• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 5 °C

Şivan Perwer'den tarihi konser!

Şivan Perwer'den tarihi konser!
Şıvan Perwer, Viyana'daki ünlü Konzerthaus'da dün gece konser verdi. AK Parti ve BDP'yi Şivan Perver konseri buluşturdu.

Kürt müziğinin en önemli temsilcilerinden Şivan Perwer'in konseri AK Partili ve BDP'li milletvekillerini buluşturdu.

Şıvan Perwer, Viyana'daki ünlü Konzerthaus'da dün gece konser verdi. Konserden önce verilen resepsiyonda Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Kürdistan bölgesel yönetim başkanı Mesut Barzani, AK Parti milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat ve Gülşen Orhan, BDP milletvekili Sırrı Sakık, kapatılan DTP'nin eş başkanı olan ve milletvekilliği düşen Ahmet Türk, yine DTP'nin kapatılmasıyla milletvekilliği düşen Aysel Tuğluk ve eski DEP milletvekili Sedat Yurttaş bir araya geldiler.

11043

Fischer, konserin açılışında yaptığı konuşmada, "siyasi yaşamının son 30 yılında Kürt sorununun çözümü için çok çaba sarf ettiğini" söyledi. "Kürtler arasında başkan Barzani dahil çok sayıda dostu olduğunu" belirten Fischer, "30 yıl uğraşmama rağmen bu sorunun hala çözümlenememiş olmasından büyük üzüntü duyuyorum. Kürtlerin de ana dillerini özgürce konuşacakları, kültürlerini yaşatabilecekleri bir vatanları olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

11042

Kürtçe türkülerini Ensemble Wien Klang orkestrasının eşliğinde okuyan Şıvan Perwer, türkülerin hikayelerini zaman zaman kısaca İngilizce, Almanca ve Türkçe anlattı. Sanatçı, "Lo Mamo" (Hey Amca) türküsünü anlatırken birlik beraberlik mesajı verdi ve "Allah'ım bizi baskılardan kurtar" diyerek ezan okudu.

BM GİBİ ORKESTRA

11053

Şıvan Perwer'e konserde eşlik eden Ensemble Wien Klang orkestrası üyelerinin 20 değişik milletten oluştuğunu açıklayan sunucu Willi Resetarits, 2004 yılında Perwer'in Avusturya'daki konserlerine destek verdiğini ve sahnede "Cane Cane" türküsünü birlikte okuduğunu, o dönemde Meclis Başkanı olan Cumhurbaşkanı Fisher'in sanatçı ismi olarak kullandığı "Ostbahn Kurti" ismini "Ostbahn Kurdi" olarak değiştirip kendisine bir de belge verdiğini anlattı.

FIRAT'IN ŞİVAN SEVGİSİ

Konserden önce verilen resepsiyonda gazetecilere açıklamalarda bulunan AK Parti milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, "Şıvan Perwer'in Türkiye'de başlatılan açılım sürecine bir sanatçı olarak katkısı olacağına inandığını" belirterek, "Türkiye'ye dönmesi için benden önce Sayın Başbakanımız kendisini davet etmişti. Bildiğim kadarıyla yasal bir engel yok. Şıvan evrensel bir ses. Türkiye'ye gelmesini tabii ki isteriz" dedi. Fırat, "Yurt dışında Türkiye'ye gelmeyi bekleyen sadece Şıvan değil, on binlerce kişinin bulunduğunu" kaydetti.

TÜRK'TEN ŞİVAN'A DESTEK

Kapatılan DTP'nin eş başkanı Ahmet Türk de "Biz Viyana'ya kadar sadece bir türkü dinlemeye gelmedik. Kürt halkının taleplerini, acılarını, umutlarını sesiyle dile getiren bir sanatçımızın böyle bir günde yanında olmak istedik" diye konuştu.

Konsere Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'in yanı sıra Eğitim Bakanı Claudia Schmied, Sosyal Demokrat Parti'nin (SPÖ) yönetimde olduğu Viyana Belediyesi, Belediye Kültür Dairesi ve kentteki bazı iş adamlarının destek verdiği belirtildi.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Fischer ve Barzani, konserin ikinci yarısını kısa bir süre dinledikten sonra salondan ayrıldılar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89