• BIST 9883.12
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 13 °C

Suriye ordusu tanklarla Dera'ya girdi

Suriye ordusu tanklarla Dera'ya girdi
Suriye'nin güneyindeki Dera kentine bu sabah zırhlı araçlar desteğinde güvenlik güçlerinin girdiği ve kentten silah seslerinin gelmeye devam ettiği bildirildi.

Suriye'de rejim karşıtı gösterilerinin başladığı kent Dera'da ölen göstericilerin sayısının 25 olduğu bildirildi.

Göstericilerden Abdullah Abazid, güvenlik güçlerinin gösteriye müdahale ettiğini, ağır silahlarla yapılan müdahalede en az 25 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

Eylemciler, telefonla yaptıkları açıklamada, tank ve zırhlı araç desteğindeki yüzlerce güvenlik gücünün kente girdiğini, her yöne ateş açtığını ve kendilerini koruyan zırhlıların arkasından ilerlediğini belirtti.

Suriye rejimine muhalif hareketin doğduğu ve şimdiye dek çok sayıda kişinin öldüğü kentin sakinleri, Dera'da elektriklerin kesik olduğunu ve telefonla iletişimin pek mümkün olmadığını kaydetti.

Dera'da dünkü olaylarda ölenlerin cenazelerinin toprağa verildiği törenlere binlerce kişi katıldı. Cenaze töreninden sonraki gösteriye güvenlik güçlerinin müdahale etmediği belirtildi. Eylemde, göstericiler Suriye bayrakları ve 'anayasanın 8. maddesinin kaldırılmasıyla' ilgili mesajların yer aldığı pankartlar taşıdı. Yas dolayısıyla esnafın dükkanlarını açmadığı görüldü.

Bu arada, ülkenin kuzeybatısındaki Lazkiye yakınlarında bulunan Cebleh'deki olaylara güvenlik güçlerinin müdahalesinde 4 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Kentte, Devlet Başkanı Beşşar Esad'a muhalif militanların son günlerde arka arkaya gözaltına alınmaya başlandığı kaydedildi.

AFP'ye göre, bu son ölümlerle birlikte, ayaklanma hareketinin başladığı 15 Mart'tan bu yana 352 kişi hayatını kaybetti.

SİVİLLERE ATEŞ AÇILIYOR

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki Duma'da, güvenlik güçleri ve milis kuvvetlerin silahsız sivillere ateş açtığı iddia edildi. Reuters'in, insan hakları savunucularına dayandırdığı habere göre, çok sayıda kişi de düzenlenen baskınlarda tutuklandı. Bölgeyle telefon irtibatının da koparıldığı öne sürüldü.

ÇOK SAYIDA KİŞİNİN GÖZALTINA ALINDIĞI BELİRTİLİYOR

Suriye'nin birçok kentinde hafta sonu çıkan olaylarla birlikte rejim karşıtları da gözaltına alınıyor.

Görgü tanıkları ve muhalefet, özellikle başkent Şam, Humus, Dera, Lazkiye, Haseke, Deyreszor ve Halep'te çok sayıda kişinin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını belirttiler.

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, olağanüstü halin kalkmasına rağmen cuma günü çok sayıda kişinin keyfi gözaltına alındığını bildirerek, gösterilerde işlenen cinayetler konusunda bağımsız bir soruşturulma yapılması çağrısında bulundu.

Merkezi İspanya'nın Sevilla kentinde bulunan "İnsan" adlı Suriyeli insan hakları kuruluşu da cumadan bu yana Suriye'de 221 kişinin kaybolduğunu iddia etti.

15 Mart Devrim Şehitleri Kurulu da kendi derlediği listeye göre, ülkede cuma ve cumartesi rejim karşıtı gösterilerin bastırılmasında 120 kişinin öldüğünü bildirdi.

Suriye'deki her kesimden 102 aydın ve gazetecinin imzasıyla yayımlanan bildiride de Suriye makamlarının baskıcı uygulaması kınandı ve resmi medyada çalışan gazetecilere istifa çağrısı yapıldı.

Ayrıca görgü tanıkları, başkent yakınındaki "sıcak noktalara" giden karayollarının gece ulaşıma kapatıldığını ve kimlik kontrolü yapıldığını belirtiyorlar.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü de "ABD ve AB'den protestocuları öldürmek için güce başvuran ve cuma günkü kıyımdan sonra gözaltındaki yüzlerce kişiye işkence yapan Suriyeli sorumlulara yaptırım uygulanmasını" istedi.

27834

Wall Street Journal gazetesine göre, Amerikan hükümeti Suriye Devlet Başkanına yakın üst düzey yetkililere yaptırımlar uygulamaya hazırlanıyor.

İNSAN HAKLARI EYLEMCİLERİNE GÖRE, DERA'DA ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Suriye'de bu sabah zırhlı araçların desteğinde çok sayıda güvenlik görevlisinin girdiği Dera kentinde ölenler ve yaralananlar olduğu bildirildi.

İnsan hakları eylemcileri telefonla yaptıkları açıklamada, kentte ölü ve yaralılar olduğunu belirterek, ölenlerin sayısını bilemediklerini, cesetlerin sokaklarda yattığını kaydettiler.

Kente bu sabah 3 binden fazla güvenlik görevlisinin girdiğini söyleyen görgü tanıkları, keskin nişancıların çatılarda mevzilendiklerini, tankların sokaklarda dolaştığını anlattılar.

İnsan hakları eylemcileri, Suriye güvenlik güçlerinin ayrıca Şam yakınlarındaki Duma ve El Muademiye'ye de müdahale ettiklerini, Duma'da rastgele ateş açtıklarını bildirdiler.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89