• BIST 9563.32
  • Altın 2480.673
  • Dolar 32.4889
  • Euro 34.5819
  • İstanbul 25 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 9 °C

Tan: Hakkımı helal etmem, zehir zıkkım olsun!

Tan: Hakkımı helal etmem, zehir zıkkım olsun!
Teke Tek'e konuk olan bağımsız milletvekili Altan Tan, Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı.

Teke Tek'e konuk olan bağımsız milletvekili Altan Tan, BDP, yerine yeni bir parti kurulabileceğini açıkladı. Tan, "Allah nasip ederse bu 36 milletvekilimiz bugünkü beraberliklerini uzunca bir süre sürdürecekler. Bloğun içinde dört tane parti var, Emek partisi var, Katılımcı Demokrat partisi var, Emekçi Hareket Partisi bir de ana blog olarak BDP var. bunlar ya BDP'de nitelik sergileyecekler ya da bir yeni parti olacak. Ama her halükarda bir grup olacak. Ama adının BDP olacağı kesin değil. BDP de olabilir yeni parti de olabilir. Bunlar çok detaylı konuşulamadı henüz. Dün bir bugün iki yeni Ama bizim hedefimiz Türkiye'nin gerçek ana muhalefet partisi olmak. Bizden daha fazla milletvekili olan bir CHP ve MHP var, ama ana muhalefet değil. Çünkü her iki partide Kemalizmin bugünkü yüzü. Biz onları bu mevcut sistemi devam ettiren partiler olarak görüyoruz. O yüzden ana muhalefet olamazlar. AKP ise kendini merkeze oturttu. Biz merkez partisi olduk dedi. Merkez ne denmek anlayabilmiş değiliz. Süleyman Demirel de bunu sık sık kullanırdı" dedi.

MERKEZE OTURMAK FELAKETTİR

"Merkez nedir, merkez eğer rejimin sistemin ortasıysa. Bu merkeze oturmak felakettir. Akp bu merkeze oturmakla övünüyorsa bu felakettir. Türkiye'de, Kürtler'in, Aleviler'in, köylülerin sorunları var. Cumhuriyet tarihi boyunca, buna Alparslan Türkeş de dahildir, hapse girmeyen, tutuklanmayan bir siyasi görüş yoktur. Sistemle muhalif unsurları merkeze taşımaksa o iş başka bir iştir. Daha Kürt talepleri merkeze oturmamıştır, Cemevleri açılmamıştır. Dolayısıyla çevre henüz kendini merkez olarak görememiştir. Onun için diyorum gerçek ana muhalefet partisi biziz. Gayri müslimlerin, kürtlerin, bütün kökenlerin partisi olarak. 3 bine yakın kürt siyasetçi bugün cezaevlerinde. Bütün raporlara bakılsın, istihbarat raporlarına, bunlar hayatları boyunca silaha dokunmamışlardı."

KÜRTLERİN TALEPLERİ

"Yazarlar konferansına gittik anlattık. Herkesin kasedi çıkıyor benimkini de çıkarsınlar. Bir ana dilde eğitim. Bu kürtlerin olması imkansızdır. İslami olarak da insani olarak da. Ana dilde eğitim dediğiniz zaman. İki, Kürtler'i bir halk olarak kabul etmek. Bu şu demek şorun laiklik kemalist türkiye tartışmasında bu 1924 de 1 nisan 1923 te temeli atıldı. Bugüne kadar 12 haziran 2011'e kadar geçen süre bir parantezdir bu parantezin kapanması lazımdır."

BİR COĞRAFYA VAR: KÜRDİSTAN

"Kürt halkını kabul etmeyen hiçbir çözümü kürtler kabul etmeyecektir. Türkiye'de 15-16 ne kadar varsa. Bir coğrafya var Kürdistan. Nasıl Arnavutluk varsa, Gürcistan varsa, bir de Kürtler'in yaşadığı Sultan Süleyman'dan bu yana, Kürdistan diye bir coğrafyası var. biz kimin yaşadığını sormuyoruz. Ermeni'de yaşasın, Türk'de yaşasın, Kürt de yaşasın. Ama bu coğrafyanın bir adı var Kürdistan. Bunun dili var. Kendi kendini yönetecek. Sinoplu belediye başkanı Sinoplu olacak. Ama halklar bölünmeyecek, ayrılmayacak. Bu coğrafya bölünemez zaten. Bu coğrafyanın tekrar bir entegrasyonu girmesi lazım. Yeni bir Ortadoğu düzeni. Yeni Ortadoğu projesi bizim kendimiz olmalı. AKP'nin maalesef yok. Keşke olsaydı. Bugün aradığımız Neo Osmanlıcılık değil. Kürtler'in egemen olacağı da değil. Kürtler'in de kendi coğrafyası, okulu, eğitimi ve büyük eyaletler şeklinde olmalı. Bizim bloğumuz Türkiye'de eyaletler olsun istiyor. Türkiye'nin bürokrasisi de istiyor bunu. Biz 20-25 bölgesel yönetim rakamı verdik. Ben Başbakan olsam babası, dedesi Osmanlı vatandaşı olan Ermeni, Gürcü herkese vatandaşlık veririm."

BELÇİKA, FRANSA BÖLÜNMEDİ

"AK Parti şu an ciddi bir anayasa değişikliği yapmak istemiyor yapacakmış gibi davranıyor. Çünkü ihtiyacı yok seçmenine karşı. Yeni anayasa yapılacaksa ilk şart önce bir ölçü, kriter ortaya koymak. Biz bu anayasayı niye yapıyoruz. Benim kafama göre mi yapacağız. Başka bir partinin seyrine göre mi yapacağız. İsviçre'ye, Belçika'ya, Fransa'ya bakalım. Bölünmediler. Korsika dili var. yönetimin şekli değişecek yetkiler değişecek."

SAİDİ NURSİ'NİN BAŞLADIĞI YERE GELDİK

" Bugün Saidi Nursi 'nin başladığı yere geldik. Önce bir ölçü niteliğinden başlamamız lazım. Öcalan'ın ve siyasi tutukluların çıkması Türkiye'nin toplumsal yapısıyla alakalı. Türkiye'de bu şiddet ortamı bitecekse. Demokratikleşmeden yeni bir anayasandan sonra eğer bir barış ortamı olacaksa. Helalleşelim diyor. Helal etmem mümkün değil zehir zıkkım olsun diyeceğim. Hacca gidecek bir adam 1 ay önceden kapı kapı gezerdi eskiden. Helalleşelim tabii ki. Öpüşelim sarılalım. Hakkımız varsa verelim ama."

SİYASAL AF OLACAK

"Bir siyasal af olacak. Kürt halkı hatta affedilmesinden rahatsız 40 bin insanımız dağda öldü. 82'de orucu dışkı yedirilerek bozuldu insanımızın Diyarbakır Cezaevi'nde. Bir helalleşme olacaksa karşılıklı olacak. Biz buna ama siyasi af diyoruz. Olacaksa dağdaki inmeli yoksa türkiyedeki generallerin yarısını yargılamak lazım. Bugün uyuşturucu meselesi akaryakıt meselesi hiçbiri açılmadı. Ayhan Çarkın açıklamalar yaptı. Söyledi şunu öldürdüm bunu öldürdüm. Üzerine gitmediler.Köken Kürt ama, ben başörütsünün kamusal alanda olmasını da istiyorum, Süryani patriğinin de oturduğu Şam'dan tekrar bin yıl oturduğu Mardin'e gelmesini de istiyorum, Cemevlerinin ibadethane olmasını da istiyorum."

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN

"Tartışma ve bağırma çağırma yerine gel bir hakikatleri araştırma komisyonu kuralım. Bunu istersen içeriden oluştur meclisten, kanaat önderlerinden yargıdan, istiyorsan dışarıdan oluştur, hatta en doğrusu dışarıdan oluşturmak. Şükrü bey cinayetinden bugüne kadar çıkan neticelere de saygılı ol gereğini yap. Eğer PKK'nin içinde varsa bunu da yaz. İmralı defalarca bunu söyledi."

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89