• BIST 9079.97
  • Altın 2306.942
  • Dolar 32.3164
  • Euro 35.0238
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 9 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 11 °C

Suriye muhalefetinde Kürt çatlağı

Suriye muhalefetinde Kürt çatlağı
Suriyeli muhalifler, Suriye Ulusal Konseyi (SUK) çatısı altında birleşme konusunu görüşmek için İstanbul’da bir araya geldi.

Toplantıya katılan muhalif grupların, Suriye Ulusal Konseyi çatısı altında toplanmayı kabul ettiği belirtildi ancak Kürt gruplar Konseyi terk etti.

Suriye Ulusal Konseyi’nden (SUK) George Sabra, “Özgürlüğümüzü, şerefimizi geri alabilmek ve birlik halinde mücadelemizi devam ettirmek üzerinde mutabakata vardık’’ dedi. Suriye’de, Devlet Başkanı Beşar Esad sonrasında kurmak istedikleri geçici yönetim için bir komisyon oluşturulduğunu ifade eden Sabra, kendilerine katılmakta tereddüt eden gruplara şu güvenceyi verdi: “Gerek dini açıdan olsun gerekse ırk açısından olsun Türkmen, Süryani, Arap, Kürt ve bütün bu mozaik, Suriye halkını oluşturan temel unsurlardır. Hepsi aynı eşit haklara ve görevlere haizdir.’’

36284

Öte yandan toplantıda yapılan tartışmaların, eski komünistlerden köktenci İslamcılara kadar geniş yelpazedeki gruplar arasındaki ayrılığı ortaya çıkardığı yorumları da yapıldı. Görüşmelerde bazı muhalif gruplar sık sık toplantıyı terk etti, basına SUK aleyhinde demeçler verdi.

KÜRT GRUPLAR TOPLANTIYI TERK ETTİ

Esad’ın Annan planını kabul etmesinin ardından bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, muhaliflerin Suriye’nin geleceği konusunda ortaklaşmaları gerektiğini söylemişti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’dan yaptığı açıklamada “Muhalefet tüm Suriyelilerin haklarını koruyacağı sözü vermeli” dedi. Ev sahibi Türkiye’nin de bunun üzerine devreye girerek SUK liderlerine reform ve bazı görevlileri değiştirme çağrılarını kabul etmeleri için baskı yaptığı da gelen haber arasında.

36285

Bunun üzerine Kürt lider Heytam el Malir ile diğer bazı liderler geri döndü. Bu liderler SUK’un daha demokratik bir yapıya büründürülmesi ve üç hafta içinde genişletilmesi şartını koştular. Ancak Kürtlerden önemli bir grubun, gelecek vizyonunda Kürt haklarına açıkça yer verilmemesi nedeniyle SUK çatısı altına dönmeyi reddettiği bildirildi. George Sabra’nın, Kürt grupların ayrılıklarından dolayı üzgün olduklarını ifade ettikleri de belirtildi.

ANNAN PLANINI KABUL ETMİYORLAR

Eylül ayında İstanbul’da kurulan Suriye Ulusal Konseyi; ABD, Avrupa Birliği ve pek çok ülke nezdinde tanınmıştı. Ancak son haftalarda iç çekişmeler ve sürgünde örgütlenen gruplara Suriye içinden yönelen eleştiriler nedeniyle meşruiyeti baltalandı. Konsey, Beşar Esad’ın da kabul ettiği Annan Planı’na sıcak bakmıyor. Muhalifler, Esad’ı iktidardan uzaklaştırmayacak herhangi bir kararın kabul edilemeyeceğini belirttiler.

Suriye muhalefetinin, Beşar Esad yönetimine ciddi bir alternatif oluşturabileceğini göstermesi için, 1 Nisan’da İstanbul’da yapılacak ‘Suriye’nin Dostları’ toplantısına kadar birlik sağlaması gerekiyor

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89