• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 13 °C
  • Berlin 4 °C

Suriye’deki katliamların arkasında O var!

Suriye’deki katliamların arkasında O var!
Suriye çapında haftalardır devam eden ayaklanmaların kanlı biçimde bastırılması girişiminin başında Beşşar Esad’ın kardeşi Mahir’in olduğu düşünülüyor.

Suriye'yi yakından tanıyanlar ülkenin güvenlik ve istihbarat kurumlarında dizginleri elinde tutan Mahir'in asıl iktidar sahibi olduğunu söylüyor.

Yılın ilk günlerinde başlayan Arap Baharı'nın son haftalarda en sert ve kanlı geçtiği ülke Suriye. Daha Arap coğrafyasında halk ayaklanmaları başlamadan önce Devlet Başkanı Beşşar Esad reform sinyalleri vermişti. Suriye'de gösteriler başladıktan sonra da kısmi reformlar hayata geçirildi. Buna rağmen son haftalarda Dera başta olmak üzere ülkenin birçok yerinden katliam haberleri geldi.

Ilımlı olarak nitelendirilen Beşşar Esad'ın yönetiminde eylemlere bu kadar sert müdahale edilmesi ilk günlerde beklenmeyen bir gelişme olarak yorumlandı. Ancak Suriye'yi iyi bilenler, Beşşar Esad'ın reform çabaalrına rağmen ülkenin kana bulanmasını şaşırtıcı bulmuyorlar. Çünkü ülkenin iç dengelerine bakıldığında Beşşar Esad'dan çok kardeşi Mahir'in kontrolü ele aldığı belirtiliyor.

Suriye'de yaşananları anlamak için eski Devlet Başkanı Hafız Esad'ın öldüğü 2000 yılına geri gitmemiz gerekiyor. Hafız Esad'ın ölümünden sonra yerine Beşşar esad'ın geçmesi pek çok kişi için sürpriz olmuştu. Gerçi Hafız Esad'ın halefi olarak gösterilen büyük oğlu Basil Esad, 1994 yılında henüz babası hayattayken bir trafik kazasında ölmüştü ancak iktidara ikinci aday Beşşar değil, ailenin en küçük oğlu Mahir olarak gösteriliyordu. Buna rağmen Başşar Esad'ın 2000 yılında Devlet Başkanı seçildi.

GÜCÜ ORDU VE İSTİHBARATTAN GELİYOR

Devlet Başkanı ağabeyi olsa da, babasının ölümünden sonra Mahir Esad'ın ülkedeki rolü artmaya başladı. Aynı yıl Baas Partisi Merkez Komitesi'ne seçildi. Mahir Esad'ı ülkede güçlü kılansa babasının ölümünden sonra Cumhuriyet Muhafızları'nın başına getirilmesi oldu. Aynı zamanda ordunun en seçkin birimi olan 4'üncü Zırhlı Tümeni'nin de komutanlığına getirilen Mahir Esad, geçen dönemde Suriye Ordusu içinde etkinliğini giderek arttırdı. Mahir Esad'ın istihbarat örgütü Muhaberat'ta da etkin olduğu biliniyor.

ÜLKENİN BİR NUMARALI HÜKÜMDARI

ABD'ye sığınan Suriyeli eski diplomat Bassam Bitar, geçtiğimiz günlerde Amerikan New York Times gazetesine verdiği mülakatta Mahir'in "ülkenin bir numaralı hükümdarı" olduğunu ileri sürdü.

Ülkede ayaklanmalar başladıktan sonra Suriye Ordusu ve özellikle de Mahir Esad'a bağlı birliklerin katliamlara imza attığı ve yakalanan göstericilere işkence yaptığı haberleri de sık sık dünya medyasında yer aldı. Hatta Mahir Esad'ın bizzat göstericilere ateş açtığı ileri sürüldü.

Mahir Esad'la ilgi iddialar bununla sınırlı değil. Ablasıyla evli olan ve zamanında Suriye istihbaratının başında bulunan Asıf Şevket'le rekabete giren Mahir, bir tartışma sırasında eniştesini karnından vurmuştu. Saldırıdan yaralı olarak kurtulan Asıf Şerif daha sonra aralarında bir sorun olmadığını açıkladı ama bu olaydan sonra mahir Esad'ın gücü artmaya devam etti.

HAMA KATLİAMINI YAPAN AMCASINA BENZETİLİYOR

Sert ve zeki olarak bilinen ve örgütleme becerisi yüksek olarak değerlendirilen Mahir Esad en çok hama katliamının sorumlusu olarak gösterilen amcası Rifat Esad'la karşılaştırılıyor.

1982'de Müslüman Kardeşler örgütü Hama kentinde bir ayaklanma başlatmış, ayaklanma Rıfat Esad'a bağlı özel kuvvetler tarafından şiddetle bastırılmıştı. Uluslar arası Af Örgütü 10 ila 25 bin kişinin bu sırada öldürüldüğünü açıklamıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89