• BIST 9524.59
  • Altın 2492.843
  • Dolar 32.5552
  • Euro 34.7123
  • İstanbul 13 °C
  • Diyarbakır 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Berlin 7 °C

Sinn Fein lideri Gerry Adams serbest bırakıldı

Sinn Fein lideri Gerry Adams serbest bırakıldı
Kuzey İrlanda'da Sinn Féin partisinin lideri Garry Adams dört gün süren sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Kuzey İrlandalı politikacı, İrlanda Cumhuriyet Ordusu IRA örgütü tarafından kaçırılıp öldürülen Jean McConville davası nedeniyle gözaltına alınmıştı.

Serbest bırakılmasının ardından bir açıklama yapan Adams, gözaltı kararının zamanlamasına dikkat çekti ve "1972'de yaşanan cinayet olayının içine hükümetimizi çekmek için gerçek dışı bir kampanya yürütülüyor" dedi.

Adams, gözaltı kararının barış sürecini olumsuz etkileyecek bir girişim olduğunu da ifade etti.

Tutuklama olayı, Adams ve partisi Sinn Féin seçim kampanyasına devam ederken gerçekleşmişti.

Adams, McConville davasıyla ilgili olarak Kuzey İrlanda polisinin iki ay önce kendisiyle temasa geçtiğini ifade etti. Bir hafta önce gönüllü olarak polise ifade vermeye gittiğini söyleyen Adams, "Sonrasında beni tutuklamaya karar verdiler" dedi.

Kendisine yöneltilen suçlamaların asılsız olduğunu belirten Adams, partisi Sinn Féin'in her zaman için Kuzey İrlanda sorununun barışçıl yollarla çözümü için çalıştığını vurguladı. Adams İngiltere'de terör örgütü olarak kabul edilen IRA için ise, "IRA artık yok, bitti" yorumunu yaptı.

Tutuklama kararına karşın Kuzey İrlanda polis güçlerini desteklediğini söyleyen Adams, tutklama kararının ardında "Polis güçleri içerisindeki eski kafalı muhafızlar" olduğunu savundu.

Adams'ın dosyasının savcılığa iletildiği belirtildi. Savcılık dosyanın incelenmesinin ardından Adams hakkında dava açılıp açılmayacağına karar verecek.

McConville cinayeti

McConville ailesinden yapılan açıklamada, hukuk mücadelesinin süreceği ifade edildi. Michael McConville, "Adalet yerini bulana karar 1972'de yaşananların peşini bırakmayacağız" dedi.

37 yaşındaki Jean McConville, 1972 yılında "polis muhbiri" olduğu iddiası ile Belfast'ın batısındaki evinden kaçırılmış ve IRA tarafından vurulmuştu.

O dönemde 10 çocuk annesi olan McConville'in cesedi 2003 yılında County Loath'taki bir sahilde gömülü olarak bulunmuştu.

McConville'in muhbir olmadığı Kuzey İrlanda polis ombudsmanının yaptığı bir araştırmayla ortaya çıkmıştı.

McConville Kuzey İrlanda sorunu sırasında Cumhuriyetçiler tarafından kaçırılıp öldürülen ve gizlice gömülen 16 kişiden biri idi.

IRA 7 kişiyi öldürdüğünü kabul etti, ancak kalan 9 kişinin cesedine tüm aramalara rağmen ulaşılamadı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89