• BIST 9555.59
  • Altın 2487.863
  • Dolar 32.492
  • Euro 34.8149
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 27 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

STK'lar: Sürecin devamı için operasyonlar durdurulsun

STK'lar: Sürecin devamı için operasyonlar durdurulsun
Diyarbakır’da 145 STK, sürecin devam etmesi için öncelikle operasyonların durmasını istedi.

Diyarbakır’da 145 sivil toplum kuruluşu (STK) yaptıkları ortak açıklamada, PKK’nin eylemsizlik kararı ardından bu sürecin devam etmesi için öncelikle operasyonların durmasını istedi. STK’lar çözüm için kendisini taraf olarak gören hiçbir kesimin dışlanmaması gerektiğini vurguladı.

Ortak açıklama yapan 145 sivil toplum kuruluşu eylemsizlik sürecinin devam etmesi için gerekli koşulları açıkladı. Sümerpark Resepsiyon Salonu önünde yapılan ve AKP'ye yakınlığı ile bilinen kurum temsilcilerinin de altına imza attığı açıklamayı TİHV Diyarbakır Temsilcisi Sezgin Tanrıkulu yaptı. Basın açıklamasında, bölgenin sivil toplum örgütlerinin kısa bir süre önce, yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi konusundaki görüşlerini kamuoyu ile paylaştıkları ve öncelikle silahların susması gerektiğini talep ettikleri hatırlatıldı.

STK’lar, “Bu yönlü yapılan çağrılara PKK’nin yanıt vermiş olması sevindiricidir ve 20 Eylüle kadar sürecek eylemsizlik kararı aldığını kamuoyuna açıklamıştır. Türkiye’nin içinde bulunduğu bu dönemde PKK’nın ilan ettiği bu kararın Kürt meselesinin şiddet dışındaki barışçıl çözümüne büyük bir olanak yarattığı düşüncesindeyiz” dedi.

SÜRECİN HEBA EDİLMEMESİ İÇİN…

Açıklamada, “Çeyrek yüzyıldır süren bu çatışma ortamında birçok kez ateşkes ve eylemsizlik kararları alınmış, uzun dönemlere denk düşen bu süreçler sorunun özgürlükçü ve barışçıl çözümü bakımından devletin kurumları tarafından değerlendirilmemiş adeta heba edilmiş, ölümlerin meydana gelmesine ve sorunun daha da derinleşmesine neden olmuştur” denildi.

Bu sürecin bir kez daha heba edilmemesi için şu maddeler sıralandı:

1. Öncelikle eylemsizlik kararının alındığı bu dönemde bu süreci boşa çıkartacak operasyonlar yapılmamalı, sorunun yaratılacak güven ortamı içerisinde barışçıl ve özgürlükçü çözümüne zemin hazırlanmalıdır.

2. Bu sürece bütün Türkiye toplumu sahip çıkmalı, operasyonların yapılmaması konusunda toplumun bütün kesimleri ısrarcı olmalıdır.

3. Özgürlüğü ve eşitliği esas alacak çözüme, kalıcı bir ateşkese zemin hazırlayacak bu konudaki somut önerilere ön yargısız yaklaşılmalı, önerilerin aynı zamanda barışçıl çözüm zeminini güçlendireceği de gözden uzak tutulmamalıdır.

TALEPLER

STK’lar bu bağlamda daha önce yaptıklar açıklamalarda dile getirdikleri talepleri yeniden paylaştı:

1.Kürt siyasetçiler, seçilmiş belediye başkanları ve insan hakları savunucularına yönelik hukuka ve adalete aykırı, kamu vicdanını yaralayan uygulamalara son verilmeli, tutuksuz yargılanmaları sağlanmalıdır.

2. Siyasetin sorun çözücü işlevini yerine getirebilmesi için, bütün siyasal görüşlerin kendini rahatça ifade edebileceği bir siyasal partiler rejimine ihtiyaç vardır. Bu nedenle başta temsilde adaletsizliğe sebep olan seçim barajı kaldırılmalı veya makul bir seviyeye düşürülmeli siyasi partiler yasası yasaklardan arındırılmalıdır.

3. Kalıcı bir çözümü mümkün kılmak için diyalog süreci başlatılmalı ve bu süreçten kendini sorunun tarafı olarak gören hiçbir aktör dışlanmamalıdır. Sürecin nihai amacı olan çatışmaların tamamen sona erdirilmesi için sağlıklı bir diyalog ortamı oluşturulmalı, inisiyatif sahibi şahsiyet ve dinamiklerin önerileri önyargısız olarak tartışılabilmelidir.

ÖNCELİKLE OPERASYONLAR DURMALI

Bu sürecin devamı ve kalıcı hale gelmesinin öncelikle operasyonların durmasına bağlı olduğunu kaydeden STK’lar, “Bu sürecin sorumluluğu başta hükümet olmak üzere devletin diğer kurumları, Ana muhalefet partisi ve tüm siyasal partilerdir. Bu sorunun günlük siyasi çekişmelerin dışında ele alınmasını bu sürece tüm toplumun sahip çıkmasını ve katkı sunmasını bekliyoruz” diye belirtti.

Açıklamada son olarak, “Ayrıca biz aşağıda imzası bulunan sivil toplu örgütleri olarak, sorunun çözümü ve silahların bir daha kullanılmaması hususunda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeyi belirtiyor ve bu konuda risk almayı taahhüt ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya imza atan STK'lar:

5 Nisan Eşit Özgür Yurttaş Dayanışma Derneği, Bağlar Kadın Koop., Barış Anneleri İnisiyatifi, Bel-Çad-San, Belediye-İş, BES, Bölge Diş Hekimleri Odası, BTS, Büşak Derneği, DESOP, Ben-Bir-Sen, Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Çıra-Der, Bayındır-Memur-Sen, Kültür Memur Sen, Büro Memur Sen, Enerji Bir Sen, Birlik Haber Sen, Ulaştırma Memur Sen, Emekli Memur Sen, Toç Bir Sen, Sağlık Sen, Diyanet Sen, Ayder, Ceren-Der, Çevre Mühendisleri Odası, DTK, Dev Sağlık İş MYK, Diay-Der, Dicle Fırat Diyalog Grubu, Dicle Fırat Konut Yapı Koop., Dicle Kült. Snt Der, Dicle Siyasal Araştırma Vakfı, Düö-Der, DİKASUM, DİSİYAD, DİSK Bölge Tem., Diş Hekimleri Odası, Dives, Diyar-Tuhad-Der, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Çıra Derneği, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Koop-Bölge Birliği, Diyarbakır Gazeteciler Cemiyetti, Diyarbakır Irak İşadamları Derneği, Diyarbakır Kent Konut Yapı Koop-Birliği, Diyarbakır Mermerciler Derneği, Diyarbakır Ticaret Borsası, DTSO, TOBB Genç-Kadın Girişimciler Kurulu, Diyarbakır Yapı İşadamları Derneği, DİYİAD, DKS Vakfı, Eczacılar Odası, Eğitim Sen, Elektrik Mühendisleri Odası, Engelliler Platformu, EPİDEM, Ergani Selis, ESM, Esnaf Sanatkarlar Bölge Birliği, Gençlik Kültür Merkezi, Genel-İş, Genel-İş-Tem, GÖÇ-DER, Gökkuşağı Kadın-Der, Gönül Köprüsü Der, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, GÜNSİAD, Haber Sen, Harb-İş, Harita Müh. Odası, Hasırlı Eşit Özgür Yurttaş Dayanışma Derneği, İHD Bölge Temsilciliği, İnsan ve Erdem Hareketi, İnşaat Müh. Odası, Jeofizik Müh. Odası Diyarbakır Temsilciliği, Jeoloji Müh. Odası, Kalkınma Merkezi Derneği, Kardelen, Kasaplar Odası, Kibele Kadın Koop., Kimya Müh. Odası, KURDİ-DER, Kürt Enstitüsü, Kürt Yazarlar Der, Lice Nujiyan Kadınevi, Liceliler Yardımlaşma Derneği, Maden Müh. Odası, Makine Müh. Odası, Mali Müşavirler Odası, MAZLUM-DER, Meya-Der, Meya Kadın Merkezi, Mimar Müh. Odası, MUSİAD, Nujin Kadın Mrk, OGSİAD, Özgür-Der, Per-Der, Pir Sultan Abdal Derneği, Sağlık İş, Sarmaşık-Der, Selis, SES, Silvanlılar Derneği, Siverekliler Derneği, SOHRAM, Sosyal ve Siyasal Araştırmalar Vakfı, Sur Eğitim Kültür-Der, Şarkiyat Derneği, Şehir Plancılar Odası, Tabipler Odası, Tarım Okran Sen, TEKGIDA İŞ Bölge Temsilciliği, TES İŞ 1 Nolu Şube, TES İŞ 2 Nolu Şube, TEZ KOOP, İŞ, TİHV, TİTAK, TOBB Genç Girişimciler, TOPLUM DER, TUHAFED, TUHAD DER, TÜM BEL SEN, Türk Pen Tem, Türk İş 7 Böl Tem., Türkiye Barış Meclisi Barış Girişimi, TZP Kurdi, Umut Işığı Kadın Koop., Veterner Hek. Odası, Yapı Yol Sen, Yol İş 1 Nolu Şube, Yol İş 2 Nolu Şube, Yunus Emre Eşit Özgür Yurttaş Dayanışma Derneği, Ziraat Müh. Odası, Ziraat Odası.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89