• BIST 9548.09
  • Altın 2498.086
  • Dolar 32.4993
  • Euro 34.5477
  • İstanbul 23 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 9 °C

Suriyeli muhaliflerden 'Kürt açılımı'

Suriyeli muhaliflerden 'Kürt açılımı'
Suriye Ulusal Konseyi'nin, ülkedeki Kürtleri muhalefet saflarına çekmek amacıyla başkanlık koltuğuna Suriye doğumlu bir Kürt olan Sayda'yı getireceği iddia edildi.

Bu hafta sorun İstanbul'da yapacağı toplantıda yeni başkanını seçecek olan Suriye Ulusal Konseyi'nin, ülkedeki Kürtleri muhalefet saflarına çekmek amacıyla başkanlık koltuğuna Suriye doğumlu bir Kürt olan Abdül Basset Sayda'yı getireceği iddia edildi.

Bu hafta sorun İstanbul'da toplanacak olan Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK), Suriyeli Kürtleri muhalefet saflarına çekmek amacıyla, istifayla boşalan başkanlık koltuğuna Suriye doğumlu bir Kürt olan Abdül Basset Sayda'yı getireceği iddia edildi. 

Sayad konusunda görüş birliği oluştuğu iddia edildi

Farklı ülkelerden aldığı destekle Suriye'de devlete karşı silahlı muhalefet yürüten örgütlerden oluşan SUK'un eski başkanı Burhan Galyun, yaşanan iç gerilimler nedeniyle geçen ay bu görevinden istifa etmişti. Bu süre boyunca yeni bir başkan seçemeyen SUK'un, bu hafta sonu İstanbul'da yapacağı toplantıda, Suriye doğumlu bir Kürt olan Sayda'yı bu koltuğa getireceği iddia edildi.

El Arabiya gazetesinde yer alan iddiaya göre Sayda'yı başkan olarak seçme konusunda SUK'ta büyük oranda görüş birliği sağlanmış durumda. Yapılan yorumlara göre bu hafta sonu İstanbul'da yapılacak toplantıda belki de başkanlık için oylama yapmaya bile gerek kalmayacak. Gazetenin, isim vermeyen SUK üyelerinin verdiği demeçlere dayandırdığı haberinde, Sayda'nın konseydeki bütün unsurların "ortak adayı" olarak başkan seçilmesinin yüksek bir olasılık olduğu belirtildi.

Haberde, İsveç'te sürgünde yaşadığı belirtilen Sayda'nın, SUK'a "bağımsız bir aktivist" olarak katıldığı ve SUK'un icra bürosunda "insan hakları bölümü" sorumlusu olarak görev yaptığı ifade edildi. Sayda'nın, Suriye'de Kürt nüfusunun ağırlıkta olduğu Haseki ilinin Amuda kentinde 1956 yılında doğduğu belirtiliyor.

Suriye muhalefeti ve Kürtler

Suriyeli Kürtlerin bugüne kadar muhalefet hareketine katılmamasının en önemli nedeni, SUK'un olası bir rejim değişikliği sonrasında Kürtlere verilecek haklar konusunda net bir tavır geliştirmeyip, bunu sonra müzakere etmeyi öne sürmesi. ABD'nin devreye girmesiyle birlikte Suriyeli Kürtlerin şemsiye örgütü olan Kürt Ulusal Konseyi (KUK) ile SUK arasındaki görüşmelerin yoğunlaştığına ilişkin haberler geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna yansımıştı.

ABD'nin son gelişmeyle ilgili beklentisi ise, SUK'un başına Sayad'ın geçmesiyle birlikte, devam eden görüşmelerde bir adım daha atılması ve Kürtlerin SUK'a ilişkin endişelerinin giderilmesi yönünde. (soL)

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89