek geçtik, operasyon sırasında bir sıkıntı yaratmadılar. En tehlikeli kısım, oraya gidebilmek ve oradan çıkabilmekti. Yerel kişiler tarafından saldırılar oldu ancak bununla başa çıkıldı." dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile operasyonu canlı izlediğini belirten Amerikalı lider, ABD'nin düzenlediği hava saldırısında çok sayıda Bağdadi taraftarının öldüğünü belirtti.

BAĞDADİ'YE OPERASYONUN DETAYLARI

Öte yandan Newsweek dergisi, Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberinde, Trump'ın geçen hafta IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi'nin hedef alınacağı çok gizli bir operasyona izin verdiğini ve bu operasyonun gerçekleştirildiğini iddia etti. Haberde, saldırı sonucuyla ilgili Beyaz Saray'ı bilgilendiren askeri yetkililerin, "Bağdadi'nin öldürüldüğünden büyük oranda emin olduklarını" söyledikleri belirtildi.

6702-519.jpg

Çok geçmeden operasyona dair detaylar da yayımlandı. Bağdadi'nin İdlib'de öldürdüğü iddia edilen operasyonda ABD birliklerinin geceyarısı helikopterle indirme yaparak yaklaşık 4 saat süren çatışmaya girdiği belirtildi.

İdlib'deki AA muhabirinin aktardığına göre, ABD'nin helikopterlerle indirme harekatı düzenlediği mevki, ilin kuzeyindeki Tourlaha Kampı'na birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor. Habere göre gece yarısı 00.00 sularında bölgeye 8 ABD helikopteri ve 2 insansız hava aracı (İHA) gelerek Barişa köyü yakınlarındaki hedefi bir buçuk saat boyunca yoğun ateş altına aldı.

Helikopterlere, yerden ağır silahlarla karşılık verildi. Yaklaşık 1,5 saat süren ilk çatışmaların ardından helikopterler bölgeden ayrıldı. Yarım saat sonra geri dönen helikopterler saldırıya devam etti. Bu sırada helikopterlerden ABD özel kuvvetleri olduğu düşünülen unsurlar yere indirildi. Çatışmaların ikinci kısmı 2,5 saat kadar sürdü. Helikopterler yaklaşık dört saat süren operasyonun ardından bölgeden ayrıldı.

Bölgeye giden sağlık ekipleri, AA muhabirine, saldırının meydana geldiği noktada tamamen yıkılmış bir ev ile etrafında yanmış bazı çadırlar gördüklerini bildirdi. Sağlık ekipleri, olay yerinde 3 erkek, 3 kadın ve 1 çocuk olmak üzere toplam 7 kişinin cesedine ulaştıklarını, 5 yaralıya da ilk müdahalede bulundukları bilgisini paylaştı.

SDG: OPERASYON, ORTAK İSTİHBARAT ÇALIŞMAMIZ SONUCU YAPILDI

Operasyonla ilgili SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi (Mazlum Kobani) de operasyonla ilgili paylaşımda bulundu. Abdi, paylaşımında "Amerika Birleşik Devletleri ile ortak bir istihbarat çalışmasının sonucu olan başarılı ve tarihi bir operasyondu" iddiasında bulundu.

MSB'DEN BAĞDADİ AÇIKLAMASI

MSB, IŞİD liderinin öldürüldüğü iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada, ABD’nin operasyonu öncesinde bilgi alışverişinde bulunulduğunu söyledi. Açıklamada, "ABD tarafından İdlib'e dün gece yapılan operasyon öncesinde askeri makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulmuştur." denildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89