• BIST 9555.59
  • Altın 2487.863
  • Dolar 32.492
  • Euro 34.8149
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

Suruç'a gitmek isteyen heyete polis izin vermedi

Suruç'a gitmek isteyen heyete polis izin vermedi
Suruç'a giderek inceleme yapmak isteyen 25 kurum temsilcisine 'can güvenliği' ve 'yasak kararı' gerekçesiyle izin verilmedi.

Diyarbakır'dan çok sayıda sivil toplum kuruluşunun Suruç'ta yaşanan olaylara ilişkin incelemelerde bulunmak üzere ilçeye yapmak istediği ziyaret polislerce engellendi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından önce gece aranarak gidişe izin verilmeyeceği yönünde uyarılan heyet üyelerinin, sabah Suruç'a hareket etmesine izin verilmedi.

EMNİYET, HEYETİ TELEFONLA ARADI

Aralarında Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret Odası, İHD, KESK, TMMOB sendikalar, meslek odası, STK ve hukukçuların yer aldığı 25 kurum dün Suruç’ta gitme kararı aldı.  Heyet Urfa yolu üzerinde bulunan Otogarın önünde bir araya geldikten sonra bu sabah saat 10:00’da hareket edecekti.

Kurumların Suruç’a ziyaret edeceğinin duyurulması üzerine Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü, heyette yer alanları akşamdan teker teker arayarak, Suruç’a gidişlere izin verilmeyeceği bilgisini verdi. Aranan kişiler, ‘Suruç’a girişler yasak mı’ diye sorduğunda, ‘Hayır yasak olduğu için değil. Sizin can güvenliğiniz için izin verilmeyecek’ cevabını verildi.

Ancak buna rağmen, Suruç’a gideceği belirtilen 25 kurum temsilcileri Diyarbakır Otogarı önüne geldi. Gelen heyeti Otogar önünde polis bekliyordu. 

Suruç’a gitmek için toplanan heyet arasında Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya’da vardı.

Artı gerçek'te yer alan habere göre polis ile yapılan görüşmede şu diyalog yaşandı:

Ahmet Özmen: Biz Suruç’ta sağduyu çağrısında bulunacağız. Taziye ziyaretinde bulunacağız.

Polis: Sağduyu çağrısının yol ve yöntemler çok çeşitlidir. İletişim çağında yaşıyoruz. Burada yapacağınız sağduyu çağrısını bırakın Suruç’u, dünyanın üçüncü ülkelerinde bile duyurabilirsiniz.

Ahmet Özmen: Ama Suruç’a gidemezsiniz diyorsunuz.

Polis: Evet gidemezsiniz…

Ahmet Özmen: Bizim buradan çıkışımızı engelleyecek bir karar, valilik kararı, ya da yasal bir dayanağı var mıdır?

Polis: Biliyorsunuz, ilimizde bir yasaklama kararı var. Zaten şuan toplanmış olmanız bile yasak. Diyarbakır’da bile buna müsaade etmiyorum. 15 Ağustos 2016 kararını biliyorsunuz. Toplanma yasağı var.

Ahmet Özmen: Şuan toplanmamızın nedeni sizin bizi durdurmanız. Biz herhangi bir toplanma yapmıyoruz burada.  Biz aracımıza binip gideceğiz, ama siz izin vermiyorsunuz.

Polis: Sizin niyetinizi biliyorum, ben de niyetimi size ifade ettim. Sağduyu çağrısı yapacaksanız sağduyuya hepimiz uyalım. Ama bugün Urfa’ya, Suruç’a gitmenize izin vermeyeceğiz. Talihsiz olayın üzerine birkaç tane daha talihsiz olay eklemek istemiyoruz.

Ahmet Özmen: Biz o talihsiz olayların devamını engellemek için gidiyoruz. Bırakın STK’lar olarak rolümüzü oynayalım. Seçim güvenliğine helal getirecek başka bir olay yaşanmasın istiyorsanız bizim orada olmamız, taraflarla konuşmamız, yetkililerle görüşmemiz tüm bunların bir teminatı.

Polis: Kesinlikle bu gün geçişinize izin vermeyeceğiz. Diyarbakır sınırları dışına çıkmanıza izin vermeyeceğiz.

POLİSTEN, 'İL DIŞINA ÇIKARSANIZ MÜDAHALE EDERİZ' UYARISI

Polis heyettekilere, kesinlikle il dışına çıkışa müsaade edilmeyeceğini, çıkmaları durumunda müdahale edeceklerini söyleyerek, burada açıklama yapılarak geri dönemlerini istedi. Heyet kendi arasına yaptığı görüşmenin ardından Urfa yolu üzerinde açıklama yapma kararı aldı. Anayol üzerinde kameraların karşısına geçen Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen: “Gidiş amacımız sağduyuya davet, benzer bir provokasyonun yaşanmaması için çağrıda bulunmaktı. Çağrımızda bulunan STK temsilcileri dün gece 3 dolaylarında tek tek aranarak Urfa'ya gidişimize izin verilmeyeceği emniyet tarafından iletildi. Biz yine de belirlediğimiz saatte burada toplandık. Emniyetle yaptığımız görüşmede kesinlikle gidişimize izin verilmeyeceği, gidersek de müdahalede bulunulacağı aktarıldı. Tüm Diyarbakır STK'larının seyahat özgürlüğü engellendi. Antidemokratik bir uygulama yapılmaktadır. Türkiye demokrasisi için büyük bir kayba neden olan bir uygulama ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

'ENGELLENMEMİZ BİZDE KUŞKU UYANDIRDI'

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, engellemelerin kendilerinde kuşku yarattığını söyledi. Suruç’ta yaşanan olaya değinen Kaya, “Manipülasyonlara yol açacak bu olayın araştırılması, orada yaşananların toplum tarafından doğru görülmesi, iki aile arasında yaşanabilecek yeni çatışmaların engellenmesi, siyaset içerisinde olabilecek provokasyonları engelleme anlamında bu ziyareti gerçekleştirmek istedik.  STK’lar olarak bu girişimlerin süreç içerisinde provokasyonları engellendiğinin tanıklarıyız.  Maalesef bugün bu gücümüzden alıkonduk. Tabi bu ister istemez bizde bazı kuşkuların oluşmasına neden oldu. Bu umarım seçim sürecinde bölgede başka can kayıpları yaşanmaz. Can güvenliği içerisinde insanların kullandıkları oyların yansıdığı bir seçim süreci yaşamak istiyoruz ama bu konuda kaygılarımızın da olduğunu ifade etmek isterim" dedi.

Heyet otogar önünde açıklama yaptıktan sonra Diyarbakır şehir merkezine geri döndü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89