• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 8 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 9 °C

Taş atan çocuk cezaevine girmeyecek

Taş atan çocuk cezaevine girmeyecek
"Taş atan çocuklar” için hazırlanan tasarı, yeniden düzenlenerek bugün Meclis Başkanlığı'na sunuluyor.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen'in imzasını taşıyan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 32. maddesinin ''Hükümet emrine karşı gelenler'' başlığı ''direnme'' şeklinde değiştiriliyor. Bu maddede de değişikliğe gidiliyor.

Buna göre, kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılanlara, ihtara ve zor kullanma yetkisinin kullanılmasına rağmen dağılmamakta ısrar etmeleri halinde uygulanan cezanın alt sınırı 1,5 yıldan 6 aya, üst sınırı da 3 yıldan 2 yıla indirilecek.

Suçu işleyenler eylemi düzenleme kurulu üyesi ise cezanın yarı oranında artırılması hükmü getiriliyor.

İhtara veya zor kullanmaya rağmen kolluk görevlilerine karşı cebir veya tehdit kullanılarak direnilmesi halinde, TCK'nın ''görevi yaptırmamak için direnme'' başlıklı 265. maddesinde tanımlanan ceza uygulanacak.

TCK'nın 265. maddesindeki düzenlemede; kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişinin 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması hükmü yer alıyor.

Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına hükmolunması, suçun, kişinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle veya birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde, verilecek cezanın 3'te 1'i oranında artırılması düzenleniyor.

CEZALAR TAMAMEN KALDIRILABİLECEK

Suçun, ''Silah veya patlayıcı madde, kesici, delici alet, taş, sopa, demir, yakıcı alet kullanılmadan, yasadışı örgütlere ait amblem taşınmadan, üniformayı andırır giysi giyilmeden, yüzü kapatan bez takılmadan işlenmesi'' ya da ''mülki amire haber verilmeden toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılması halinde'' verilecek cezalar 4'te 1'e kadar indirilerek uygulanabilecek ya da tamamen kaldırılabilecek.

Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine silah, patlayıcı madde, kesici, delici alet, taş, sopa, demir ve lastik çubuklar, boğma teli ve zincir gibi boğucu araçlar, yakıcı, yaralayıcı veya diğer zehirler, sis, gaz ve benzeri maddeleri taşıyarak katılanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Silahı bulundurmak suçsa, ayrıca bu suçtan dolayı da ilgili kanun hükümlerine göre ceza verilecek.

ÇOCUKLARA YÖNELİK İNFAZ SİSTEMİ

Teklifle, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 34. maddesi, başlığı ile birlikte değiştiriliyor. 34. maddenin ''Tahrikçiler ve suç ortakları'' başlığı ''çocuklara uygulanacak hükümler'' oluyor.

Buna göre, çocukların; Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmaktan, buna bağlı örgüt üyeliğinden, toplantı ve gösteri yürüyüşü sırasında işledikleri propaganda suçundan mahkum oldukları cezalar; süresi aynı olmak koşuluyla, çocuklara özgü güvenlik tedbiri olarak infaz edilecek.

Ancak, bu hüküm, bu suçu ikinci kez işleyen çocuklar ile ateşli silah, mermi, bıçak ya da patlayıcı maddelerle toplantı gösteri ve yürüyüşüne katılan çocuklar hakkında uygulanmayacak.

UYGULANMAYACAK HÜKÜMLER

Teklife göre, çocuklar hakkında uygulanmayacak hükümler şöyle:

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 5. maddesinde öngörülen, ''terör suçları'' ve ''terör amacı ile işlenen suçlar''a verilecek cezaların üst sınırının aşılması ve ceza artırımını düzenleyen hükümler.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un ''Koşullu salıverme''yi düzenleyen 107. maddesinin 4. fıkrasındaki ''Suç işlemek için örgüt kurmak veya yönetmek ya da örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen suçtan dolayı mahkumiyet halinde'' koşullu salıvermeden yararlanmak için cezanın belli bir bölümünü çekmiş olmayı öngören hükümler.

KALDIRILAN HÜKÜMLER

Teklifte, TMK 9. maddede yer alan 15 yaşın üzerindeki çocukların da özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde yargılanmasını düzenleyen hükmün yanı sıra TMK 13. maddedeki ''Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmemesi, seçenek yaptırımlara çevirme ve erteleme yasağı''nın, ''15 yaşını tamamlamamış çocuklar hakkında uygulanmayacağı'' hükmünün yürürlükten kaldırılması öngörülüyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89