• BIST 8986.16
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 11 °C

Soma'da cenazeler defnediliyor

Soma'da cenazeler defnediliyor
Soma Belediye Mezarlığı’na getirilen 25 cenazenin töreni yapıldı. Öğle namazına yetişen cenazeler defnedildi. Gözyaşları sel oldu...

Soma'da hayatını kaybeden işçilerden kimlik tespiti yapılanlar ailelere teslim ediliyor. Soma merkezde ikameti bulunanlar kendileri için oluşturulan 'şehitliğe' defnediliyor. Cenazelerini alamayanlar ise hala bekliyor. Yakınları kayıp olanlar ise maden ocağının kapısında beklemeye devam ediyor.

Soma Belediye Mezarlığı’na getirilen 25 cenazenin töreni yapıldı. Öğle namazına yetişen cenazeler defnedildi. Gözyaşları sel oldu... Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasında cenazelerin teşhis ve defin işlemleri sürüyor. Pek çok evden ağıtların yükseldiği Kınık’ın merkez ve köylerinde yaklaşık 100 cenaze var. Kazada iki kardeşini kaybeden Sezai Yıldırım, “Cenazemizi tespit ettik, yanlış köyde defnetmişler” diyor. 

Hayatını kaybeden işçiler için ilçe şehir mezarlığı içerisinde 5 bin metrekarelik Madenci Şehitliği oluşturuldu.

51180

Onlarca belediye çalışanı sabahın erken saatlerinden itibaren mezar yerleri kazmaya başladı. Dün 8 madencinin defnedildiği şehitlikte, belediye işçileri iş makinelerin de yardımıyla şuana kadar 85 mezar yeri hazırladı. Söz konusu alana çok sayıda daha mezar yerinin açılacağı öğrenildi. Mezarlık yetkilileri bugün 20'yi aşkın gömü işleminin yapılacağını belirterek bazı cenazelerin de mezarlık içerisinde ki aile kabristanlarına defnedileceğini söyledi. Madenci Şehitliği'nde 25 işçi ve bir iş makinesi yeni mezar yerleri hazırlıyor. Şehitliğe dün defnedilen işçilerin yakınları ise mezar başlarında Kuranı Kerim okuyor. Soma'da bugün öğle namazına müteakip çeşitli camilerde kılınacak cenaze namazının ardından hayatını kaybeden maden işçileri Maden Mezarlığı'nda toprağa verilecek. 

CENAZELER TEK TEK TESLİM ALINIYOR 

Kınık’ta cenazelerin seyyar morgda yıkanıp araçlara konulduğu soğuk hava deposunun önü kalabalıktı dün. Tam 15 kayıp veren Elmadere köylüleri ölen yakınlarının teslimini bekliyordu. Sezai Yıldırım iki kardeşini kaybetmişti faciada. Yıldırım, “Cenazemizi içeride ceset torbalarının başındaki resimden teşhis ettik. 141 numaralı ceset. Savcı yanımdaydı. O cenazenin İvrindi Kayaba köyüne götürülüp defnedildiğini söyledi. Şok oldum. Aradım o köy muhtarını, defnettiklerini söylediler. Şimdi savcıdan izin kağıdı bekliyoruz, kardeşimi o mezardan çıkarıp, köyümüze götüreceğim, bırakamam orada. Bir cenazemiz de çıkarıldığı halde kayıp, nereye defnedildi bilmiyoruz. (Sonra bu cenaze bulundu) Nasıl böyle karışıklık oluyor? Ben kardeşimi tanımıyor muyum?” diyor. Aynı köyden şehitlerin isimlerini sıralıyor, Sami Yıldırım, İlkay Yıldırım, Ahmet Güven, Doğan yıldırım, Hüseyin Kılınç, Bilal Ay, Turgut Yılmaz, Sezai Kılıç, Erol Uysal, hepsi de bacanağı, kayın biraderi, kardeşi, kuzeni. 7-8 senedir ocakta çalışıyorlardı, 2 ile 3 arasında çocukları var. Kamber Güven, oğlu Ahmet’in arkasında 4 çocuk bıraktığını söyleyerek gözyaşı döküyor, “Evlatlarımız gitti” diyor. 

‘TAZMİNAT ÖDEMEK İSTEMİYORLAR’ 

Güven, Ahmet’in kardeşi. Çıkış saati 4 iken 4.30 gösterilmiş tutanakta, “Tazminat ödemek istemiyorlar. Gitmediğin gün ödenmiyor. Bizim insanlar erken çıkmak istiyor psikolojik olarak. Patlama kaçta olmuş, 3’e çeyrek kala. Gidersen yevmiyeni, primini kaldırırım, iki yevmiye ceza veririm sana belki rahatlık olsaydı yarısı kurtulurdu belki. Kalacaksın, vardiyanı dolduracaksın diyor. İşyerini terk edemiyorsun. Ölenlerin çoğunun işi bitmiş, saat 2’de, 1’de. Yoğun kalabalıktan, büyük ihtimal izdihamdan öldü insanlar. Ayak denen bölgeler, patlama esnasında nereye kaçacak, 1 kilo kömür fazla çıksın kömür, senin canın önemli değil, bir topak kömür. Yolun üzerinde bir topağı al at bandın üzerine, sistem bu yani. Son zamanlarda insanlara çıkış çıkış diye korkutuyorlar. Bir gün gitmesem iki yevmiyemi kesiyorlar. Azalıyormuş kömür” diye anlatıyor yaşananları… 

"ÜSTTE MANGAL, ALTTA CEFA"

Facianın meydana geldiği ocakta çalışan işçiler en çok Başbakan ve Bakanın ‘denetim yapıldı’ sözlerine tepkili. Bir tanesi, “Denetim filan yalan, müfettişler geliyor, üstte mangal sefası, aşağıda cefa. Sendikamız var, bayramdan bayrama gelir. Sendikam bana sen haksızsın diyor, patroncu sendika” diyor. 

460.jpg

Bir başka isim, “Müfettişler denetime gelmeden 2 ay önce işyeri yönetimini arıyor, geliyoruz diye. Onlar gelmeden ortalık temizleniyor, temiz yerler gezdiriliyor” iddiasında. Kurtarma ekibinden bir işçi galerilerin son noktasına kadar girdiğini belirterek, “Müdürlerle görüştük, bu trafo olayı değil, 18 yıllık madenciyim ben, o noktada yangın hapsedilir, kapak, perde çeker kapatırsın, bu olay gaz patlaması” diyor.

AİLELERE PSİKOLOJİK DESTEK

Üsküdar Üniversitesi'nin 16 kişilik ekibi krize müdahale yapılması için akut durum müdahale ekibi PSİKOAKUT'u oluşturdu. Acılı ailelere, çocuklara ve Soma halkına her türlü psikolojik destek verilecek. Öte yandan Türk Psikologlar Derneği Travma ve Krize Müdahale ekipleri de Soma'daki acılı aileler için kriz masası oluşturdu. 

KARA MADENDEN KARA TOPRAĞA

Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden 38 yaşındaki İsmail Yıldırım’ın cenazesi, yakınları tarafından getirildiği memleketi Çorum’un Laçin İlçesi’nde gözyaşları arasında toprağa verildi. Eşi 38 yaşındaki Nebile Yıldırım, "İsmail gelmeyecek, gözyaşlarım hiç dinmeyecek" diye ağıt yaktı.

Manisa’nın Soma İlçesi’nde meydana gelen faciada can veren işçilerden İsmail Yıldırım’ın cenazesi, dün akşam memleketi Çorum’a getirildi. Bu sabah morgdan alınan Yıldırım’ın cenazesi, son kez helallik alınması için Lacin İlçesi’ndeki evine getirildi. Burada eşi Nebile Yıldırım eşinin tabutu başında fenalık geçirdi. Yakınları tarafından kendine getirilmeye çalışılan Nebile Yıldırım, "İsmail’im bizi bırakıp nereye gidiyorsun? İsmail gelmeyecek, gözyaşlarım hiç dinmeyecek" diye ağıtlar yaktı. Madenci eşinin ağıtları, cenazeyle katılanların yüreklerini dağladı. Helallik alınmasının ardından cenaze Ulu Cami’ye getirildi. İsmail Yıldırım için Ulu Cami’de düzenlenen cenaze törenine Vali Sabri Başköy, İlçe Kaymakamı Mehmet Erhan, Belediye Başkanı Ünal Gevşek, maden işçisinin yakınları katıldı.

2010 yılında bir arkadaşının aracılığıyla Soma Maden Ocağı’nda işe başlayan ve 9 yaşında Büşra ve 5 yaşında Tuğba isimli iki kız çocuğu babası olan İsmail Yıldırım’ın cenazesi, öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından ilçe mezarlığında toprağa verildi.

GÖZYAŞLARI SEL OLDU

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden Tizel'in cenazesi, memleketi Kütahya'da toprağa verildi Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden iki çocuk babası Selami Tizel'in (34) cenazesi, memleketi Kütahya'nın Tavşanlı ilçesine bağlı Balıköy beldesinde defnedildi. Tizel'in naaşı, Kışla Mahallesi'ndeki evinde helallik alınmasının ardından Kışla Camisi'ne getirildi. Burada düzenlenen törene, Tizel'in eşi Aysel Tizel, kızı Döndü (8) ve oğlu Metehan (10), yakınları ile Ak Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Tavşanlı Müftüsü Mecit Amil, Balıköy Belediye Başkanı Ahmet Artun, Tepecik Belediye Başkanı Adnan Korkmaz ve diğer ilgililer, katıldı. 

Kılınan cenaze namazının ardından Tizel'in cenazesi, mahallede mezarlığında toprağa verildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89