• BIST 10188.57
  • Altın 2389.586
  • Dolar 32.3116
  • Euro 34.7079
  • İstanbul 19 °C
  • Diyarbakır 22 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 26 °C
  • Berlin 24 °C

Simav'da deprem!

Simav'da deprem!
Merkez üssü Kütahya Simav olan 5,9 şiddetindeki deprem, İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir, Yalova, Tekirdağ ve Çanakkale'de de hissedildi.

Merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesi olan bir deprem meydana geldi. Saat 23.15'de 5.9 şiddetinde meydana gelen deprem, İstanbul'da, İzmir ve Uşak'ta da hissedildi. Bu depremden hemen sonra 23.25'de artçısı olduğu belirtilen depremin şiddeti ise 4.6 olarak gerçekleşti. İlk depremin 7 km derinlikte, ikincisinin ise 5 km. derinlikte meydana geldiği tahmin ediliyor.

Kütahya'nın Simav ilçesinde meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem, İstanbul, Ankara, Çanakkale, Bursa, Balıkesir, Yalova, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Afyonkarahisar'da da hissedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsünden alınan bilgiye göre, saat 23.15'te, merkez üssü Kütahya'nın Simav ilçesi olan 5.9 büyüklüğündeki depremin hissedildiği il ve ilçelerde vatandaşlar, evlerini terk ederek sokağa çıktı.

28583

Bu arada, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumunun internet sitesindeki verilere göre, Türkiye'nin batı kesiminde meydana gelen depremin merkez üssünün, Kütahya'ya 77, Bursa'ya 121 ve Balıkesir'e 123 kilometre mesafede (Yani Kütahya Simav) olduğu belirtildi. Depremin büyüklüğü 6 olarak verildi.

Depremle ilgili Birleşik Devletler Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin tahmini ise şu adresten görülebilir: http://neic.usgs.gov/neis/bulletin/neic_c0003j4a_l.html

Kütahya Simav'da, 5.9 ve 4.6'nın ardından 3.9 ve 4.0 büyüklüğünde iki deprem daha meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nden son depremler takip edilebiliyor: http://www.koeri.boun.edu.tr/scripts/sondepremler.asp

Başbakanlık’tan deprem açıklaması

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada depremin saat 23:15’te, 5.7 büyüklüğünde Kütahya -Simav merkezli olduğu ve sonraki ilk 1 saatte, büyüklükleri 2.3.-4.8 arasında değişen 11 adet artçı deprem olduğu belirtildi.

Açıklamada, depremin Kütahya ve ilçelerinde kuvvetli, İstanbul, Bursa , Çanakkale, Eskişehir, Ankara ve Uşak’ta hafif hissedildiği ifade edilirken, “Bu faylarda bu tür depremlerin olması normaldir. Deprem bölgesindeki hasarlı yapıların kullanılmaması yönünde gerekli önlemlerin alınması rica olunur .” denildi.

"MARMARA'YLA ALAKASI YOK"

Deprem Uzmanı Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, NTV'ye yaptığı açıklamada, bölgede bir etkinlik olduğunun bilindiğini ve depremin sürpriz olmadığını söyledi.

Daha önce yakın bölgelerde büyük deprelmlerin meydana geldiğini belirten Gündoğdu, "Bu, orada olacağı anlamına gelmiyor" dedi.

"Orası bir derem bölgesi" şeklinde konuşan Gündoğdu, "Büyük bir hasar beklenmemesi gerekir. Dikey bir depremdi ve Marmaray'la alakası yok. Marmara'da olması beklenen 7'nin üzerindeki deprem yatay hareketlerle gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

1. derece deprem bölgesi

Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan deprem bölgesinin Türkiye’nin 1. derecede deprem bölgesi sayıldığını, çöküntü havzaları denilen jeolojik yapılar üzerinde olduğunu söyledi. Doğu batı istikametinde simav çöküntü alanına yakın bir bölgede gerçekleşen depremin Şenköy söğüt arasında bir noktada gerçekleştiğini anlattı. Eyidoğan, “Çok sayıda artçı şok yarattığını görüyoruz. Bu tür depremler için normaldir bölgede 4’ten büyük 5-6 deprem oldu.” Dedi.

İZMİR SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Simav merkezli deprem İzmir'de de hissedildi. Yaklaşık 10-15 saniye hissedilen deprem sonrası sokaklarda korku dolu dakikalar yaşadığı belirtiliyor.

DEPREM RİSKLİ EVLERE GİRMEYİN

Uzmanlar, Simav'daki depremin ana deprem olabileceği ancak artçıların devam edebileceği konusunda uyarıyor. Bölgedeki yapıların depreme dayanıklı olmadığını vurgulayan uzmanlar, uygun yapıda olmayan binalara girilmemesi ve geceyi emniyetli bölgelerde geçirmelerini istedi.

Deprem siyanür barajını nasıl etkiler?

TV8'de canlı yayına bağlanan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, siyanür barajının son setinin yıkılması halinde oluşacak durumun "felaket" olacağını ancak barajın bulunduğu Gümüş köyü mevkıınin depremin merkez üssü Simav'a çok yakın olmadığını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta çöken siyanür barajı Kütahya'da yağan yağmur nedeniyle siyanürün içme suyuna karışma ihtimalini gündeme getirmişti.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89