• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 17 °C

Şivan Perwer Tatlıses için ne dedi?

Şivan Perwer Tatlıses için ne dedi?
Açılımın en çok konuşulan isimlerinden biri. Şivan Perwer açılımı değerlendirdi, Tatlıses hakkında konuştu.

Kürt açılımı tartışmalarında en çok ismi anılanlar arasında yer alıyor. Kürt sanatçısı Şivan Perwer, federatif yapıyı savundu, hatta bağımsızlık hakkının tanınmasını da istedi.

Perwer ünlü türkücü İbrahim Tatlıses'e de dokundurdu. "Kürtlükten çok uzak biri" diye tanımladığı sanatçı için "Ben Kürtvari biriyim. O ise daha çok Urfavari olarak hareket etti" ifadelerini kullandı.

Taraf'tan Neşe Düzel Kürt sanatçısı Şivan Perwer ile Paris'teki Kürt Enstitüsü'nde röportaj yaptı.. İşte öne çıkan bazı satırbaşları:

Türk sanatçılar korkuyor

Türk sanatçılar Kürt sanatçılarla biraraya gelmekten korkuyorlar. Çünkü Türk sanaçtılar da Kürtlere devletin baktığı gibi bakıyor. Kürtler devlet tarafından hep horlanmış ve küçük görülmüş terörist ve bölücü olarak algılanmış ya.

Kürt toplumunda da tabular var

Kürt politikasında da bazı yanlışlar hatalar çatışmalar var. 35-36 yıllık süreçte ben bunların hepsini yaşadım. Biz Ortadoğu toplumuyuz. Ortadoğu toplumlarının eleştiriye tahammülü yoktur. Arap prensleri, şeyhleri, liderleri kendilerini eleştirdi diye bir şairi, yazarı sanatçıyı öldürebiliyorlardı. Suriye'de Hafız Esad'ı Irak'ta Saddam'ı eleştiren yok ediliyordu. Kürt toplumunda da tabular var. Atatürk için bir şey söylendiği zaman toplum onu cezalandırıyor.

Öcalan eleştirilemez

PKK'da öyle bir olay var yani.. Zordur. Ama onlarda da bir açılım var şimdi. "Birbirimize karşı hiddetten ve şiddetten vazgeçmeliyiz. Toleranslı davranmalıyız. Biz Kürtler de birbirimizi çok incittik" diyorlar. Onlar da yumuşamaya başladılar artık.

İbrahim Tatlıses için ne dedi?

"DTP hükümet ile PKK arasında arabulucuk yapsın"

Çözüm için PKK'nin de sürecin içinde olması gerekiyor. Çünkü silahı patlatan PKK değil mi? Demek ki onun da barış süreci içinde olması gerekiyor. Ayrıca DTP de 2 milyon seçmenin oyunu almış bir parti. DTP'li vekillere de değer verilmeli. Tabii, onlar da başkasının diliyle konuşmamalılar, süreçte bir rol oynamamılar. Hükümet PKK ile görüşmek istemiyor. DTP bu rolü üstlenebilir. PKK'yle de hükümetle de DTP görüşebilir.

Tatlıses'e taş attı

Urfalı olarak düşünülürsem Tatlıses benim hemşerim sayılır. Fakat ben Kürt kültürüne, özüne gerçeğe bağlı, bir insanım. O ise Kürtlükten çok uzak biri. Ben Kürtvari biriyim. O ise daha çok Urfavari olarak hareket etti. Urfa'nın iç kesiminde insanlar düşüncelerini, çiğköfte lahmacun, tırşık üzerine yoğunlaştırmışlardır. Bir de türkü söylemek ve ünlü olmak üzerine yoğunlaşmışlardır.

Arap şeyhi örneği

Biz kocaman bir toplumuz. Eğer bir Arap şeyhinin bağımsızlık hakkı varsa, Türkiye ve BM kabul edebiliyorsa niye Kürtlerin böyle bir hakkı olmasın? Kürtlerin de kendi toprakları üzerinde bağımsız yaşama hakkı var. Bir Arap şeyhi devlet olabiliyor ama Kürtlere hala bir federatif yapı olma hakkı tanınmıyor. Oysa olayı sürece bırakmak lazım. Mühim olan insanların toplumun zenginlik ve barış içinde yaşamalarıysa geleceğe dair hiçbir şey dayatmamak gerekiyor. Hiçbir toplum kendi ülkesinin parçalanmasını istemez. 

Bir Kürdün sadece Türkiye'deki parçayı düşünüp diğer parçaları boş vermesi düşünülemez. Mesela Belçika'nınbir kısmı Valon bir kısmı Flamandır. Flamanlar Hollandaca, Valonlar Fransızca konuşur. Valonlar Fransa'ya, Flamanlar da Hollanda'ya katılıp çok iyi yaşayabilirler ama bunu yapmıyorlar. Belçika devleti içinde yaşamayı tercih ediyorlar. İspanya ve İsviçre buna en iyi örnektir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89