• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Diyarbakır 28 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C
  • Berlin 22 °C

Sınırda bayramlaşma, izdihama sebep oldu

Sınırda bayramlaşma, izdihama sebep oldu
Sabahın erken saatlerinde sınır kapısında oluşturulan bölümde bekleyen vatandaşlar geçişlerin izin verilmesinin ardından izdihama neden oldu.

1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Türkiye ve Suriye Cumhuriyeti devlet sınırının belirlenmesinden sonra ayrılan birçok yakın akraba, iki ayrı devletin sınırları içerisinde kalan bölümlerdeki bayramlaşmaya bugün başladı.

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde bu yıl bayramlaşmadan dolayı izdiham yaşandı.

Sabahın erken saatlerinde sınır kapısında oluşturulan bölümde bekleyen vatandaşlar geçişlerin izin verilmesinin ardından izdihama neden oldu.

Ceylanpınarlı vatandaşlar Suriye tarafına geçmek için davul zurna eşliğinde karşılandı. İlçe Kaymakamı İlker Özerk Özcan, sınır ötesi bayramlaşmanın büyük bir mutluluk içerisinde geçtiğini belirterek, "Geleneksel sınır ötesi bayramlaşma 1999 yılında ilk olarak Ceylanpınar ilçesinde başladı. Bin 340 aileden oluşan 2 bin 861 kişi bugün ve yarın geçiş yapacaklar. Dönüşler bayram sonrası gerçekleşecek. Kurban Bayramında ise Suriye tarafı bize gelecek" dedi.

4722

Türkiye ile Suriye arasında yapılan anlaşma gereği iki ülke arasındaki vatandaşların vizesiz geçişlerinin Ceylanpınar'da yapılamayacağını belirten Kaymakam Özcan, "Ceylanpınar'da sınır kapısı olmadığı için buradan geçişler idari mektupla yapılıyor. Kurban Bayramında da öyle yapılacak. Vizesiz geçişler Nusaybin ile Akçakale kapısından yapılacaktır" diye konuştu.

Sınırın iki yakasında kalan bu insanlar özellikle dini bayramlarda her türlü olumsuz şekil ve iklim koşullarına rağmen, güvenlik sebebiyle sınır boyunca çekilen tel örgüler arkasından, kalabalıklar halinde insanlık onuruna yakışmayacak bir ortam ve şekilde uzun yıllar bayramlaşmaya devam etmişlerdi. 1999 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Şanlıurfa Valiliği ile Suriye Arap Cumhuriyeti Haseki Valiliği arasında yapılan bir protokol ile her iki vilayet sınırları içerisinde ikamet eden akrabaların idari mektupla, sınırı geçerek birbirlerinin evlerinde bayramlaşabileceklerine, bayramlaşmanın usul ve esaslarının belirlenmesi ile bayramlaşmanın gerçekleştirilmesine müşterek karar verilmiştir. Yapılan mülakat neticesinde en fazla bu yıl 2 bin 861 kişi bu yıl bayramlaşma için Suriye'ye gitti.

Ramazan Bayramı'nı Suriye'deki akrabalarıyla geçirmek isteyen 2 bin 861 Şanlıurfalı bir anda kapıdan geçmek isteyince izdiham yaşandı. Yaşanan izdiham nedeniyle bazı vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirirken, görevliler vatandaşları sık sık uyardı.

Ceylanpınarlı vatandaşların yanlarında çeşitli hediyeler götürdükleri gözlendi. Ceylanpınar ilçesinden Suriye'ye sınır kapısından sınır ötesi bayramlaşma için geçişlerin yarın da devam edeceği, Şanlıurfalıların ülkelerine dönüşlerinin ise 48 saat sonra yapılacağı öğrenildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89