• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 6 °C

Sürgünde taziye...

Sürgünde taziye...
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bu suikast Sayın Öcalan'a yapılmıştır" dedi. Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise olağan şüpelinin AKP Hükümeti olduğunu kaydetti.

Paris'te katledilen PKK'nin kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris temsilcisi Fidan Doğan ve gençlik hareketi üyesi Leyla Şaylemez için Kürt Kültür Akademisi'nde taziyeler veriliyor.

Binlerce kişi taziyeyi ziyaret ediyor. Taziye nedeniyle derneğin bulunduğu sokak trafiğe kapatıldı. Katliamın gerçekleştiği Enformasyon Merkezi önüne de çiçekler bırakılıyor.

Taziyeyi BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile milletvekili Nazmi Gür, Kongra Gel Başkanı Remzi Kartal, KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar'da taziyeyi ziyaret eden isimler arasında yer alıyor.

Akademinin girişine Cansız, Doğan ve Şaylemez'in resimlerin yazılı olduğu siyah bez asıldı, binanın için üç kadının portreleri, çiçekler ve mumlarla donatıldı.

Dernek önünde ellerinde üç Kürt kadının resimlerini taşıyan binlerce kişi sık sık "Şehid namirin", "İntikam, intikam" sloganları atarken, Hozan Şemdin ve Hozan Comert eşliğinde "Çerxa Şoreşê" marşı okundu.

KÜRTLERİ KİM EZİYORSA KATLİAMI ONLAR YAPMIŞTIR

Taziyeyi ziyaret eden BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hiçbir devrimciye böyle alçakça, namertçe saldırılmaz. Bu şekilde infaz, Kürdistan'ı, Kürtleri sömürenlerin ne kadar aşağılık olduğunu gösteriyor" dedi.

42917

Demirtaş, "Hiç komplo teorileri yapmaya gerek yok. Kim Kürtleri ve Kürdistan'ı eziyorsa onlar bu katliamı yapmıştır. Kim Kürdü esir almak, Kütlere diz çöktürmek istiyorsa onlar yapmıştır" dedi.

BU SUİKAST ÖCALAN'A YAPILDI

"Eğer Fransız hükümeti bu katliama ortak olmak istemiyorsa, samimiyetlerine inanmak istiyoruz, bu katliamı hiçbir tereddüde yer vermeden aydınlatmalıdır" diyen Demirtaş, "Kimse bize bunun Fransız istihbaratının bilgisi dışında yapıldığını söyleyemez, bizi buna inandıramaz" şeklinde konuştu. Demirtaş, Fransız istihbaratın banliyölerde yaşayan Kürt aileleri bile takip edip, fotoğraflarını çekerek, bilgileriTürk istihbaratı ile paylaştığına dikkat çekti.

Bunun bir faili meçhul olmadığını kaydeden Demirtaş, kitleye seslenerek "Bu dosyayı çözecek olan sizlersiniz" dedi ve isim vermeden Kürtleri sistematik olarak hedef alan anti-terör savcısı Thierry Fragnoli "çözmeyecek" diye belirtti.

Demirtaş, "Bu doğrudan Sayın Öcalan'a yapılmış bir suikasttır" vurgusuyla konuşmasını sonlandırdı.

Gültan Kışanak da "Kimsenin onları öldürmeye gücü yetmez" ifadesini kullanarak, "Söz veriyoruz, Kürt halkı, Kürt kadını özgür olacak" dedi.

Kışanak da "Bu cinayetin asıl hedefi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dır" dedi ve ekledi: "Bu cinayet, bu katliam aydınlatılmadığı sürece, birinci olağan şüpheli AKP Hükümeti'dir, ikincisi de Fransa'dır."

ULUSLARARASI ÖRGÜTLERDEN TAZİYE ZİYARETİ

Kışanak, Fransa'dan doğru ve ciddi bir soruşturma yapmasını isterken, bu cinayeti aydınlatmanın Fransa'nın Kürt halkına borcu olduğunu söyledi, "Bu borçlarını ödesinler" dedi.

Konuşmalırın ardınran kitle, "Şehid namirin" sloganı ile yürüyüşe geçti.

Taziyeyi Sosyalist Partisi üyesi Sarcelles Belediye Başkanı François Pupponi'de ziyaret etti. Saldırının tesadüf olmadığını söyleyen Pupponi, "Bu dürüst militanların insan hakları ülkesinde öldürülmesi kabul edilemez" dedi. Pupponi, Kürt halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

Kürt Kadın Hareketi adına bir konuşma yapan Zelal Amed, saldırının bir bütün olarak direnen kadınlar ve direnen halklara yönelik yapıldığını söyleyerek, "Onların duruşu bütün kadınların duruşudur" dedi. Amed, "Bu hareketin ruhu kadın özgürlük ruhudur, bu saldırı hareketin ruhuna, beynine ve önderliğimize karşı yapılmıştır" şeklinde konuştu.

Asuri Keldani heyeti adına yapılan bir konuşmada, "Bu alçakça cinayeti nefretle kınıyoruz" denildi. Heyet temsilcisi, "Kürt halkı için büyük bir kayıp" derken, "Onlar onurlu bir mücadelenin neferleriydi. Aynı zamanda bütün Mezopotamya hakları için mücadele verdiler. Bu nedenle bizim için de büyük bir kayıptır" diye belirti.

Eyleme, AvEG-KON'a bağlı Sosyalist Kadınlar Birliği ile MLKP ve gençlik örgütü KGÖ de katıldı.

Türkiye Kökenli Yurttaşlar Meclisi (ACORT) da yazılı bir mesajla başsağlığı dileğinde bulundu. ACCORT, "Yetkililere bu suikastin tüm yönleri ile aydınlatılması, failleri ve emri verelerin yargı önünde çıkarılması için tüm olanakları devreye koyması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Bu saldırının Türkiye'deki tüm barış umutlarına doğrudan yapılmış bir saldırı olduğunu kaydeden ACCORT, Kürt halkın başsağlığı diledi ve dayanışmasını ifade etti.

CENAZELER MORGA KALDIRILDI

Bu arada alınan bilgilere göre bugün öğle saatlerinde Kürt kadınların cenazeleri Adli Tıp'tan morga kaldırıldı. Aileler cenazeleri almak için başvuruda bulunuyor.

Cumartesi günü suikastin işlendiği yere yakın Gare de l'Est'te dev bir yürüyüş yapılacak. Yürüyüşe BDP Eş Genel Başkanlarının yanı sıra DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ile milletvekili Leyla Zana da katılacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89