• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Berlin 11 °C

Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 4 yıl geçti

Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 4 yıl geçti
28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 4 yıl geçti.

Tahir Elçi cinayetinin üzerinden geçen 4 yıla rağmen açılan soruşturmada herhangi bir ilerleme söz konusu değil. Avukat Gamze Yalçın, “fiili bir gizlilik” uygulandığını belirttiği soruşturmaya ilişkin bugüne dek 150 talepte bulunduklarını, ancak yanıt alamadıklarını söylüyor. Diğer yandan Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Tahir Elçi için Diyarbakır’da üç gün sürecek anma etkinleri düzenlenecek.

Soruşturma geçen bu 4 yıllık süre zarfında tek bir şüpheli olmaksızın sürdürülüyor.

Diyarbakır Barosu, olay yerindeki gazetecilerin çektiği görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’a (Adli Mimarlık) göndererek bilirkişi raporu istemişti.

Hazırlanan raporda, Tahir Elçi’nin öldürüldüğü esnada ateş açan polislerin atış yönü, atış sayısı ve Elçi’nin yere düştüğü an üzerinden yapılan incelemeler sonucunda olası üç polis tespit edilip, bu polislerden birinin ise Elçi’yi öldüren kesin fail olduğu belirtilmişti.

Ancak Forensic Architecture’ın hazırladığı raporu Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na sunan Diyarbakır Barosu, rapora ilişkin savcılığın herhangi bir işlem yapmadığını, raporun işaret ettiği şüpheli polislerin kimliklerinin belirlenmediği ve ifadelerine başvurmadığını açıkladı.

Başsavcılık rapor doğrultusunda işlem yapmazken, Forensic Architecture’ın raporu sonrası Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) yeni bir rapor hazırlanmasını istedi. Yeni rapor için dosyanın tamamını ATK’ye gönderen savcılığın talebi ATK tarafından reddedildi.

Taleplere cevap yok

Diğer yandan Diyarbakır Barosu’nun kurduğu Tahir Elçi Cinayeti Soruşturma Komisyonu avukatlarından Gamze Yalçın, geçen 4 yılda soruşturma dosyasına dair bazı talepleri kabul edilse de, şu ana kadar 150 taleplerine cevap verilmediğini paylaştı.

“Londra Üniversitesi’ne hazırlatılan rapor, savcılık tarafından ATK’ye teyit ettirilmek istendi. ATK, üniversitenin aksini ortaya koyamadı. Üniversitenin verileri bilimsel değil, bu verilerle bu kişiler şüpheli olamaz şeklinde bir tespit yapılmadı. ATK sadece ilk raporunu tekrarladı.

“Biz bunu da Ceza Usul Kanunu açısından raporun onaylanması olarak kabul ettiğimiz için ikinci kez üç şüpheli polis memurunun ifadeye çağrılarak tutuklanması yönünde talebimizi sunduk. Ona ilişkin de henüz bir işlem yapılmadı.”

“Dosyada bugüne kadar resmi bir gizlilik kararı uygulanmamışsa da şu an itibariyle savcılık makamı ve başsavcılık tarafından dosyaya uygulanan fiili bir gizlilik var” diyen avukat Yalçın, Tahir Elçi cinayeti soruşturma dosyasında adli birimlerin ve siyasi iradenin faillerin ortaya çıkarılması konusunda isteksiz olduğunu da ifade etti.

Anma programı

Tahir Elçi’nin dördüncü ölüm yıldönümünde ise Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte anmalar düzenlenecek.

Diyarbakır’daki anma programı, bugün saat 10:15’te Diyarbakır Adliyesi önünden Tahir Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare önüne yapılacak yürüyüş ile başlayacak. Yine bugün Elçi, mezarı başında anılacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89