• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 7 °C

STK’lardan acil barış çağrısı

STK’lardan acil barış çağrısı
Diyarbakır ve Van’daki sivil toplum örgütleri tırmanan şiddet olaylarının önüne geçilmesi için silahların susturulmasını, BDP’nin Meclis’e dönmesini istedi.

Diyarbakır ve Van’daki sivil toplum örgütleri tırmanan şiddet olaylarının önüne geçilmesi için silahların susturulmasını, BDP’nin Meclis’e dönmesini istedi.

Aralarında Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği’nin de bulunduğu sivil toplum kuruluşlarının başkanları PKK, hükümete ve BDP’ye çağrıda bulundu.

Açıklamada son dönemlerde artan çatışma ortamında sivillerin de yaşamını yitirmesinin kaygı verici olduğu hatırlatılarak, artık yeni acılar istenilmediği dile getirildi. Benzer bir açıklama da Van’da 78 STK ve meslek odası tarafından yapıldı.

Açıklamanın Tam Metni

Ölümler yüreğimizi acıtıyor, yüreğimizi acıtmaya son verin! 

Son günlerde başlayan ve yükselme eğilimi gösteren şiddet ve çatışma ortamı herkeste ciddi bir umutsuzluk ve karamsarlığın hakim olmasına sebep olmuştur. Bizler yaşanan bu gelişmelerden ciddi kaygı duymaktayız. Son silahlı eylemlerin sivilleri de hedef almasını aklı ve vicdanı olan hiç kimsenin kabul etmesi mümkün değildir. 

Bizler aşağıda imzası olan sivil toplum örgütleri olarak; şiddet, çatışma ve yeni acılar istemiyoruz. Kamuoyu Türküyle, Kürdüyle iyi biliyor ki, silahlı eylemler ve operasyonlar daha çok gözyaşının dökülmesine, kanın akmasına ve derin acıların yaşanmasına yol açacaktır. 

Bu meyanda;

PKK’den, çatışmasızlık durumuna geri dönmesini ve silahsızlanma için hazırlık yapmak üzere militanlarını çatışma alanlarının dışına çekmesini;

Hükümetten, askeri operasyonlara derhal son vermesini, özel timleri devreye sokmak ve sınır ötesi askeri harekat yapmak gibi Kürt-Türk çatışmasını tetikleyecek adımlar atmaktan vazgeçmesini; başlatılmış olan müzakere ve görüşmelere kesildiği yerden devam etmesini; sivil Kürt siyaseti üzerindeki yıldırma operasyonlarına son vermesini;

BDP’li milletvekillerinden, BDP’yi Kürt meselesinin asli muhatabı olarak inşa etmelerini, yeni anayasa çalışmasına katılmak üzere Meclis’e gelmelerini, bu konuda hükümetin de ön açıcı ve kolaylaştırıcı rol oynamasını,

Tüm tarafların gerginliği arttırıcı üslup ve açıklamalardan kaçınmalarını, bu süreci kolaylaştırmak için toplumun ortak vicdanını temsil edecek bir akil grubun oluşmasına destek vermelerini, 

 Medyadan kışkırtıcı, infiale sevk edici yayınlar yapmamasını, kamuoyunu etkileme yeteneğine sahip aydınlardan, STK’lardan ve sorumluluk sahibi herkesten yeniden barış sürecinin kurulmasına destek vermelerini bekliyoruz.   

Diyarbakır Barosu Başkanlığı
Ticaret ve Sanayi Odası
Ticaret Borsası
Esnaf ve Sanatkârlar Odası
Dogünsifed  
Günsiad   
Diyarbakır Ziraat Odası
Digiad
Müsiad
Disiad
Doğu Mermerciler Derneği
Dikad       
Türk İş 7. Bölge
Güngiad
Osgiad   
Osiad  
Mali Müşavirler Odası

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89