• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Diyarbakır 29 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Berlin 20 °C

Şeyh Sait isyanında analar ağlamadı mı?

Şeyh Sait isyanında analar ağlamadı mı?
Onur Öymen, önceki gün Meclis'teki görüşmelerde hükümetin 'analar ağlamasın' diyerek başlattığı demokratik açılımı eleştirdi. "Şeyh Sait isyanında analar ağlamadı mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, önceki gün Meclis'teki görüşmelerde hükümetin 'analar ağlamasın' diyerek başlattığı demokratik açılımı eleştirdi. "Şeyh Sait isyanında analar ağlamadı mı?

Dersim isyanında analar ağlamadı mı?" diye soran Öymen, 1937'deki isyanın kanlı şekilde bastırılmasını mevcut terörle mücadeleye örnek olarak gösterdi. Öymen'e Alevi kesimden büyük tepki geldi. CHP Parti Meclisi üyesi ve eski Tunceli Milletvekili Sinan Yerlikaya, devletin Dersim isyanını 'vahşice ve zalimce' bastırdığını, bunun savunulacak bir tarafının olmadığını söyledi.

Sanatçı Ferhat Tunç da, "O konuşmayı dehşetle izledim. Formül olarak Dersim'i örnek göstermesi demokrasi adına büyük bir utanç olarak tarihe geçecek. Irkçı, kafatasçı bir yaklaşım. Bence Onur Öymen söylemleriyle bir insanlık suçu işlemiştir." dedi. Öymen'in ırkçı bir yaklaşımda bulunduğunu ifade eden Tunceli Pir Sultan Abdal Derneği yöneticilerinden Enver Devletli de Öymen'in faşizan bir politika izlediğini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in "Şeyh Sait isyanında analar ağlamadı mı? Dersim isyanında analar ağlamadı mı?" sözleri Alevi camiada özellikle de Tunceli'de büyük tepkiye neden oldu.

Geçmişte yaşananların Atatürk'ün hasta yatağında olduğu bir döneme denk getirildiği, zalimce uygulamaların hiçbir şekilde savunulamayacağı belirtildi.

CHP PM üyesi Yerlikaya, "Bastırma yöntemi asla savunulamaz. Bazı insanlar kanunlara karşı, düzene karşı olabilir ama bunlar devletin parçalanması yok edilmesi niyeti yoksa, daha çok anlaşarak ve onlar ikna edilerek sorunlar aşılabilir." diye konuştu.

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Dersim isyanının bastırılmasının, canlı şahitlere göre bir 'katliam' olduğunu belirtti. Onur Öymen'in konuşmasında milli mücadele ile Dersim veya Şeyh Sait isyanının bastırılmasını aynı kefeye koymasını garipsediğini belirtti. Şahin, "CHP'nin burada neler yaşandığını görmemesini, burada yaşayanlar olarak tarihe not düşüyoruz. CHP'lilerin bu anlayışları, Dersim'den neden bir milletvekili dahi çıkaramadığını ortaya koyuyor. CHP'nin artık geçmişiyle ve gerçeklerle yüzleşmesi gerekir." dedi. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ise "Dersim isyanında mağdur olan biziz, ölen öldürülen biziz. Ama Sayın Öymen, öfkesi bir yana hâlâ kin ve intikam duygularından arınmış değil." ifadelerini kullandı. Öymen'in açıklamaları üzerine en zor durumda kalan ise Tuncelili olan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu bu konuda açıklama yapmaktan kaçındı.

Alevi camiadan tepki yağdı

Sanatçı Ferhat Tunç: O konuşmayı dehşetle izledim. Irkçı, kafatasçı bir yaklaşım olarak görüyorum. Bence Onur Öymen söylemleriyle bir insanlık suçu işlemiştir.

Tunceli Pir Sultan Abdal Derneği yöneticilerinden Enver Devletli: Bu ırkçı bir yaklaşım. Öymen, CHP'nin faşizan yaklaşımları paralelinde bir açıklama yapmış. Kendisini kınıyorum.

Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Celal Karagöz: Dersim'de soykırım denecek derecede bir vahşet ve dram var. Bundan sonraki olayları da bu şekilde bastıralım mantığıyla söylemişse bu hiç yakışık almayan bir açıklamadır.

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek: Onur Öymen'in konuşmasını izlediğim zaman çok üzüldüm. Maksadını aşmış bir konuşma olmuş. Tartışmada kullanılabilecek en sağlıksız argümanları kullanmış.

Liberal Düşünce Topluluğu Alevi Bektaşi Araştırmaları Merkezi Direktörü Şenol Kaluç: Öymen'in açıklamalarının şiddetle kınanması gerekir. Bunu CHP'nin çok acil bir şekilde özür dilemesi gereken bir gaf olarak değerlendiriyorum.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89