• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Berlin 6 °C

Steve Jobs Hakkında bilinmeyenler

Steve Jobs Hakkında bilinmeyenler
Apple'ın efsane patronu, kurucusu ve ve belki de her şeyi olan Steve Jobs yaşamını yitirdi. Ancak Steve Jobs hakkında az bilenen bir gerçek şu ki...

Steve Jobs’un 56 yaşındaki ölümü, iş dünyası ve teknoloji tarihinde en görkemli hayatlardan birinin daha sona ermesi demek oldu. Jobs’un kurduğu Apple şirketi Mac bilgisayar, iphone ve ipad gibi zeka ürünü, yenilikçi ürünlerle iletişim kurma, düşünme ve yaşama şeklimizde neredeyse tek başına devrim yarattı.

Ancak, Jobs hakkında az bilinen bir gerçek ise onun kısmen Arap soyundan geliyor olmasıydı. Adı Abdülfettah Candali olan biyolojik babası, Jobs’un biyolojik annesi Joanne Simpson adlı Amerikalıyla tanıştığında siyaset bilimi yüksek lisans öğrencisiydi. Jobs daha sonra San Francisco bölgesinde yaşayan Paul ve Clara Jobs tarafından evlatlık alınıp yetiştirildi. 

Jobs’un 27 yaşına kadar biyolojik anne babasından habersiz olduğu söyleniyor. Bu yüzden bir taraftan Suriyeli olması belki de onun için bir anlam ifade etmiyor. 

Yalibnan.com sitesine göre, Jobs’un biyolojik babası Candali, Suriye’nin Humus kentinde (ironik bir şekilde, ülkede Esed karşıtı hareketin merkez noktalarından biri) geleneksel bir Müslüman ailede doğmuş. 

Candali ABD’ye 1950’lerin başında göç etmiş ve siyaset bilimi profesörü olmuş. Ancak medyayla mesafesini korumuş. 

Candali’nin Suriye’deki babası kendi kendine başarıya ulaşmış bir milyonerdi. Belki de bu yüzden Jobs’un başarısı kendisine atasından mirastır. 

1931’de doğan Candali, 1949’da Lübnan-Beyrut’a göç etti. Burada Amerikan üniversitesinde eğitim gördü ve burada gelişmekte olan pan-Arap entelektüel hareketin bir parçası oldu. 

Bir keresinde gazetecilere şöyle demişti: “O zamanlar ulusal öğrenci hareketine mensup bir eylemciydim. Cezayir’in bağımsızlığı için gösteri yaptık ve cezaevinde 3 gün yattık. Belli bir partinin üyesi değildim ama Arap birliğini ve bağımsızlığını destekliyordum. Beyrut’ta Amerikan üniversitesinde geçirdiğim 3,5 yıl hayatımın en güzel günleriydi.” 

Gazetecilere oğlunu neden evlatlık verdiğini de açıkladı: “Onu evlatlık verdik, çünkü kız arkadaşımın babası çok muhafazakardı ve benimle evlenmesine izin vermiyordu. Bu yüzden oğlumuzu evlatlık vermeye karar verdik. Steve benim biyolojik oğlum, ama onu ben yetiştirmedim. Onu evlat edinmiş bir ailesi var.” 

Candali dünyaca ünlü oğluna çok yakın olmasa da onu çok takdir ettiğini söyledi. 

“Oğlum Steve bir Suriyeli ismiyle büyümüş olsaydı bile aynı başarıyı elde ederdi. Çok parlak bir zekası var. Üniversiteyi bitirmedi bile. Bu yüzden de nerede olursa olsun başarırdı diye düşünüyorum. Onunla yakın bir ilişkim yok. Doğum günlerini kutlarım, ama ikimiz de daha yakın olmak için bir girişimde bulunmadık. Benimle zaman geçirmek istese nerede olduğumu biliyor diye düşünüyorum.” Candali ayrıca Arap kökenli olmasının Jobs için bir şey ifade ettiğini düşünmediğini sözlerine ekledi. 

“Genlerle ilgili şeyleri pek önemsediğini sanmıyorum. İnsanlar onun Suriye kökenli olduğunu, babasının Suriyeli olduğunu biliyor. Bu bilinen bir şey. Ancak o bu tür şeylere önem vermiyor. Kendine özgü bir kişiliği var ve gergin biri. Dahiler canları ne isterse onu yapabilir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89