• BIST 9451.72
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 24 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 7 °C

Süleymaniye'de neler oldu?

Süleymaniye'de neler oldu?
Federal Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde bugün yolsuzluk ve adaletsizliklere karşı yapılan protesto gösterisinde şiddet olayları yaşandı.

Federal Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde bugün yolsuzluk ve adaletsizliklere karşı yapılan protesto gösterisinde şiddet olayları yaşandı, açılan ateş sonucunda hastane kaynaklarına göre 2 kişi öldü, 50’yi aşkın kişi yaralandı. Kürt hükümeti “sert müdahale” uyarısında bulunurken, KDP güvenlik güçlerinin kendi temsilciliklerini korumadığı tepkisinde bulundu.

25411

Kürt Hükümeti Süleymaniye’de yaşanan olaylar ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Yapılacak olan eylem için Süleymaniye Valiliği’nden alınmış olan izin, Derki Sereki içindi. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi güvenlik güçleri valiliğin, gösteri yapılması için izin verdiği yerde gerekli güvenlik önemlerini aldı. Ancak eylemciler içinden bir grup beklenmedik bir şekilde KDP’nin İl Başkanlığına saldırmış ve yaşanan olaylarda ölüm ve yaralanmalara sebebiyet vermişlerdir” dedi.

25407

HÜKÜMETTEN SERT MÜDAHALE YETKİSİ

Açıklamada ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi yer almazken, “Kürdistan hükümeti olarak birden vuku bulan olaylardan duyduğumuz şiddetli rahatsızlığı ve üzüntüyü belirtiyoruz. Kürdistan’ın onurlu halkı ve özelde Süleymaniye halkımız ile tüm siyasi taraflardan talebimiz, durumu normale döndürmek için tek ruh ile hükümete yardımcı olsunlar. Bu vesileyle, bazı kendini bilmezlerin ve düşmanlık peşinde olanların, halkın yapmış olduğu yasal bir eylemi terörize etmesine engel olalım. Kürdistan’ın tüm dünya’da bilinen güvenliği ve Kürt halkının hoşgörü kültürüne leke düşmesine izin vermeyelim” ifadelerini kullandı.

Kürt hükümeti, “İlgili kurumlara vatandaşlarımızın hayatını tehlikeye sokacak her olaya, sert bir şekilde müdahale etme yetkisi vermiştir. Bu Süleymaniye’de yaşanan olayların üzerinde dikkatle durulacağı ve sorumlu olanların sert bir şekilde cezalandırılacağı sözünü veriyoruz” dedi.

25408

KDP, EMNİYET GÜÇLERİNİ SUÇLADI

Kürdistan Demokrat Parti de Süleymaniye’deki İl Başkanlığı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, il başkanlığı güvenlik görevlilerinin, kendilerine yönelik silahlı saldırıya cevap verdiğini savundu. Açıklamada, “Yaşan olaylar sırasında, Süleymaniye Emniyet güçleri görevlerini yerine getirememişler ve bu nedenle İl Başkanlığımızın güvenlik görevlileri, görevi olan korumayı sağlamak amacı ile silahlı saldırıya cevap vermek zorunda bırakılmıştır. Maalesef bu durumdan bazı göstericiler etkilenmiştir” denildi.

PLANLI MI?

25409Bunun planlı bir saldırı olduğunu belirten KDP, “Süleymaniye Emniyet güçleri, partimizin İl Başkanlığını korumak için hiç bir şey yapmamıştır. Gösteri, olay çıkarmak isteyenlerin keyfine göre yürütülmüş ve arzularına göre halkı yönlendirmişlerdir” tepkisinde bulundu.

Süleymaniye resmi kurumları ve emniyet güçlerini göreve çağıran KDP, “Aynı zamanda siyasi, sivil ve sevgili Süleymaniye halkına sesleniyoruz, resmi ve parti binalarının selametinin sağlanması için ulusal bir bilinçle hareket etmelidirler” diye belirtti. KDP, “Bizim en büyük görevimiz olan Ulusal güvenlik ve birliği sağlamak ile milletimizin kazanımlarını korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.

2 ÖLÜ, ONLARCA YARALI

Süleymaniye’deki gösterileri Çarşamba akşamı emekli bir peşmergenin bedenini ateşe vermek istemesi ardından binlerin sokaklara çıkmasıyla başladı. Bugün de yolsuzluk ve adaletsizlikleri protesto için sokağa dökülen binlerce kişi, hükümetin istifasını istedi. Ölü ve yaralılara ilişkin çelişkili bilgiler var. Yerel medya bir ölü ve 53 yaralıdan bahsederken, AFP’ye konuşan Süleymaniye hastanesi yetkililerinden biri 18 yaşında ve biri de 25 yaşında 2 kişinin öldüğü, 47 yaralandığını bildirdi. (ANF)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89