• BIST 9524.59
  • Altın 2487.684
  • Dolar 32.5553
  • Euro 34.6917
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Sızdırılan görüşme notları için kim ne dedi?

Sızdırılan görüşme notları için kim ne dedi?
Basına sızdırılen görüşme notlarına ilişkin Ak Parti ve BDP kanadından açıklamalar geliyor. İddialar için kim ne dedi?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Teke Tek'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı.

Başta İmralı görüşmeleri ve yayınlanan tutanaklarla ilgili konuşan Ergin, süreci provoke edenler olabileceğini söyledi.

Ergin'in açıklamaları şöyleydi:

"İmralı'da bir süreç var. Bu süreç MİT, İmralı ve çözümü kolaylaştıracak aktörlerden oluşan bir yapı var. MİT doğrudan Başbakanımıza bağlıdır. Sonuçta Müsteşar Bey sayın Başbakanımızla koordineli bir şekilde süreci götürüyor. Dolayısıyla direk Başbakanımıza bağlı bir süreç. Bu sürece müdahale olacak, provokasyon olacak, aslında bunlar beklenen şeylerdir. Bu tür girişimlerin bu çalışmaları sekteye uğratacağını düşünmüyorum.

BU SÜRECİ İNANMIŞ AKTÖRLER GÖTÜRÜR

Bu süreçleri götürebilmek için inanmış, yürekli aktörlerle götürmek mümkün. Bu anlamda sayın Başbakanımız başta olmak üzere ekibiyle birlikte büyük bir kararlılık ortaya koymuştur. Sayın Başbakanımız olayları oturarak izleyen bir siyasetçi değildir.

SABOTE GİRİŞİMLERİNE İZİN VERMEYİZ

Bu süreci sabote etmek isteyen çok sayıda taraf ve aktör ortaya çıkacaktır. Biz sonuç odaklı çalışmalar yapıyoruz. Çıktılara bakacağız, Çıktılarla verilerle uygun olmayan gelişmelere bakacağız ve buna izin vermeyeceğiz."

BAŞKA AKTÖRLER TEDİRGİN OLABİLİR

Türkiye'nin inisiyatif sahibi olması başka inisiyatif sahiplerini tedirgin edebilir. Türkiye için bu süreç çok kolay olmayacak. Kolay işler harcıalemdir, zor işler yürek, sabır ve metanet ister. Bu süreçte sebatkâr, kararlı ve sonuç odaklı olunmasının altını çizeceğim. AK Parti sürekli olarak kamuoyu araştırmalarıyla beklentilerle siyasetini oluşturan bir siyasi parti. Oylarını arttırarak siyasetini sürdüren partimizin trendi yukarıya çıkıyor.

BAKAN ÖMER ÇELİK İDDİALARI REDDETTİ: AKTARANLARIN SPEKÜLASYONUDUR

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İmralı'ya giden BDP heyetinin basına yansıyan ''görüşme tutanaklarına'' ilişkin ''Bu ifadelerin çoğu aktaranların spekülasyonudur, ama şunun da bilinmesi gerekir, devletin niteliği, milletin vasfı üzerine bir pazarlık yürütülüyor değildir'' dedi.

Çelik, İmralı'ya giden BDP heyetinin basına yansıyan ''görüşme tutanaklarında'' yer alan başkanlık sistemine Abdullah Öcalan'nın destek verdiği ifadeleri ve vatandaşlık tanımına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine ''Bu ifadelerin çoğu aktaranların spekülasyonudur, ama şunun da bilinmesi gerekir, devletin niteliği, milletin vasfı üzerine bir pazarlık yürütülüyor değildir'' dedi.

Görüşmelerin silahların bırakılması ve sosyal barışın temin edilmesi için bir çözüm süreci olduğunu belirten Çelik, bilgileri bu şekilde sızdıranların bu sürecin hassasiyetleri konusunda yeterli duyarlılığı olmadığını söyledi.

YALÇIN AKDOĞAN: ÖCALAN'IN ÇAĞRISI BOŞA DÜŞÜRÜLDÜ

Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan Star Gazetesi'ndeki 1 Mart 2013 (bugün) tarihli "Sabotörler iş başında" başlıklı köşe yazısında tutanaklarla ilgili "Yalan-yanlış şekilde tutulan bazı notların veya değerlendirmelerin basınla paylaşılması ve çözüm sürecinin muhtevası olarak takdim edilmesi çok büyük bir aymazlıktır." dedi.

Akdoğan "Bunların ne kadarının doğru yansıtıldığı ayrı bir konu, ama önemli olan bunlar değil, Öcalan'ın hazırlayarak verdiği 'taslak metin'dir." diyerek sürecin farklı bir yöne çekilmeye çalıştığına dikkat çetti.

Süreç açısından dün yayınlanan metin tamamen yok hükmünde olduğunu söyleyen Akdoğan "Başka bir muhtevanın çözüm mutabakatı gibi sunulması son derece yanlıştır, açık bir sabotajdır. BDP ve Kandil'in bu sürece hararetle destek vermediği ve makul bir muhtevada anlaşılmasından rahatsızlık duyduğu izlenimi giderek güçleniyor. Bunun emareleri BDP ve Kandil'in söylemlerinde kendisini göstermeye başladı. Görüşmenin hemen ardından Pervin Buldan'ın yaptığı açıklamadaki 'Devletin elinde tutsaklar var' vurgusu açık bir tahrikti. Bunun üzerine Duran Kalkan bir açıklama yaparak kaçırılanların karşılıksız bırakılmayacağını, devletin adım atması halinde bunun gündeme geleceğini söylemiş, Öcalan'ın çağrısı yine boşa düşürülmüştür." dedi.

BDP'LİLER NE DEDİ?

DEMİRTAŞ: GÖRÜŞME NOTLARI BİZİM TARAFIMIZDAN SIZDIRILMADI

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) heyeti, Federal Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde İslami Birlik Hareketi'ni ziyaret etti ve burada temaslarda bulundu.

Ziyaret sonrası konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş şunları söyledi:

''Biz hiçbir zaman 'ben baldıran zehiri içmeye hazırım' diyen bir Başbakan'a karşı komplo içerisinde olmayız. Böyle bir ahlaksızlık içerisinde olmayız. Bundan herkesin içinin rahat olması lazım. Sayın Başbakanın içinin rahat olması lazım. Biz bu süreçte çözüm olanağının zeminini güçlendirmeye çalışıyoruz. Görüşme notları bizim tarafımızdan sızdırılmadı. Biz de bu konuda kendi içimizde araştırma yapıyoruz.''

AHMET TÜRK: GERÇEKLE İLGİSİ YOK GİBİ, ARAŞTIRIYORUZ!

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, basında, çözüm sürecindeki görüşmelere ait olduğu iddia edilen tutanaklarla ilgili, ''Tutanakların sızdırılmasını buradan öğrendik, bu tartışmaları spekülasyon olarak değerlendiriyoruz'' dedi.

Federal Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde, İslami Birlik Partisi'ni ziyaret eden heyette bulunan Türk burada, çözüm sürecindeki görüşmelere ait olduğu iddia edilen tutanaklarla ilgili açıklama yaptı.

Ahmet Türk, ''Tutanakların sızdırılmasını buradan öğrendik, bu tartışmaları spekülasyon olarak değerlendiriyoruz, araştıracağız, inceleyeceğiz. Tutanakların gerçekle bir ilgisi yok gibi görünüyor'' dedi.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89