• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C
  • Berlin 11 °C

Şivan Perver'in çözüm önerisi

Şivan Perver'in çözüm önerisi
"Bu acılara son verebilecek ve barışı getirecek bir lider bütün Ortadoğu için tarihi bir rol oynar’’ diyen Şivan Perver, çözüm önerisini ve Türkiye'ye dönüş şartını açıkladı.

"Bu acılara son verebilecek ve barışı getirecek bir lider bütün Ortadoğu için tarihi bir rol oynar’’ diyen Kürt şarkıcı Şivan Perver, çözüm önerisini ve Türkiye'ye dönüş şartını açıkladı. 

Kürt müziğinin efsane ismi Şivan Perwer, “Şarkılar devleti yıkmaz” diyerek, Türkiye’nin, U2 grubu ile “Sunday bloody sunday”ı söylediği gibi kendisiyle de “Halepçe”, “Kine Em” şarkılarını söylebileceğini belirtti

Kürt müziğininin dünyada tanınan ismi Şivan Perver doğduğu topraklarda yaşanan gelişmeler üzerine ülkesine dönmek istediğini belirterek, “Samimi bir şekilde gelişecek bir barış ve demokratik sürece katkım olursa Türkiye’ye gelirim’’ dedi. Başbakan Erdoğan’ın, Halepçe katliamı üzerine yazdığı şarkıyı hatırlatarak “Gönül dünyasının derinliklerine dalıyoruz’’ sözlerini oldukça samimi bulan Perwer, ‘’Şarkıların bile devleti yıkacağına inandırmak isteyen çevreler oldu. Şarkılar devleti yıkmaz’’ dedi. Perwer, Erdoğan’ın bu konuşmasıyla Kürtlerin yıllardır çektiği acıyı zikrettiğini belirterek “Her iki tarafın annelerinin duygularını vurgulaması önemli. Bu acılara son verebilecek ve barışı getirecek bir lider bütün Ortadoğu için tarihi bir rol oynar’’ dedi.

KÜRTÇE, TÜRKİYE’NİN ARTISI

Perwer, yıllarca Kürtlerin sahip olduğu kimlik ve kültürün Türkiye’de yok sayıldığını dile getirerek, ‘’Halbuki, Kürt eserleri Türkiye’nin de katma değeridir. Türkiye U2 grubuyla ‘Sunday bloody sunday’ı (İrlandada vurulan göstericileri anıyor) söylüyorsa benimle de ‘Halebçe’yi ‘Kine Em’, ‘Mihemedo’yu söyleyebilmeli’’ diye konuştu.

İŞTE BENİM ÇÖZÜM ÖNERİM

Türkiye’de birçok çevrenin görüşlerini dile getirdiği çözüme yönelik öneriler konusunda Perver de kendi çözüm önersini şöyle anlattı: ‘’İnsan haklarına saygılı, uluslararası temel yasalar baz alınarak Kürtlerin varlığı, kültürel ve siyasi hakları adil bir şekilde hukuki bir güvenceye kavusturulmalı.’’

KATKIM OLACAKSA GELİRİM

34 yıldan fazla bir süredir sürgünde olduğunu belirten Perwer, ‘’Yıllar geçtikçe benim döneceğime, halkım toplandı bu diyarlara. Samimi bir şekilde gelişecek bir barış ve demokratik sürece katkım oluyorsa gelirim’’ dedi. CHP ve MHP’nin tavrını eleştiren Perwer, ‘’CHP’nin okları mevcut sisteme saplanıp takılmış. Devletçilik ve milliyetçilik okları ilede MHP ile atış yarışına girmiş’’ diye konuştu.

Türk halkına Türkçe seslenmek istiyorum

Perwer, Türkçe beste yaptığını ve Türk halkına Türkçe seslenmek istediğini dile getirdi. Perwer, neden Türkçe müzik yapacağını şu sözlerle ifade etti. “Şimdiye kadar albümlerimde sadece Kürtçe okumamın birkaç nedeni var. Birincisi Türkiye’de Kürtçe dilinde yazı yazmak, şarkı söylemek uzun bir süre yasaktı. İkincisi Kürtçe anadilim ve bu dile hakimim. Bir de özel asimilasyon politikalarıyla bin yıllardır varlığını sürdüren bir dile ve kültüre büyük saldırı oldu ve bir Kürt olarak buna karşı mücadele etme sorumluluğum vardı. Türk halkına yıllarca büyük yalanlar söylendi. Ancak bu inkar politikasının yavaşta olsa terkedildiğini görüyoruz. Yaşanan gerçekleri, kardeşlik ve dostluğu, sevgiyi, aşkı Türkçe dilinde Türk halkına söylemek ve seslenmek neden omasın ki. Bu doğrultuda Türkçe, Arabça, Farsça ve Ingilizce gibi dillerde barışı, demokrasiyi, insan hak ve hukukunu, çevrenin korunmasını dile getiren şarkılar da yapmak, aynı zamanda Kürt halkının çektiği acıları aktarmak daha güzel olur diye düşünüyorum.’’star

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89