• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 4 °C

Suriye'de 50 bin Kürt yürüdü

Suriye'de 50 bin Kürt yürüdü
Kamışlı'da silahlı kişilerce öldürülen Kürt siyasetçi Mişel Temo'nun cenaze töreninde halka ateş edildi, üç kişi öldürülürken; üç kişi de yaralandı.

Kamışlı'da silahlı kişilerce öldürülen Kürt siyasetçi Mişel Temo'nun cenaze töreninde halka ateş edildi, üç kişi öldürülürken; üç kişi de yaralandı.

Kürt İlerici Hareketi lideri Mişel Temo'nun öldürülmesini protesto için Amude'de kepenk kapatma eylemi yapılıyor. Görgü şahitleri, göstericilerin Amude'de Hafız Esadın heykeli yıkmaya çalıştığını dile getirdi.

50 BİN KİŞİ KATILDI

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'nin kuzey doğusundaki Kamışlı kasabasında uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Temo'nun cenaze törenine 50 bini aşkın kişinin katıldığı belirtildi.

Açıklamada, cenaze töreninin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminin devrilmesini isteyenlerin gösterisi haline dönüştüğü kaydedildi.

Washington ve Paris’ten sert tepki

Suriye’de muhaliflerin kurduğu Ulusal Konsey üyesi Mişel Temo’nun bir suikast sonucu hayatını kaybetmesi ardından Washington ve Paris’ten sert tepki geldi. Her iki ülke Beşar El Esad’ı iktidardan inmeye çağırdı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada saldırıyı kınayarak, Mişel Temo cinayeti Riyad Seyf isimli muhalife yönelik saldırı karşısında şok olduklarını belirtti.

Fransa, Temo’nun ailesine başsağlığı dileğinde bulunurken, Suriye halkı ile dayanışma mesajı verdi. Açıklamada, “Bu şiddet olayları Başar El Esad rejiminin uluslar arası toplumun çağrılarına sağır kaldığını gösteriyor. Fransa özgürlük için mücadele eden tüm Suriyelilerin yanında tavizsiz bir şekilde yer almaya devam ediyor” denildi.

53 yaşındaki Temo, Batı Kürdistan’ın Qamişlo kentindeki evinin önünde Cuma günü uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Eski milletvekili ve muhalif Riyad Seyf ise Şam’da güvenlik güçlerinin saldırısına uğrayarak hastanelik oldu.

Beyaz Saray da yaptığı açıklamada son saldırıları şiddetle kınayarak Başar El Esad’ı iktidarı “hemen terk etmeye” çağırdı. ABD Başkanı Barack Obama’nın sözcüsü Jay Carney, Cuma günkü saldırıların Esad rejiminin içteki tüm barışçıl muhalefeti susturma teşebbüsleri olduğunu belirterek, “Ülkesi bu çok tehlikeli durum yönünde daha ileriye gitmeden önce başkan Esad şimdi gitmeli” dedi.

Temo’nun ölümü ardından Rusya da ilk defa Beşar el Esad’ın gitmesi gerektiğine işaret söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, “Kaçınılmaz reformları yapmaları için Suriyeli yöneticilerle aktif bir şekilde çalışıyoruz. Eğer bu reformları yürütme yeteneğinde değillerse, gitmeleri gerekir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89