• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Diyarbakır 15 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Berlin 5 °C

Sırrı Süreyya Önder, 28 yıl sonra işkencecisiyle yüzleşti

Sırrı Süreyya Önder, 28 yıl sonra işkencecisiyle yüzleşti
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski Emniyet Genel Müdürü Refet Küçüktiryaki ve dönemin Mamak Cezaevi Müdürü Raci Tetik'i dinledi.

Darbeleri Araştırma Komisyonu, eski Emniyet Genel Müdürü Refet Küçüktiryaki ve dönemin Mamak Cezaevi Müdürü Raci Tetik’i dinledi. Kendisine işkence yaptığını söylediği Raci Tetik’le 28 yıl sonra yüzleşen BDP'li Sırrı Süreyya Önder, “Mamak'ta yatan binlerce insanın işkencecisidir” dedi. 

Komisyon, Refet Küçüktiryaki ile Dolmabahçe Sarayı'nın yönetim binasında bir araya geldi.

Görüşmede Komisyon Başkanı Nimet Baş, TBMM'nin arşivinde kayıtlı bulunan Küçüktiryaki ile ilgili bir mektubu okudu.

Baş'ın mektuptaki ''Beni Amerika keşfetti. Beni, Emniyet Genel Müdürü olarak atayan başbakan değildir. En çok Alevi ve Kızılbaş soykırımı yapan benim. Ankara'da 'Aleviler'in kurtarılmış bölgesi' diye anılan mahallede işkence yapan Ankara emniyet müdürünü atayan benim'' ifadelerinden haberinin olup olmadığını sorduğu Küçüktiryaki, bunlardan haberdar olmadığını söyledi.

İşkence yapmadığını savunan Küçüktiryaki, ''Ne bir kişiye tokat attım ne de bir kişiye 'tokat atın' dedim'' ifadelerini kullandı.

İŞKENCE BİRİMİ VAR MIYDI?

Komisyon üyesi BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in Emniyet Genel Müdürlüğü'nde sanıkların intihar etmesi ve işkence olaylarıyla ilgili sorusu üzerine Küçüktiryaki, ''Böyle bir şey varsa ya benden öncedir ya benden sonradır. Yetki ve salahiyet tamamen sıkıyönetim komutanlarındaydı. Bize bir şey intikal etmezdi. O kadar karışık bir devre ki bize hiç böyle şeyler ulaşmadı'' diye konuştu.

Emniyette işkence yapmakla görevli bir birimin olup olmadığı sorulan Küçüktiryaki, ''Kesinlikle böyle bir birim yok'' dedi.

KOMİSYON ÜYELERİNİ GÜLDÜREN SORU

Komisyon üyesi MHP Milletvekili Atila Kaya'nın, o dönemdeki olayların engellenmesi yönünde adımlar atılmadığı yönündeki iddialara ilişkin sorusu üzerine Küçüktiryaki, ''Bizim sıkı yönetim komutanlarıyla onların da bizimle hiç bir ilişkisi olmazdı. Sadece 'Filan adamı al, filanı ver gibi... Örneğin Ankara emniyet müdürünü görevden alın, filanı yapın' dediler. Biz buna direndik. Fakat daha sonra istedikleri adamı yaptılar'' dedi.

Bunun üzerine Sırrı Süreyya Önder'in ''Siz, Emniyet Genel Müdürlüğü yaptığınızdan emin misiniz '' demesi gülüşmelere neden oldu.

Refet Küçüktiryaki, görüşmenin ardından Dolmabahçe Sarayı'ndan ayrılırken basın mensuplarını sorularını yanıtsız bıraktı.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Sırrı Süreyya Önder, ''Dönemin işkence merkezi olarak bilinen, o dönemde oluşturulan yerleri sorduk. Kenan Evren'in arşivinden çıkan mektubu sorduk. Hepsine 'Hatırlamıyorum, bilmiyorum' gibi cevaplar verdi. Böyle olunca 'Zamanında Emniyet Genel Müdürü olduğunuzdan emin misiniz' diye sorduk'' diye konuştu.

'BİLFİİL İŞKENCECİMDİR'

Nimet Baş'ın başkanlığındaki komisyon, daha sonra dönemin Mamak Cezaevi Müdürü Raci Tetik'i GATA'ya bağlı huzurevinde dinledi.

Raci Tetik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı soruşturmada da mağdurlarca sistematik işkence yapmakla suçlanmıştı.

Sırrı Süreyya Önder, Raci Tetik'le ilgili olarak, ''Benim bilfiil işkencecimdir. Sadece benim değil, Mamak Cezaevi'nden geçen binlerce insanın da... Ayrıca iki yoldaşımızın da ölümünden sorumlu bir özel harp mensubudur. Kıbrıs'taki görevinden sonra ödüllendirilerek, Mamak'a gönderilmiştir'' dedi.

'TÜRKİYE'Yİ ALLAH KORUMUŞ'

MHP'li Atila Kaya da dinledikleri Ankara Emniyet Müdürü'nün hiçbir şeyden haberi olmadığını söylediğini hatırlatarak, “Topu Emniyet Genel Müdürü'ne atmıştı. Şimdi Emniyet Genel Müdürü'nü de dinledik. O da hiçbir şeyden haberi olmadığını, işkence yapıldığını hiç duymadığını, işkencelerden, ölümlerden haberi olmadığını söyledi. Tabloya bakınca Türkiye'yi Allah korumuş” diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89