• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Tarihi oylamada zafer Obama'nın

Tarihi oylamada zafer Obama'nın
Obama'nın iç politikadaki en önemli önceliklerinin başında gelen Sağlık Reformu Tasarısı, Temsilciler Meclisi'ndeki tarihi oylamada çok az oy farkıyla onaylandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın iç politikadaki en önemli önceliklerinin başında gelen Sağlık Reformu Tasarısı, Temsilciler Meclisi'ndeki tarihi oylamada çok az oy farkıyla onaylandı. Aylar süren tartışmalar sonucu onaylanan tasarının yasalaşması için Obama'nın imzası kaldı.

 Temsilciler Meclisi'nin bugünkü oturumunda, Senato tarafından geçen aralık ayında kabul edilen reform paketi oylamaya sunuldu.

Çok çekişmeli geçen oylamada tasarı, 212'ye karşı 219 oyla kabul edildi.

Oylamada Cumhuriyetçilerin tamamı, Demokratların ise 34'ü "hayır" oyu kullandı. ABD'deki sağlık sigortası sisteminde son 40 yılın en büyük değişikliklerini içeren tarihi önemdeki tasarı, ABD Başkanı Barack Obama'nın imzalamasının ardından yasalaşarak yürürlüğe girecek.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu bugün ayrıca, Senato'nun kabul ettiği tasarıda Demokratların istekleri doğrultusunda birtakım değişiklikler yapılmasını içeren tasarıyı da 211'e karşı 220 oyla kabul etti.

Oylamada yine Cumhuriyetçilerin tamamı karşı oy kullanırken, 33 Demokrat milletvekili de "hayır" dedi.

Hafta içinde Senato tarafından ele alınarak oylamaya sunulacak olan değişiklikler paketi, Senato'da aynen kabul edilirse, imza için Obama'nın önüne gidecek, aksi takdirde Temsilciler Meclisi'ne geri gönderilecek.

OBAMA: "AMERİKAN HALKI İÇİN BİR ZAFER"

ABD Başkanı Obama, sağlık reformu paketinin Temsilciler Meclisi'nde onaylanmasının herhangi bir parti için değil, Amerikan halkı için bir zafer olduğunu söyledi.

Oylamanın ardından Beyaz Saray'da, yanında Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte gazetecilere açıklama yapan Obama, tasarıyı onaylamalarından ötürü milletvekillerine teşekkür etti.

Bunun kolay bir oylama olmadığını bildiğini, ancak "doğru oylama" olduğunu ifade eden Obama, reform planının sağlık sistemindeki tüm yanlışları düzeltmeyeceğini, ancak "kendilerini kararlı biçimde doğru yöne taşıyacağını" belirtti.

Obama, "Bugünkü oylama, sigorta şirketlerine değil, sıradan insanlara hizmet veren bir sağlık sistemi için birşeyler yapılmasını umut eden herbir Amerikalının dualarını karşılıyor" dedi.

Oylamayı "Amerikan rüyasının temeline döşenen yeni bir taş" olarak niteleyen Obama, reform paketinin sağlık sigortası bulunmayanlara sigorta kapsamına girmeleri için yardımcı olmanın yanı sıra, sigortası olanlara da katkı sunacağını kaydetti.

Obama, reformun sağlık sigortası olanlara, ülke tarihinin en sıkı tüketici hakları sayesinde sağlık sigortası endüstrisinin suiistimallerini ve aşırılıklarını önlemede daha fazla kontrol sağlayacağını söyledi.

"BEBEK KATİLİ" DİYE BAĞIRDILAR

ABD Temsilciler Meclisi'nde, Sağlık Reformu Tasarısı'na ilişkin oylamanın ardından, Demokrat milletvekili Bart Stupak'ın konuşması sırasında Kongre içinden bir kişi "bebek katili" diye bağırdı.

Bu gelişmenin ardından, bağıran kişinin kimliği ülkede merak konusu oldu.

Bu ifadeyi kimin kullandığına dair şüphelerin çevrildiği ilk isim olan Cumhuriyetçi Parti California Milletvekili John Campbell, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir Cumhuriyetçi'nin "bebek katili" diye bağırdığını doğruladı, ancak bunu kendisinin söylemediğini belirtti.

Campbell, sesin, "güney aksanlı" birinden ve arkasındaki sırada yer alan bir üyeden, genelde Teksaslı Cumhuriyetçi milletvekillerinin oturduğu kesimden geldiğini sandığını kaydetti.

Cumhuriyetçi Parti Teksas milletvekili Joe Barton da, söz konusu ifadeyi kendisinin de duyduğunu, sesin Teksas ve Californialı üyelerin bulunduğu bölümden geldiğini söyledi. Barton, "bebek katili" sözünü kimin söylediğini tahmin ettiğini belirtti, ancak isim vermedi.

Demokrat Parti içindeki kürtaj karşıtı isimlerin başını çeken ve tasarıda kürtaj konusundaki ifadelerden duyduğu çekince yüzünden tasarıya desteğini son ana kadar dile getirmeyen Michigan Milletvekili Stupak, ABD Başkanı Obama'nın federal fonların kürtajda kullanılması yasağını yeniden beyan etmesinin ardından tasarıyı destekleyeceğini açıklamıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89