• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Berlin 3 °C

Sırada HSYK'nın atama krizi var

Sırada HSYK'nın atama krizi var
HSYK'nın yaz kararnamesinde, Ergenekon'un özel yetkili savcı ve mahkeme başkanlarını by-pass edilmek isteniyor.

Her kararnamede olduğu gibi Adalet Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde gönderdiği Yaz Kararnamesi'nde de kriz kapıda. HSYK'nın, daha önceki kararnamelerde gösterdiği tavrı bu dönem de sürdüreceği öğrenildi. Birçok hakim ve savcının atama yapılmadığı için çocuklarını okula kayıt ettiremediği, tatilini geçiremediği ve mağdur olduğu kararnameyi geciktiren HSYK'nın hedefinin Ergenekon savcıları olduğu belirtildi.

Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili savcıları terfi ettirip etkisizleştirmek isteyen HSYK'nın bir taraftan da terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz gibi isimleri de daha etkin yerlere getirme senaryoları üzerinde çalıştıkları iddia edildi. 'Korsan liste' girişimleriyle delme hesaplarının yapıldığı Yaz Kararnamesi'ni biran önce çıkmasını binin üzerinde hakim ve savcı sabırsızlıkla bekliyor.

Hakim ve savcılar, HSYK'nın yaz kararnamesini bekliyor. 1325 hakim ve cumhuriyet savcısı, 138 unvanlı hakim (Mahkeme Başkanı) ve Cumhuriyet savcısı (Özel Yetkili) ile 135 idari hakim ve savcının atamalarının bu hafta içinde gerçekleştirilebileceği belirtildi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yaz kararnamesi görüşmelerinde kritik aşamaya geldi. Bu hafta içinde bir karar vermesi beklenen Kurul, "Terör örgütü üyesi" iddiasıyla yargılanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu bin 325 hakim ve savcının görev yerlerini belirleyecek. Zekeriya Öz başta olmak üzere Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili savcıların yerlerini değiştirmek isteyen HSYK'nın, özel yetkili mahkemelere de yedek üye atama girişiminde bulunabileceği belirtildi. Kurul'un Cihaner'i Ankara'ya getirmek istediği, olmaması durumunda ise Bursa'ya atayabileceği belirtildi.

CİHANER ANKARA'YA

HSYK, yaz kararnamesi görüşmelerinde, Ergenekon davası ile ilgili soruşturma ve kovuşturma yürüten hakim ve savcıların by-pass edilmesi için değişik senaryoların hazırlandığı belirtildi. Kurul'un özel yetkili savcı Zekeriya Öz başta olmak bazı Ergenekon savcılarını terfi ettirerek soruşturmadan uzaklaştırması, Ergenekon davasının görüldüğü mahkemelere yeni görevlendirmelerin yapılması gibi direkt müdahale girişiminde bulunacağı iddia edildi. İddialar arasında görev süresi dolan "Terör Örgütü" sanığı Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in yaklaşık 6 aydır boş olan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, bunun gerçekleşmemesi halinde ise Bursa'ya başsavcı olarak atanabileceği yer alıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Boyrazoğlu 18 Ocak'ta Yargıtay üyeliğine seçilmiş ve o günden bugüne kadar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na atama yapılmamıştı. HSYK tarafından bir başka görev yeri değiştirilebilecek ismin Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında Cumhuriyet savcılarının takipsizlik kararını kaldıran Kaçmaz, hukuk çevrelerinin tepkisini çekmişti. HSYK'nın Kaçmaz ile ilgili nasıl bir işlem tesis edeceği kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.

SABIRSIZLIKLA BEKLİYORLAR

Adalet Bakanlığı, bin 325 adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcısının merakla beklediği kararname taslağını 6 Temmuz'da HSYK'ya göndermişti. Hakim ve savcıların tatil planı bile yapamadan merakla bekledikleri kararname taslağı HSYK'da 26 Temmuz'da görüşülmeye başlamıştı. Yine 135 idari yargı hakimini kapsayan kararname taslağı 27 Temmuz'da, 138 kişilik unvanlı hakim ve Cumhuriyet savcısına ilişkin kararname taslağı ise 30 Temmuz'da HSYK'ya gönderildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89