• BIST 9524.59
  • Altın 2491.578
  • Dolar 32.5711
  • Euro 34.7377
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Srebrenitsa Katliamı'nın 20'nci yıldönümü

Srebrenitsa Katliamı'nın 20'nci yıldönümü
Bugün Srebrenitsa Katliamı'nın 20'nci yıldönümü... Srebrenitsa'da yapılacak törene büyük katılım bekleniyor. Törende 136 kişinin daha cenazesi toprağa verilecek.

1995 yılında Bosna'da meydana gelen ve 8 bini aşkın Müslüman'ın erkek kadın, çocuk yaşlı demeden Sırp güçlerince öldürüldüğü katliamın yıldönümü için Srebrenitsa'da anma töreni düzenleniyor. Srebrenitsa Katliamı'nın 20’inci yıldönümünde, bugün toprağa verilecek 136 kişi için ise Potoçari Mezarlığı’nda mezar yerleri açıldı. Bu sene defnedilecekler arasında daha 18’ini doldurmamış 18 kişi var. Bu yıl defnedilecek katliam kurbanlarının en yaşlısı ise öldürüldüğünde 75 yaşında olan Yusuf Smayloviç. Smayloviç, oğlu ve torunu ile birlikte toprağa verilecek.

Potoçari Mezarlığı’nda ilk cenaze töreni 600 Srebrenitsalı'nın defnedildiği Mart 2003’te yapılmıştı. Son cenazeyle beraber toplam 6 bin 377 kişinin mezar yeri olacak. Cenaze namazı bugün saat 13:00’ten sonra öğle namazına müteakip kılınacak.

140 YAYIN KURULUŞU AKTARACAK

‘Güvenli bölge’ olarak Birleşmiş Milletler'in korumasındayken iki günde 8 bin 372 kişinin öldürüldüğü katliamın 20’inci yıldönümünde 40’ın üzerinde ülkeden en az 50 bin katılımcı bekleniyor.

Uzakdoğu ve Amerika kıtasından da olmak üzere cenaze törenini 140 yayın kuruluşu aktaracak. 450’den fazla gazeteci akredite oldu.

SIRBİSTAN BAŞBAKANI DA TÖRENDE OLACAK

Çeşitli ülkelerden 30’dan fazla üst düzey yetkilinin törene katılması bekleniyor. Türkiye’yi temsilen Başbakan Ahmet Davutoğlu da törende olacak. Katılımıyla ilgili en çok konuşulan ve geleceğini Salı günü onaylayan isim ise Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç oldu. Sırbistan adına ilk ziyareti 2010’da dönemin devlet başkanı Boris Tadiç gerçekleştirmişti.

srebnenica.jpg

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Srebrenitsa Belediye Başkanlığı yetkilisi Zekeriyah Haciç bu yıl daha geniş güvenlik önlemleri aldıklarını söyledi. Srebrenitsa’nın bağlı olduğu Sırp Cumhuriyeti emniyetinden de bu konuda garanti aldıklarını belirten Haciç, “Gelecek devlet yekililerinin sayısı bu yıl daha yüksek, güvenlik önlemleri de daha fazla. Konuyla ilgili bizi ziyaret eden Sırp Cumhuriyeti Emniyet Müdürü Goyko Vasiç’ten her şeyin sorunsuz olacağına dair söz aldık” dedi.

SREBRENİTSA'DA NE OLDU? 

Bosna Savaşı'nda Srebrenitsa ve çevresindeki 50 kilometrelik alan BM Güvenlik Konseyi tarafından "güvenli bölge" ilan edilmişti. Albay Tomas Karremans komutasındaki Hollanda birliği de, "güvenli bölgeyi hedef alabilecek saldırıları engellemek" göreviyle Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'de, üsse çevrilmiş bir fabrikaya konuşlandırıldı.

Ancak 11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti ordusu Srebrenitsa'ya girdi. 8 bin 372 erkek öldürüldü. Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden tam 20 yıl geçti. Bugüne kadar toprağa verilenlerin sayısı 6 bin 241. 11 Temmuz'da, katliamın yıldönümünde kimlikleri tespit edilen 136 cenaze daha toprağa verilecek. Bugüne kadar bulunan ceset sayısı 7 bin. Diğer 1372 kişiden hâlâ iz yok.

Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'yı 2007'de soykırım olarak nitelendirdi. Ancak bu hafta Srebrenitsa'nın soykırım kabul edilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konyesi'ne sunulan tasarı Rusya'nın vetosuyla karşılaştı. (Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89