• BIST 9524.59
  • Altın 2502.881
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.5572
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 7 °C

Suriye konferansı uzlaşmazlıkla bitti

Suriye konferansı uzlaşmazlıkla bitti
Cenevre'de yapılan uluslararası konferansta Beşar Esad'ın geleceği ile ilgili uzlaşmaya varılamadı.

Cenevre'de BM özel temsilcisi Kofi Annan'ın dün ortaya attığı ve Suriye'de çatışmaları sona erdirmek için geçici bir yönetim oluşturulması önerisi Suriyeli muhalifleri bir araya getiren Ulusal Konsey tarafından reddedildi.

Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin aralarında Rusya ve ABD'nin de bulunduğu beş üyesinin dışişleri bakanlarının da katıldığı toplantıdan sonra yaptığı açıklamada geçiş dönemi hükümeti kurulması konusunda uluslararası bir anlaşma olduğunu söylemişti.

Suriye Ulusal Konseyi, Beşar Esad'ın görevde kalmasını sağlayacak önerilere kapalı olduklarını ilan etti.

Suriye Ulusal Konseyi, üzerinde anlaşılan ayrıntıların bazılarının olumlu olduğunu ancak pek çok belirsizliği içerdiğini söyledi.

Annan, İsviçre'nin Cenevre kentinde ABD ve Rusya'nın Dışişleri Bakanları'nın da katıldığı toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, söz konusu hükümetin muhalefetin yanı sıra var olan hükümetten temsilcileri de içerebileceğini belirtmişti.

ABD, Beşar Esad'ın görevini bırakmasını isterken Rusya böyle bir baskı yapmıyor.

Suriye resmi haber ajansı da haberinde Cenevre'de kabul edilen ayrıntıların Beşar Esad'ın görevden ayrılmasını içermediğini öne çıkardı.

"Esad maddesi"ni Rusya engellediGeçiş dönemi hükümetinin kurulmasına yol açmak için Beşar Esad'ın koltuğunu terk etmesi yönünde Kofi Annan'ın eklemek istediği madde Rusya tarafından engellendi.

BM özel temsilci Kofi Annan, "İnsan hakları ihlalleri ve şiddet ortamına en kısa süre içinde son vermek için birlikte yoğun olarak çalışma konusunda kararlıyız; keza Suriyelilerin başını çekeceği bir siyasi sürecin başlatılması için de... Bu yolla geçiş hükümeti kurulması, Suriye halkının meşru beklentilerinin karşılanması ve bağımsız ve demokratik bir şekilde geleceklerini belirlemelerine olanak sağlanmaya çalışılıyor."

Beşar Esad'ın koltuğunda kalıp kalmaması konusunda tartışmaların yoğun olduğu anlaşılan toplantıdan sonra konuşan ABD Dışişleri Bakanı Clinton "Elleri kanlı olduğu için... Esad gitmeli" dedi.

Beşar Esad daha önce yaptığı bir açıklamada ülkesiyle ilgili dışarıdan çözüm dikte edilmesini kabul etmeyeceklerini söylemişti.

Suriye'de geçen sene Mart ayında siyasi taleplerle başlayan ancak daha sonra hükümet güçleri ile muhalifler olarak anılanlar arasında silahlı çatışmalara dönüşen süreçte, yönetim dışı kaynaklara göre, yaklaşık 16 bin kişi öldü.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89