• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Tahliye olan vekiller: Sevincimiz yarım, içimiz buruk

Tahliye olan vekiller: Sevincimiz yarım, içimiz buruk
Tahliye olan vekiller demokrasiye katkı sunacak olanların cezaevlerinde bulunduğunu, hasta tutsakların durumunu da hatırlatarak "sevincimiz yarım, içimiz buruk" dedi.

Tutuklu BDP Şırnak Milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Selma Irmak ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş Anayasa Mahkemesi kararı ardından Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden tahliye oldu. Yüzlerce kişi tarafından karşılanan BDP'li vekiller, cezaevi çıkışı barış güvercinleri uçurdu. Tahliye olan vekiller demokrasiye katkı sunacak olanların cezaevlerinde bulunduğunu, hasta tutsakların durumunu da hatırlatarak "sevincimiz yarım, içimiz buruk" dedi. 

49404

Anayasa Mahkemesi, BDP milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ile bağımsız milletvekili Kemal Aktaş'ın da hak ihlaline uğradığına karar vermesinin adından, Diyarbakır 6.Ağır ceza mahkemesi her 3 milletvekilinin tahliyesine karar verdi. Tahliye kararlarının ardından yüzlerce kişi milletvekillerinin tahliye olacağı Diyarbakır E ve Diyarbakır D Tipi önünde toplandı. Tahliye olan BDP'li Selma Irmak, cezaevi önünde BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, annesi Emine Irmak, yakınları ve partililer tarafından çiçeklerle karşılandı. 

49405

Çıkışta konuşan Irmak, sevinçlerinin yarım bir sevinç olduğunu belirterek, "Dün tahliye olan arkadaşlarımız da aynı şeyi söylediler. Onlarla aynı duyguları paylaşıyoruz. Bu cezaevleri kapıları açılmadığı sürece sevincimiz yarım kalacaktır" dedi. Çıkışlarının Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine olduğunu söyleyen Irmak, bu karar doğrultusunda da bireysel başvuru yapmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Bir ülkedeki cezaevlerinin o ülkenin demokrasi göstergesi olduğunu kaydeden Irmak, Türkiye'deki cezaevlerinin işkence koşullarının sürdürüldüğü alanlar olduğunu dile getirdi.

49406

Hasta tutsakların durumuna da değinen Irmak, yüzlerce hasta tutsağın hala cezaevlerinde tutulduğunu ve her gün bir tabutun cezaevinden çıkardıklarını kaydetti. Irmak, en son Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulduğu tek kişilik hücrede, kalp krizi geçiren, zamanında müdahale edilmeyen ve 18 gün hastanede yaşam mücadelesi veren 45 yaşındaki Seyithan Taşkıran'ın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Cezaevindeki sorunların bu şekilde devam ettiğinin altını çizen Irmak, Taşkıran'ın ölümüyle buruk bir sevinç yaşadıklarını belirtti.

49407

Ülkedeki demokrasiye katkı sunmak isteyen ve bu ülkenin asıl hazineleri olan kadın, genç, insan hakları savunucuları, gazeteci, avukatların ve diğer tüm tutuklu arkadaşlarının özgür olmadığı sürece kendilerini özgür hissetmeyeceklerini dile getiren Irmak, mücadelelerine bu kapsamda devam edeceklerini kaydetti. Irmak, "Bizim çıkışımız soruna çözüm değil ancak pansuman olur" dedi.

Irmak'ın tahliyesinin ardından yüzlerce kişi Diyarbakır D Tipi Cezaevi önünde vekillerin çıkışını bekledi. Uzun bekleyişin ardından cezaevinden çıkan Aktaş ve Sarıyıldız, BDP'li vekiller Altan Tan, Nazmi Gür, BDP İl Başkan vekili Emin Yılmaz tarafından çiçeklerle karşılandı.

Duygulu anların yaşandığı cezaevi kapısı önünde Aktaş ve Sarıyıldız barış güvercinleri uçurduktan sonra tahliye edilen vekiller adına Kemal Aktaş konuştu. 

Hukuksuz ve gayri meşru bir şekilde dönemsel olarak yaşanan gelişmeler neticesinde gerçekleşen operasyonlar kapsamında tutuklandıklarını ifade eden Aktaş, ülkede yaşananların bu hukuksuzluk, adaletsizlik ve ayrımcılığın en iyi göstergesi olduğunu kaydetti. Aktaş, en son Anayasa Mahkemesi'nin yerel mahkemelerin tüm ayak diremelerine rağmen bu sürece bir "neşter" attığını söyleyerek, bu süreçte yaşananların ülkedeki adaletsizlik, hukuksuzluk ve ayrımcılığı bir kez daha ortaya çıkardığını dile getirdi. 

Kendileri gibi cezaevinde bulunan diğer arkadaşlarının da suçsuz olduğunu belirten Aktaş,"Fiziki olarak buluştuk ama yüreğimizin yarısı içeride kaldı. Geçte olsa gasp edilen hakkımızın verilmesi sevindirici olduğu kadar, bir o kadar da içimiz buruk. Çünkü bizim gibi sadece Türkiye'nin ve Ortadoğu halklarının özgürleşmesi için siyaset yapan binlerce arkadaşımız hala bu kapıların arkasında tutuklu. Bu arkadaşlarımızın bazılarının durumu ağır. Eğer gerçekten demokratik çözüm sürecinin kalıcılaştırılması isteniyorsa bu adımların atılması lazım. Bizler Türkiye'nin demokratikleşmesi için mücadelemizi kaldığımız yerden devam ettireceğiz. Kürt sorunun çözümü ve kalıcı barışın sağlanması için mücadelemizden asla taviz vermeyeceğiz. Bizleri desteklemek için buraya gelen tüm halkımıza teşekkür ediyoruz" dedi. 

  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89