• BIST 9530.47
  • Altın 2476.256
  • Dolar 32.4888
  • Euro 34.7781
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 11 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 4 °C

Son Osmanlı bugün toprağa verilecek

Son Osmanlı bugün toprağa verilecek
Osmanlı hanedanının en kıdemli üyesi Şehzade Osman Ertuğrul Osmanoğlu, bugün dedesi 2. Abdülhamit'in de mezarının olduğu II. Mahmut Türbesi Haziresi'nde defnedilecek.

Osmanlı hanedanının en kıdemli üyesi Şehzade Osman Ertuğrul Osmanoğlu, bugün dedesi 2. Abdülhamit'in de mezarının olduğu II. Mahmut Türbesi Haziresi'nde defnedilecek.

İstanbul Türbeler Müzesi Müdürü Hayrullah Cengiz, 23 Eylül 2009 tarihinde vefat eden Osman Ertuğrul Osmanoğlu'nun II. Abdülhamit'in oğlu şehzade Burhaneddin Efendi'nin torunu olduğunu söyledi.

Osmanoğlu'nun vefatının ardından eşi Zeynep Osmanoğlu'nun kendilerine başvurarak II. Mahmut Türbesi'nde ya da haziresinde eşinin defnedilip edilemeyeceğini sorduğunu ifade eden Cengiz, "Kendisine türbede uygun yer olmadığını, ancak haziresinde yer çıkabileceğini ifade ettik. Kendisi gelip burada yer tespiti yaptıktan sonra gerekli yazışmalar, yasal süreç başlatıldı. Şu anda defin için gerekli her şey hazır. İlgili yasal işlemlerin bitmesini bekliyoruz. Bakanlar Kurulu kararı alındıktan sonra defin işlemi gerçekleştirilecektir" dedi.

Cengiz, 1840 yılında yaptırılan II. Mahmut Türbesi'nde şu anda Osmanlı sultanları II. Mahmut, Abdulaziz ve II. Abdülhamit'in mezarlarının bulunduğunu hatırlattı.

Söz konusu türbe ile yanındaki Nef-i Fidan Sultan Türbesi'nde toplam 30 hanedan mensubunun mezarının bulunduğunu kaydeden Cengiz, "II. Mahmut Türbesi Haziresi'nde ise dönemin önemli paşaları, sadrazamları, kaptan-ı deryaları ve Osmanlı hanedanından bazı şahsiyetler defnedilmiştir. Buradaki toplam mezar sayısı da yaklaşık 150 civarındadır" diye konuştu.

Cengiz, "Gelecekte hanedan üyelerinden buraya defnedilmek isteyen olursa türbede yer var mı?" sorusu üzerine, hazirede birkaç mezar yeri daha bulunduğunu belirterek, "Yer müsait olduğu sürece gelecekte yapılacak definler konusunda bizim için herhangi bir sıkıntı yok. İnsanların en tabi haklarından biri yakınlarının yanına defnedilmektir" dedi.

Bu arada, İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğüne bağlı görevlilerin Cağaloğlu'ndaki II. Mahmut Türbesi Haziresi giriş kapısının karşısında mezar kazdıkları ve çevrede gerekli düzenlemeleri yaptıkları görüldü.

Osman Ertuğrul Osmanoğlu kimdir?

II. Abdülhamit'in oğlu şehzade Burhaneddin Efendi'nin oğlu olan Osman Ertuğrul Osmanoğlu, 18 Ağustos 1912 tarihinde Yıldız Sarayı'nda doğdu.

Halifeliğin kaldırılması ve Osmanlı hanedanının bütün fertlerinin Türkiye'den sürgün edilmesi nedeniyle babası ve kardeşiyle birlikte Viyana'ya yerleşen Osmanoğlu, 1933 yılında babasıyla birlikte ABD'ye gitti.

Babasının 1949 yılında vefatından sonra 1952 yılında Kanada merkezli bir madencilik şirketi kuran Osmanoğlu, 1991 yılında Osmanlı hanedanı ile benzer bir akıbeti paylaşan Afgan kraliyet ailesinden Prens Abdulfettah Tarzi ve Dr. Pakize Tarzi'nin kızı Zeynep Tarzi ile evlendi.

Türkçe'nin yanı sıra akıcı bir şekilde İngilizce, Almanca ve Fransızca konuşan, İtalyanca ve İspanyolca da anlayan Osmanoğlu, 1974 yılında yürürlüğe konulan af kapsamında 1992 yılında Türkiye'ye geldi ve 2004 yılı içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldı.

Osman Ertuğrul Osmanoğlu, "Osmanlı Hanedanının Reisi" ve "Son Osmanlı" olarak da anılıyordu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89