• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

Talabani, Bağdat'ı terk etti!

Talabani, Bağdat'ı terk etti!
Başbakan Maliki, Irak Ordusu bünyesinde Kürtlere baskı için 'Dicle Operasyon Gücü' adılı özel bir birlik kurması, Talabani'nin tepkisine neden oldu.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ’nin, merkezi Irak hükümetinin, Federal Kürdistan bölgesinde konuşlandırmak için "Dicle Operasyon Gücü", adında bir birlik oluşturmasına tepki olarak Bağdat’ı terk ederek Süleymaniye’ye döndüğü bildirildi. 

Rudaw internet sitesinde yer alan habere göre, Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği’den (KYB) bir yetkilinin, Kürt liderin Başbakan Maliki’yi protesto etmek amacıyla başkenti terk ettiğini, ifade etti. Adını açıklamak istemeyen KYB yetkilisinin, Talabani’nin Maliki’ye çok kızgın olduğunu belirtti. 

KYB sözcüsü Azad Cundiyani ise Maliki’nin son dönemlere yanlış adımlar attığını, yanlışlarını düzeltmemesi halinde, hatalarıyla başa çıkmak için başka yollara başvuracaklarını ifade etti. 

Cundiyani, "Şüphesiz, Kürtler ve diğer politik unsurlar henüz tüm seçenekleri kullanmadı. Ama diğer seçenekleri kullanmadan önce, müzakereleri sürdürmeyi istiyoruz" dedi. 

Gerginliğin nedeni Dicle Operasyon gücü 

Geçen Eylül ayında Almanya'dan dönen Talabani'nin, Irak’ta bulunan bütün politik gruplarla ulusal diyalog başlattığı, ancak Başbakan Maliki, Irak Ordusu bünyesinde 'Dicle Operasyon Gücü' adı verilen özel bir birlik kurarak, Kürt bölgelerinde konuşlandırmak istemesi gerginliğe neden olduğunu açıkladı. 

Peşmerge güçlerinin Irak Ordusu’na bağlanmasının istenmesi ve Dicle Operasyon Gücü’nün, Kürt bölgelerinde konuşlandırılacağı iddiaları merkezi yönetim ve Kürtler ile ilişkileri kopma noktasına getirdiği belirtildi.

 Irak ordusunun tüm bölgeyi kontrol etmesini isteyen ve bu nedenle yeni bir birlik kurduğu ileri sürülen Maliki’ye Talabani'nin olumsuz yanıt verdiği açıklandı. 

Dicle Operasyon Gücü’nün kurulmasının ertelenmesini isteyen Talabani’nin, Maliki’yi tutarsız davranmakla suçlayarak Bağdat’ı terk ettiği öne sürüldü. 

KYB yetkilileri, Başbakan Maliki’nin Kürtler’in endişe edilecek bir durum olmadığı konusunda Talabani’ye söz verdiği halde yeni birliği kurduğu belirtildi. 

Bölgedeki Kürt gruplar, Başbakan Maliki’nin kurmak istediği birliğin Irak’ın kuzeyindeki peşmerge otoritesini sınırlandıracağını, Irak’ın Kürt Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari’nin de bu konuda safdışı bırakıldığını iddia etti. 

Kerkük Valisi Necmettin Kerim, kısa süre önce Başbakan Maliki ile görüştüğünü anlatırken, "Bana ’Dicle Operasyon Gücü’nü kurmayacağını söyledi. Ancak daha sonra bunu kurdu" dedi. 

'Operasyon Gücü bölgede korkuya neden olur' 

Süleymaniye’ye dönen Talabani'nin, bugün karargahında gazetecilerle bir araya geldiği açıklandı. Talabani, Maliki’nin kurduğu Dicle Operasyon Gücü’nün bölgenin güvenliğine hizmet etmeyeceğini, bölgede korkuya neden olacağını belirtti. 

Talabani’nin, Maliki’den Dicle taburlarını kurmaktan vazgeçmesini istediği ancak Maliki’nin buna karşın Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin karargahının yer aldığı Selahaddin eyalatini de bu komutanlığın sorumluluk sahasına aldığı belirtildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89