• BIST 10015.99
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 32 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 23 °C

Tarafa MİT operasyonu

Tarafa MİT operasyonu
Taraf gazetesinin büyük iddiası... MİT, sahte isimli mahkeme kararlarıyla Taraf yöneticilerini dinletti.

Taraf yazarı Mehmet Baransu’nun dün elde ettiği belgeler çerçevesinde, ilki 30.10.2008, sonuncusu 04.11.2009 olmak üzere beş ayrı mahkeme kararına dayandırılan telefon dinlemelerinde, Taraf Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Ahmet Altan, Taraf Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı ve yazarı Yasemin Çongar, Taraf Yayın Koordinatörü ve yazarı Markar Esayan, o dönem Taraf yazarı olan şimdiki Habertürk yazarı ve Economist dergisi Türkiye temsilcisi Amberin Zaman ile gazeteci yazar ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Altan hedef alındı.

Terörist faaliyet şüphesiyle

İstanbul 11. ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri’nce farklı tarihlerde verilen kararlarda, MİT İstanbul Bölge Başkanlığı’nın “iletişimin dinlenmesi, tesbiti, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması” talebi doğrultusunda söz konusu gazetecilerin kimlikleri gizlenerek ve “hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği” bölümü çeşitli yabancı kod isimlerle doldurularak teknik takip yapılmasına izin verildi.

Üç aylık sürelerle dinleme tedbirinin yinelendiğini kanıtlayan mahkeme kararlarında, teknik takibin amacı aynen şöyle açıklandı: “MİT İstanbul Bölge Başkanlığı’nın 30/10/2008 tarih ve 2008/246 sayılı yazısında ülkemize yönelik tevcih edilen terör ve uluslararası terör unsurlarıyla irtibatı bulunan ve devletin bölünmez bütünlüğünün, kamu düzeninin korunması, halkın can ve mal güvenliğine, terörist faaliyetlere yönelik eylemlerin hazırlık aşamasında deşifre edilebilmesi ve bu tür eylemlerin önlenebilmesi amacıyla üzerine yönelik başka bir kontrol unsuru bulunmayan istihbari mahiyette devam eden çalışmalar doğrultusunda yasadışı eylemleri ve hakkında aşağıda bilgi bulunan şahısla ilgili bilgi toplamak…”

Sahte isim ve kod adlarıyla

Adıyla, sanıyla, açık kimliğiyle, açık mecralarda gazetecilik yapıp yazı yazan kişiler hakkındaki bu tuhaf “şüphe” beyanı ardından “hakkında aşağıda bilgi bulunan şahıs” diye tarif edilen Taraf yazar ve yöneticileri ile diğer gazeteciler ise aynen şöyle sıralanıyor:

“Elizabeth, Çaşıt, Vahan, Demi, Pastör…”

Daha sonra 04.11. 2009 tarihli mahkeme kararında ise bu kaz farklı gazeteciler sıralanmış. O listeyi de aynen aktarıyoruz:

“Arashi Quarzad, Hossain Seyfullah, Quaramaddin Fatimi.”

Haliyle, hiçbir gazeteciye ait olmayan MİT icadı bu kod adların ve sahte yabancı isimlerin kimlere verildiğini ise, kullandıkları telefon numaralarından çözünce ortaya çıkan döküm şöyle: “Elizabeth ve Arashi Quarzad: Yasemin Çongar, Çaşıt ve Hossain Seyfullah: Ahmet Altan, Pastör ve Quaramaddin Fatimi: Mehmet Altan, Vahan ve (yine) Hossain Seyfullah: Markar Esayan, Demi ve (yine) Quaramaddin Fatimi: Amberin Zaman.”

Mahkeme kayıtları, bu kod adlı ve sahte isimli dinlemelere onay veren yargı makamının, teknik takibe alınan kişilerin açık kimliklerini hiçbir şekilde karara yansıtmadıklarını da ortaya koyuyor. (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89