• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 18 °C

Suriye'nin nükleer tesisini İsrail imha etmiş

Suriye'nin nükleer tesisini İsrail imha etmiş
Wikileaks, eski ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın İsrail uçaklarının Suriye'ye 2007 yılında düzenlediği saldırıyı doğrulayan bilgi notunu basına sızdırdı.

İsrail ile ilgili belge yayımlamadığı için İsrail yanlısı olmakla suçlanan Wikileaks, eski ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın İsrail uçaklarının Suriye'ye 2007 yılında düzenlediği saldırıyı doğrulayan bilgi notunu basına sızdırdı. Site, Suriye lideri Esed'in danışmanının öldürülmesinin arkasında da İsrail'in parmağı olduğunu ileri süren belgeleri kamuoyuyla paylaştı. 

Yayımladığı Amerikan diplomatik belgeleriyle dünya gündemindeki yerini koruyan Wikileaks internet sitesi, İsrail ile ilgili önemli iddialar içeren ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmalarını basına sızdırdı. Site tarafından açıklanan yeni belgede 2007 yılında Suriye'de bulunduğu ileri sürülen bir nükleer santralin İsrail uçakları tarafından yok edildiği iddia edildi. İsrail ise bugüne kadar söz konusu saldırıyı ne doğrulamış ne de yalanlamıştı.

Aynı belgede Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in güvenlik danışmanının öldürülmesinin arkasında İsrail'in olduğu iddiası da yer alıyor. Wikileaks kurucusu Julian Assange, yayımladığı belgelerde İsrail yönetimini rahatsız edecek bilgiler yer almadığı için tenkit ediliyordu. Assange önceki gün İsrail'in Lübnan savaşı ile ilgili belgelerin yanı sıra, ocak ayında Dubai'de öldürülen Hamas'ın önemli isimlerinden Mahmut el Mabhuh suikastının Mossad'la ilişkisini içeren yazışmaları 6 ay içinde yayımlayacağını duyurmuştu.

İsrail'de internetten yayın yapan Ynet haber sitesi, Wikileaks tarafından ele geçirilen "gizli" kayıtlı belgelerden birinde, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın dünyadaki bütün ABD temsilciliklerine gönderdiği bilgi notunda, "2007 yılı 6 Eylül'ünde, muhtemelen Kuzey Kore'nin de yardımıyla Suriye'de gizlice inşa edilen nükleer reaktörün İsrail tarafından yok edildiğini" yazdığını bildirdi. Söz konusu belgenin ilk kısmında şimdiye kadar hiç benzeri görülmemiş bilgilerin yer aldığı ve Rice'ın "İsrail'in saldırısının, Suriye'nin doğusundaki çöllük alanda, El Kibar denilen bölgede gizlice inşa edilen nükleer reaktörü yok etmeyi amaçladığını sizlere bildirmek isterim." dediği belirtiliyor. İngiltere'de Arapça yayımlanan El Kudüs gazetesinin internet sayfasında yer alan haberde, ABD'nin Şam Büyükelçiliği'nden gönderilen yazışmada, Şam yönetiminin, Tuğgeneral Muhammed Süleyman'ın Ağustos 2008'deki ölümünün arkasında İsrail'in varlığına dair bariz işaretlerin olduğunu belirttiği ifade edildi.

Belgede, ayrıca, ABD'nin Suudi Arabistan'a F-15 savaş uçağı satmasından rahatsız olan İsrail'in, Mısır ve Ürdün'ün Suudi Arabistan eksenine girmesinden de endişe ettiği bildirildi.

Bu arada Assange Guardian'a verdiği röportajda ajanlıkla suçlanması halinde ABD'ye iade edilip edilmemesinin İngiliz Başbakan David Cameron'un kararı olduğunu söyleyerek "Kaderim Brown'un ellerinde." dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89