• BIST 9852.96
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Diyarbakır 26 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C
  • Berlin 11 °C

Şêrko Bêkes Azadî Parkı’na defnedildi

Şêrko Bêkes Azadî Parkı’na defnedildi
İsveç'te yaşamını yitiren modern Kürt şiirinin öncülerinden Şêrko Bêkes'in cenazesi, Hewler'de resmi törenle karşılandı.

Dört parçadan gelen siyasi parti temsilcileri, aydın ve yazarların katıldığı törende konuşan Federal Kürdistan Bölgesi Aydınlanma ve Gençlik Bakanı Kawa Mahmud, "Şêrko Bêkes bugün tüm Kürdistan için ortak bir kimlik ve ortak bir değerdir" dedi.

47104

İsveç'te tedavi gördüğü hastanede 4 Ağustos'ta yaşamını yitiren Kürt şiirinin en önemli isimlerinden Şair Şêrko Bêkes'in cenazesi, son yolculuğuna uğurlanmak üzere Hewler'e getirildi. Havayoluyla getirilen Bêkes'in cenazesini, eşi, oğlu ve kızının yanı sıra akrabaları ve sevenleri yalnız bırakmadı. Bêkes'in cenazesi, Federal Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı İmad Amed'in de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, aydın ve yazar tarafından karşılandı. Uluslararası Hewler Havaalanı'nda düzenlenen karşılama töreninde aralarında KNK, KCK, KDP, YNK ve Goran da dahil olmak üzere dört parçadan birçok partinin temsilcisi de hazır bulundu.

47105

Sevenlerinin Bêkes'i yalnız bırakmadığı tören boyunca duygusal anlar yaşandı.

Şêrko Bêkes Azadî Parkı’na defnedildi

Cenazenin Süleymaniye ulaşmasının ardından kent merkezindeki Azadî Parkı’nda tören düzenlendi. Törende Bêkes’in ailesi ve sevenlerinin yanı sıra Kürdistan’ın dört parçasından siyasetçiler, aydınlar ile binlerce Süleymaniyeli hazır bulundu. Törene ayrıca Federal Kürdistan Bölgesi Aydınlanma ve Gençlik Bakanı Kawa Mahmud ile KNK, KCK, KDP, YNK ve Goran Hareketi’nin temsilcileri de katıldı.

KCK Yürütme Konseyi üyesi Zeki Şengali ve Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Tahir Kemalizade’nin de hazır bulunduğu törende duygusal anlar yaşandı. Bêkes vasiyet ettiği gibi müzikler eşliğinde parkta Saddam rejimi tarafından 1983’te katledilen Kürtler için kurulan Şehitler Anıtı’nın yanına gömüldü.

ŞÊRKO BÊKES KİMDİR?

2 Mayıs 1940 yılında Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde dünyaya gelen Şêrko Bêkes, ünlü Kürt şair Faik Bêkes'in oğluydu. Bağdat’ta üniversite eğitimini tamamlayan Bêkes ilk şiir kitabını 1968 yılında yayınladı. 1965'ten 1987 yılına kadar pêşmerge olan Bêkes, yıllarca Güney Kürdistan'ın hareketinin 'Dengê Şoreşê' adlı radyosunda çalıştı.

Güney Kürdistan'da şiir ve edebiyatta yeni bir ekol olan "Ruwange" hareketinde yer alan Bêkes, pêşmerge saflarında birkaç arkadaşıyla Kürtçe edebiyat dergisi "Rwanya"yı çıkartıyordu. 1986 yılında İsveç'e gelerek mülteci olan Bêkes, 1987'de bu ülkede Kurt Tuckholsky edebiyat ödülüne layık görüldü. Bêkes ödülünü dönemin İsveç başbakanı Ingvar Carlson'ın elinden aldı.

1992 yılında Güney Kürdistan yönetiminin kurulmasından sonra ülkesine dönen Bêkes 1 kültür bakanlığı görevini yaptı. 40’dan fazla şiir kitabına imza atan Bêkes’in eserleri Arapça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Türkçe, İsveççe ve Yunanca'ya çevrildi. Bêkes, Nisan ayından bu yana Stockholm’deki Karolinsa hastanesinde kanser tedavisi görüyordu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89