• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 5 °C

Suriye Kürdistanı’na Çekiç Güç!

Suriye Kürdistanı’na Çekiç Güç!
Uzmanlara göre, Türkiye ve ABD Suriye’nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturmaya hazır. İşte ayrıntılar...

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün İstanbul’a gelerek Suriye konusunda “operasyonel” konuların ilk kez bu denli kapsamlı bir şekilde ele alındığı kritik görüşmelerde bulundu. Clinton, ilk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla biraraya geldi.

Toplantının ardından yaptığı açıklamada her ne kadar iki ülkenin dışişleri bakanlıkları nezdinde yoğun bir işbirliği sürdürülse de, istihbarat birimleri ve ordularının üstlenmeleri gereken büyük sorumluluklar olduğuna değinen Clinton “Tam da bunu yapmak için bir çalışma grubu oluşturacağız. Çatışmaların başından bu yana yakın bir işbirliği sürdürdük ama bundan böyle daha ayrıntılı bir operasyonel planlamaya ihtiyacımız var” dedi. Suriye’nin kuzeyinde muhalif grupların kontrolündeki mevkilerde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının da ihtimaller dahilinde olduğunu teyit eden Clinton, buna benzer alınabilecek önlemlere karar verme noktasında “daha fazla derin analize ve operasyonel planlamaya ihtiyaç duyulduğunu” söyledi.

Kuzey Suriye endişe yaratıyor

Toplantıdaki en önemli gündem maddelerinden birinin de üç haftadır çatışmaların sürdüğü Halep’in kuzeyinde, rejimin kontrolü dışında kalan bölge olduğu belirtiliyor. Ankara, Suriye sınırında bazı köylerde kontrolün başta PYD olmak üzere Kürt grupların eline geçmesinden endişeli. ABD’li Ortadoğu uzmanı Andrew Tabler, İstanbul’da “Halep’teki operasyonların” gündeme geldiğini belirtti. Tabler “Muhalefet Suriye’nin kuzeyini “kurtarılmış bölge” ilan ederse hem Türkiye hem de ABD’nın üzerinde burada bir tampon bölge oluşturma baskısı artar” dedi.

Clinton aktivistlere akıl danıştı

Görüşme öncesi CNN’e konuşan bir Türk hükümet yetkilisi Ankara’nın Suriye konusunda ABD’den daha fazla yardım görmek istediğini dile getirerek, “Bazen kendimizi çok yalnız hissediyoruz” demişti. Görüşmelerin ardından ise Türk diplomatlar ABD’li yetkililerin tutumundan dolayı duydukları memnuniyeti ifade etti. Toplantıya katılan bir Türk diplomat içerideki havayı, “Clinton tamamıyla Suriye konusuna odaklanılmasını istedi. Şimdi bizi anlamaya başladılar. Daha angaje, proaktif ve müdahiller” diyerek özetledi.

Clinton Suriyeli muhalif grupların üyeleriyle de biraraya geldi. Buluşmaya katılan aktivistler, Clinton’ın kendilerine sorular yönelterek “ABD’nin kimlere para vermesi gerektiğini öğrenmek istediğini” söyledi.

Çekiç Güç, Iraklı Kürtleri kurtarmıştı

Çekiç Güç, Temmuz 1991’de Birinci Körfez Savaşı sırasında Kuzey Irak’tan Türkiye’ye iltica etmek isteyen mültecilere koruma kalkanı oluşturmak için Amerikan, İngiliz ve Fransız birliklerinden oluşan kuvvetin adı. Türkiye’de İncirlik ve Pirinçlik’e konuşlanmış 77 uçak ve helikopter ile 1862 kişilik personelden oluşuyordu. Irak diktatörü Saddam Hüseyin’in baskısından bu güç sayesinde kurtulan Irak’taki Kürtler, fiili olarak özerk bir bölgeye sahip oldu. Çekiç Güç’ün Türkiye’deki faaliyetleri 1 Mart 2003 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla sona erdirildi.

Ortak karar: Suriye’de PKK’ya yer yok

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, “İnsanlık trajedisine son verilmesi için kararlı adım atılmasını bekliyoruz. Katliama ‘dur‘ diyecek adımlar atılması gerekiyor. Geçiş sürecinin en kısa sürede tamamlanmasını istiyoruz. Suriye’de güç boşluğu oluşmaması konusunda mutabıkız. Halep’teki gelişmeler hepimize kaygı veriyor” dedi.

“Suriye için B planımız var”

Clinton ise görüşmede, ABD ve Türkiye’nin birlikte neler yapabileceğini ve Suriyeli muhaliflere nasıl yardım edebileceklerini konuştuklarını belirterek, “Suriye’ye dışarıdan baskıyı artırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Muhalefet güçlendikçe Esed rejiminin zalimce saldırılar yaptığını hatırlatan Clinton, “Hazırlamamız gereken B planı var. Suriye için olabilecek bütün senaryoları görüştük” diye konuştu. Suriye’deki süreçle ilgili zorluklarını dile getiren Clinton, “Kimse Esed rejiminin ne zaman düşeceğini bilmiyor ama o tarihin geleceğini biliyor” dedi.

“PKK’ya karşı yanınızdayız”

PKK meselesine de değinen Clinton, Türkiye’nin PKK’yla olan mücadelesini desteklediklerini belirterek, şunları söyledi: “PKK’nın Suriye’de konuşlanmasını istemiyoruz. PKK’ya karşı Türkiye’nin yanındayız. Türkiye’ye destek vermeye devam ediyoruz.” (Taraf)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89