• BIST 9694.45
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 27 °C
  • Berlin 10 °C

Trump için azil süreci resmen başladı

Trump için azil süreci resmen başladı
ABD’de Temsilciler Meclisi, Başkan Trump için azil sürecini resmen başlatan tasarıyı kabul etti. Böylelikle azil soruşturması resmen başlamış olurken, Trump “Amerikan tarihinin en büyük cadı avı” sözleriyle karara tepki gösterdi.

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Donald Trump hakkındaki azil soruşturması sürecini resmileştiren tasarıyı onayladı.

Böylelikle bu ilk resmi oylamanın ardından, şimdi aylar sürebilecek, 2020’nin ilk haftalarına kadar uzanabilecek bir soruşturma süreci resmen başlamış oldu.

196’ya karşı 232 oyla geçen tasarı, sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceğine ilişkin kuralları içeriyor.

Tasarı, azil süreci kapsamında kamuoyuna açık Kongre oturumları düzenlenmesi ve kapalı kapılar ardındaki toplantıların dökümlerinin yayınlanması çağrısını içeriyor.

Trump: Cadı avı

ABD Başkanı Donald Trump, hakkında başlatılan azil soruşturmasıyla ilgili Twitter üzerinden açıklama yaptı.

Trump, soruşturmayı “Amerikan tarihinin en büyük cadı avı” diye niteledi ve ekledi: “Azil aldatmacası Amerikan borsalarını olumsuz etkiliyor.”

Cumhuriyetçi Parti’den yapılan açıklamada ise “Demokratlar 2020 seçimlerinde Trump’ı yenemeyeceklerini anlayınca bu yolu deniyorlar” ifadelerine yer verildi.

Azil soruşturması neden başladı?

Soruşturmanın merkezinde, Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky arasında 25 Temmuz’da yapılan telefon görüşmesi var.

Telefon konuşmasının zabıtları, Trump’ın Zelenzsky’den, Demokrat rakibi Joe Biden ve Ukrayna enerji şirketi Burisma’da bir dönem direktör olarak görev yapmış oğlu Hunter Biden hakkındaki ispatlanmamış yolsuzluk iddialarını soruşturmasını istediğini gösteriyor.

Süreç nasıl işleyecek?

Soruşturmanın resmen başlamasıyla Temsilciler Meclisi bugün süreçle alakalı önemli bir oturuma daha sahne olacak.

Başkan Trump’ın Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Rusya konusundaki ana isim olan Tim Morrison kapalı kapılar ardında ifade verecek.

Azil soruşturmasını yürüten üç komisyonun üyeleri, müzakerelerde kilit isim olan Morrison’dan Trump’ın Ukrayna’yla temasları hakkında yeni ayrıntılar vermesini bekliyor.

Komisyon üyeleri ayrıca eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’dan da gelecek hafta ifade vermesini istedi.

Temsilciler Meclisi’nin soruşturma sürecini tamamlayıp azil tasarısını Genel Kurul’a getirmesi halinde yine salt çoğunluk aranacak.

Eğer yeterli sayıya ulaşılır ve tasarı Meclis’ten geçerse, süreç Trump’ın azledilip azledilmemesi konusunda “mahkeme” vazifesi görecek Senato’ya taşınacak.

Ancak 100 üyeli Senato’da Cumhuriyetçiler çoğunlukta ve azil için salt çoğunluk yetmiyor, üçte ikilik çoğunluk gerekiyor. (Karınca, Amerika’nın Sesi, BBC Türkçe)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89