• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 16 °C

'Taş atan çocuklar' tasarısı görüşülüyor

'Taş atan çocuklar' tasarısı görüşülüyor
Kamuoyunda “Taş atan çocuklar” tasarısı olarak adlandırılan ve çocuk mahkemelerinde yargılanmalarını öngören tasarı bugün TBMM'de görüşülecek.

“Taş atan çocuklarla” ilgili yasa tasarısı bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Hazırlıkları sürerken, “suça itilmiş çocuklar” olarak değiştirilen tasarı, çocukların ağır hapis cezaları almalarının önüne geçmiyor.

Kamuoyunda “Taş atan çocuklar” tasarısı olarak adlandırılan, 18 yaşın altındaki çocukların ceza indirimini düzenleyen ve çocuk mahkemelerinde yargılanmalarını öngören tasarı bugün TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Ancak çocukların yargılanmasına neden olan Terörle Mücadele Kanunu’na ve Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerine ve Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na dokunulmuyor. Yapılmak istenen düzenlemeyle çocuklar yine aynı kanun maddelerinden yargılanacak.

Tasarıyla çocukların Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde terör suçlusu gibi yargılanmak yerine, Çocuk Ağır Ceza Mahkemeleri'nde terör suçlusu olarak yargılanacakları belirtiliyor. Çocuklara, yüksek cezalar verilmesine neden olan yasa maddeleri de yerinde duruyor. Çocukların yargılanmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten hukukçular, somut olarak, Terörle Mücadele Kanunu'nun 2, 5, 9. 13. ve 17. maddeleri, yine aynı kanunun 7. maddesinin b bendi, Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesinin 6. bendi ve Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 33. maddesinin c bendinin, on sekiz yaş altı çocuklar için değiştirilmesini talep ediyorlar.

Geçen hafta AKP’nin meclisteki partileri dolaşarak destek istediği tasarı, çocukların yargılanmasını ve cezalandırılmasını ancak yargılamanın çocuk mahkemelerinde yapılmasını ve çocuklara ceza indirimini öngörüyor. Tasarının kapsamında da genişletilmeye gidilecek. Böylece sadece Terörle Mücadele Kanunu’ndan mağdur olan çocukları değil 18 yaşından küçük “suça itildiği” öne sürülen tüm çocukları kapsayacak.

Torba kanunda Öcalan hassasiyeti

“Taş atan çocuklarla” ilgili maddenin de yer aldığı torba kanunda, CHP ve MHP’nin karşı çıktığı Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanmasını öngördüğü öne sürülen maddenin tasarıdan çıkarılması da gündemde.

Doğu ve Güneydoğu’daki gösterilerde polise taş attıkları öne sürülen ve 30 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan çocuklar ile daha sonra bu duruma düşeceklere cezaevi yerine rehabilitasyon kapısını açan düzenleme gündeme alındı.

Muhalefet partileri torba kanuna destek için “terör örgütü üyelerinin yeniden yargılanmasını” öngören düzenlemenin tasarından çıkmasını koşul olarak öne sürmüşlerdi. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, AİHM kararları doğrultusunda yeniden yargılanmayı öngören maddeyi ya tasarıdan çıkaracak ya da Öcalan’ın yargılanmasının önünü kesecek açık bir ibare koyacak.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89