• BIST 8719.9
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 1 °C

Tahir Elçi davası 3 Mart'a ertelendi

Tahir Elçi davası 3 Mart'a ertelendi
Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması, cinayetten 5 yıl sonra yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.

Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015 tarihinde Suriçi’ndeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması, cinayetten yaklaşık 5 yıl sonra, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılıyor.

Biri ihraç edilmiş üç polis “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten, PKK üyesi olduğu iddia edilen Uğur Yakışır ise “iki polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak”tan yargılanıyor.

Diyarbakır Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, Diyarbakır Barosu’nun çağrısıyla İstanbul, İzmir, Ankara dahil birçok baro başkanı davayı izlemek ve müdahil olmak talebiyle Diyarbakır’da.

Covid-19 salgını sebebiyle mahkeme salonuna 88 kişinin girmesine izin verildi. Bu sayı içinde 25 kişilik savunma grubu, her siyasi partiden bir milletvekili, sivil toplum kurumlarının temsilcileri de yer aldı.

Sanık polisler ve avukatlarının SEGBİS ile katıldıkları duruşmada, Türkan Elçi ve Elçi’nin avukatları hazır bulunuyor.

Duruşma kimlik tespiti ile başladı.

SEGBİS üzerinden savunmaya itiraz reddedildi

Mahkeme, katılma taleplerinden önce sanık beyanlarının alınmasına karar verdi. Elçi ailesi avukatlarından Fikret İlkiz, mahkemenin bu tutumunun usule aykırı olduğu itirazında bulundu.

Ancak mahkeme sanık beyanlarının öncelikli alınacağını belirtti.

Elçi ailesi avukatları, SEGBİS bağlantısı ile beyanların alınmasının Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına aykırı olduğu ve sanık polislerin SEGBİS üzerinden dinlenilme kararından dönülmesini talep etti.

Mahkeme ise sanık polislere savunmalarını nerede yapmak istediklerini sordu. Sanıklar bulundukları yerden savunma yapmak istediklerini, mahkeme salonuna gelmeyeceklerini beyan etti.

Ayrıca Elçi ailesi avukatları, iddianamenin, olağan bir ‘cinayet iddianamesi’ olarak hazırlandığını, Tahir Elçi’nin insan hakları vizyonunu ve lince uğradığı koşulları ve aleyhine yaratılan iklimi görmezden gelinerek ele alındığını ifade etti.

Bunun üzerine mahkeme, sanıkların sorgudan önce müştekilerin katılma talebine ve duruşma salonunda dinlenilmesine ilişkin iddia makamından mütalaasını sordu. İddia makamı, talebin reddine ve sanıkların bulundukları yerden dinlenilmesine ilişkin talepte bulundu.

Mahkeme de sanıkların duruşmada bulunmak istememeleri ve SEGBİS üzerinden Elçi ailesinin avukatlarının sanıklara soru sorma haklarının mümkün olduğu gerekçesiyle Elçi ailesi avukatlarının taleplerinin reddine dair karar verdi.

Avukatlardan mahkeme heyetine tepki

Bu arada sanık polislerin SEGBİS ortamından savunmalarını alınması için mahal mahkemeleriyle kurulan bağlantılarda bulunması gereken naip hakimlerin yerlerinde olmadıkları tespit edildi. Elçi ailesi avukatlarının talebi üzerine bu husus kayıt altına alındı.

Mahkeme naip hakim bulunmasının zorunlu olmadığından bahisle Elçi ailesi avukatlarının naip hakim bulundurulması ve talimat yoluyla yüz yüze sorgu talebini de reddetti.

Elçi ailesi avukatları, mahkeme heyetine “Bir baro başkanının öldürüldüğü bu dosyayı mahkemeniz özensiz olarak ele alıyor” şeklinde eleştirilerde bulundu. Bunun üzerine heyet, açıklama yapmaksızın müzakere etmek üzere duruşma salonundan ayrıldı.

Duruşmaya saat 14:00’te devam etmek üzere ara verildi.

Ne olmuştu?

Tahir Elçi, Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının olduğu 28 Kasım 2015’te Sur ilçesinin ve Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalar sırasında gördüğü tahribata karşı yaptığı açıklama ardından öldürüldü.

Olay yeri incelmesi Elçi cinayetinden 4 ay sonra, 17 Mart 2016’da yapıldı. Daha önce tespit edilen 83 delilden sadece 43’ü toplandı.

En önemli delilerden sayılan Elçi’yi öldüren mermi çekirdeği bulunmadı.

Elçi’nin vurulma anının da olduğu polis kamerası görüntülerinde 13 saniyelik, aynı sokakta bulunan PTT Şubesi’ne ait 5 no’lu güvenlik kamerası kayıtlarında ise 17 dakikalık görüntü kesintisi olduğu ortaya çıktı.

Başka bir işyerine ait dört kameradan üçü çalışırken, cinayet mahallini gören dördüncü kameranın ise çalışmadığı öne sürüldü.

Etkin soruşturma yapılmadığını açıklayan Diyarbakır Barosu, gazetecilerin çektiği olay yerine ait görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü’ne (Forensic Architecture) gönderdi.

Forensic Architecture’ın hazırladığı raporda, fail olarak tespit ettiği üç polisten birini ‘kesin fail’ olarak işaret etti. Ancak savcılık bu raporu dikkate almayarak, Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) rapor istese de ATK rapor hazırlamadı.

2020 yılının Ocak ayında ise Londra’da hazırlanan raporda olası fail olarak tespit edilen üç polisin “şüpheli” sıfatıyla ifadeleri alındı. Böylece dört yıldan sonra ilk kez dosyada şüpheliler yer almış oldu.

Soruşturma da cinayetten 4 buçuk yıl sonra tamamlandı.

Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianameyle tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten’ 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi isteniyor.

Diğer firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Ayrıca sanık Yakışır hakkında 15 Eylül’de hazırlandığı ve dava dosyasına son dakikada konulduğu ortaya çıkan yeni iddianameyle de “devletin birliğini bozmak” ve “kasten öldürmek” suçlarından cezalandırılması isteniyor.

Yeni eklenen iddianamede, bu konuya ilişkin olarak sadece, bir gizli tanığın, “Bu örgüt mensubunu haki XIZGİNAS kod olarak biliyorum. Bu örgüt mensubu Tahir Elçi’yi öldüren, 2 polis memurunu şehit eden şahıstır” ifadesi kanıt olarak gösteriliyor.

Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin dava, reddi hakim talebi yüzünden 3 Mart'a ertelendi

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan polis memurları S.T, F.T. ve M.S. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı, Elçi'nin eşi Türkan Elçi ve avukatlar salonda hazır bulundu.

3 savcı görevlendirildi

Duruşmada 3 savcı görevlendirildi. Elçi ailesinin avukatları sanıkların duruşmada hazır edilmesini talep etti. Sanıklar ise SEGBİS aracılığıyla ifade vermek istediklerini belirtti.

Mahkeme verilen 10 dakika aranın ardından sanıkların duruşmada hazır edilmesine ilişkin talebin reddine karar verdi.

Elçi ailesinin avukatları sanıkların SEGBİS ile duruşmaya bağlandığı mahkemede naip hakim bulundurulmadığını belirterek, bu yönde talepte bulundu.

Mahkeme ise naip hakim bulundurulmasının zorunlu olmadığı gerekçesiyle talebin reddine karar verdi.

Müşteki avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme bu konuda karar verilmek üzere dosyayı üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndererek, duruşmayı 3 Mart'a erteledi.

Duruşmayı, farklı bölgelerden gelen baro başkanları ve avukatlar, CHP ve HDP'li bazı milletvekilleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile basın mensupları da takip ediyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89