• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Suriye’ye hava saldırıları başlayabilir

Suriye’ye hava saldırıları başlayabilir
Suriye’de ABD, İngiltere ve Fransa’nın BM kararı olmadan hava saldırılarına başlayabilecekleri bildiriliyor.

Suriye’de 1000'den fazla kişinin ölümü ve 3 bin 600 kadar kişinin de yaralanmasına neden olan ve kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen saldırının ardından ABD, İngiltere ve Fransa’nın BM kararı olmadan hava saldırılarına başlayabilecekleri bildiriliyor.

Suriye’de iki seneye yakın bir süredir devam eden iç savaşta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi nezrinde yürüttükleri diplomasiden Rusya ve Çin’in veto tehdidi nedeniyle sonuç alamayan İngiltere, ABD ve Fransa, Şam’da kimyasal silahların kullanıldığı saldırının rüzgarını arkalarına alarak Suriye sorununda tek taraflı adımlar atma hazırlığında.

Cumartesi gecesi İngiltere Başbakanı David Cameron ve ABD Başkanı Barack Obama 40 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Beşar Esad idaresinin stratejik tesislerine hava saldırıları tartışılırken konu Cameron ile Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande arasındaki görüşmede de gündeme geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague yaptığı açıklamada kimyasal silah kullanımına ilişkin vurgular dikkat çekti. Hague 21. yüzyılda kimyasal silah kullanımına izin veremeyeceklerini ve bundan kimsenin ciddi bir yanıt almadan kurtulamayacağını göstermek niyetinde olduklarını söyledi.

Hague’nin açıklamaları İngiltere, ABD ve Fransa’nın tek taraflı hava saldırılarına başlayabileceğinin en güçlü işareti olarak kabul ediliyor.

İngiliz Genelkurmay Başkanı Nick Houghton ile ABD’nin Ortadoğu’daki askeri komutanı General Lloyd Austin de bugün bir görüşme gerçekleştirecek. Daha önceden planlanan görüşmede ikilinin Suriye’ye hava saldırısının çapı ve hedefleri konusunda tartışma yürütecekleri belirtiliyor.

Beşar Esad rejiminin kimyasal silahlarla saldırı gerçekleştirilen bölgeye BM uzmanlarının geçişine izin vermesi de bu üç ülkeyi durdurmuş değil. ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı açıklamada Şam’ın adımı “çok küçük ve çok geç” olarak nitelendirilerek dört gündür iznin çıkmamasının bölgede birşeylerin saklanmaya çalışıldığını gösterdiği ifade edildi.

Konunun birkaç gün içinde Cameron ile Obama arasında yapılacak görüşmede ele alınacağı ve hava saldırılarıyla ilgili kararın bu görüşmede verilebileceği bildirildi.

The Independent gazeteine açıklamalarda bulunan üst düzey bir İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisi askeri müdahalenin masada olduğunu belirterek bu konuda BM’nin onayını alma çabasını sürdüreceklerini ancak Şam rejiminin BM’yi kullanarak misillemeden kurtulmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

RUSYA'DAN TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Washington’ı kimyasal silah kullandığı iddia edilen Suriye lideri Beşşar Esed yönetimine karşı atacağı adımlarda eski hatalarını tekrarlamaması konusunda uyardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Tüm bu girişimler 10 yıl önce yapılanları hatırlatıyor. ABD, kitle imha silahlarını gerekçe göstererek Birleşmiş Milletleri bypass edip Irak’a operasyon gerçekleştirdi. Sonuçları herkesin malumu” hatırlatması yapıldı. Beşşar Esed rejiminin 21 Ağustos’ta kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaların bölgede görev yapan BM uzmanlarını yanlış yönlendirmeyi hedeflediğini belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Bir kez daha geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması çağrısı yapıyoruz. Uluslararası hukuku ihlal edecek herhangi bir adıma izin verilmemeli” ifadelerini kullandı.

Suriye’de tek taraflı bir girişimin siyasi ve diplomatik çözüm çabalarını anlamsız kılacağı ve tüm Ortadoğu’ya krizin yayılmasına neden olacağı uyarısında bulunan Rusya, Cenevre-2 konferansının hızlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı şu ifadelere yer verdi: “Suriye lideri Esed’le görüşmeleri konusunda ikna edilmeli. Suriye rejimine yönelik askeri bir müdahalenin bölge, Arap dünyası ve tüm İslam alemi için nasıl yıkıcı bir sonuçları olacağını, ABD ve Avrupalı ortaklarımız görmeli.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89