• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 13 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C
  • Berlin 3 °C

Sıfır Noktası Nefret Noktasına Döndü

Sıfır Noktası Nefret Noktasına Döndü
New York, sıfır noktası yakınına cami projesinin karşıtlarıyla taraftarlarının protestolarıyla sarsılıyor.

New York, sıfır noktası yakınına cami projesinin karşıtlarıyla taraftarlarının protestolarıyla sarsılıyor. Proje imamının eşi 'İslam fobisinin ötesine geçildi, bu Müslümanlardan nefrettir' dedi. Time 'Amerika İslam fobik mi' kapağı yaptı

11 Eylül saldırılarında yıkılan New York’un ‘ikiz kuleler’ enkazı (sıfır noktası) yakınına cami inşa etme projesi yüzünden çıkan tartışmada gerilim had safhada. New York’ta cami karşıtlarıyla taraftarlarının gösterilerinde kavga kopması polis barikatlarıyla engellenirken, ABD çapında da cami karşıtlığı tırmanıyor.

Sıfır noktasından iki blok ötede planlanan, cami de içerecek ‘Park51-Kurtıba Evi’ adlı İslam Kültür Merkezi’nin imamı olması beklenen Faysal Abdül Rauf’un eşi Daisy Khan, “Karşı çıkanların tavrı İslam fobisinin de ötesine geçip Müslümanlardan nefret etme aşamasına geldi” uyarısı yaptı. Time dergisi meseleyi kapak konusu yapıp ‘Amerika İslam fobik mi’ başlığını attı.

New York’ta cami karşıtı ve yandaşları önceki gün yine karşılıklı protesto yaparken, gergin anlar yaşayan iki taraf arasında arbede çıkması polis barikatıyla engellendi. Sayıca daha kalabalık karşıtlar ‘Burada camiye hayır’, ‘Tüm Müslümanlar terörist değil ama tüm teröristler Müslüman’dı’, ‘İslam’a dair bilmem gereken her şeyi 11 Eylül’de öğrendim’, kan damlayan kırmızı harfle çizilmiş ‘Şeriat’ yazılı pankartları taşıyıp bu yönde sloganlar attı. Cami yandaşları ‘Burası özgür bir ülke’, ‘Fanatiklerin ne dediğine bakmayız, dini özgürlük var’, ‘Irkçılığa son, fanatikler gidin buradan’ sloganlarıyla karşılık verdi.

Şeriat uyarınca yapıldığı iddiasıyla dövme, taşlama ve diğer işkence yöntemlerinin görüntülerinin bulunduğu bir pankart açmaya çalışanları polis kovaladı. Kefiyeli füze maketlerine ‘Yine mi özgürlük dinin hedefinde?’, ‘Hadi Obama’nın göbek adı Hüseyin, ama Bloomberg, senin mazeretin ne’ diye yazıldı. ABD Başkanı Barack Obama ile New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg camiyi destekliyor. Cami yandaşları arasında Müslüman olmayanlar da bulunurken, cami karşıtları arasında çok sayıda itfaiyeci ve inşaat işçisi var.

Projenin yöneticilerinden imam Faysal Abdül Rauf’un eşi Daisy Khan, Yahudi Kültür Merkezi başkanıyla birlikte ABC’de Christiane Amanpour’un programına katıldı. Minaresi olmayacak 13 katlı merkezin dinlerarası hoşgörüyü savunacağını anlatan Khan, “Son günlerde yaşananlar ve merkeze karşı çıkanların tavrı İslam fobisinin bile ötesine geçti. Bu Müslümanlardan nefrettir” dedi ve ‘Yahudi karşıtlığı metastazı’ benzetmesi yaptı.

‘Anayasa İslam’a uygun’

ABD Dışişleri’nin dini hoşgörüyü anlatması için Ortadoğu gezisine gönderdiği Rauf ise, Bahreyn’deki toplantıda camiyle ilgili tartışmanın kendisini cesaretlendirdiğini söyleyip “Bu kadar çok dikkat çekmemiz başarı işaretidir. İnsanların giderek daha fazla anlayacağını umuyorum” diye konuştu. Rauf, Bahreyn’in El Vasat gazetesine ise şu değerlendirmede bulundu: “ABD anayasasının özgürlükler maddesi uyarınca Müslümanların dini ibadet hakkı var. Ben, bu maddeyi, İslam’ın bazı Müslüman ülkelerdeki uygulanış biçiminden daha çok İslam’ın ilkelerine uygun buluyorum”

Time: Nefret söylemi

New Yorklu Müslüman liderler projeyi başka yere taşıma seçeneğine kapıyı açık tutarken, Time ‘Amerika İslam fobik mi’ kapağıyla Amerika’nın bir Müslüman sorunu olup olmadığını sorguladı. Dergi cami karşıtlarının derine kök salmış İslam fobisiyle hareket ettiğini, Müslümanlara fiziksel saldırı olmasa da, nefret söyleminin kızışıp yaygınlaştığını, bazı siyasilerin İslam’ı terör ve vahşetle bağdaştırdığını sıraladı. Derginin 1002 kişiyle yaptığı ankete göre Amerikalıların yüzde 46’sı İslam’ın kendinden olmayanlara şiddeti diğer dinlerden daha fazla teşvik ettiğine inanıyor, yüzde 61’i cami projesine karşı, yüzde 26’sı destekliyor, yüzde 13’ü ‘Bilmiyorum’ diyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89