• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 22 °C
  • Diyarbakır 21 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C
  • Berlin 10 °C

'Seçim sonrası çözüm hızlanacak'

'Seçim sonrası çözüm hızlanacak'
Hükümet, Kürt sorununun çözüm sürecinde seçimin hemen ardından önemli adımlar atmaya hazırlanıyor.

Kürt sorununun çözümü için PKK lideri Abdullah Öcalan ile başlatılan çözüm sürecinde, adım atmamakla eleştirilen hükümet, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından harekete geçecek. Atılacak adımların en önemlisi, Öcalan’ın son mektubunda “Gelinen noktada müzakere sistematiği için yasal bir çerçeve kaçınılmaz olmuştur” sözleriyle dile getirdiği, sürecin yasal çerçevesinin çizilmesi. Yine Kürt tarafının hükümeti adım atmamakla suçladığı konulardan ağır hasta mahkûmlar ve KCK’lıların serbest bırakılmalarına dönük adımlar da Nisan ayında hızlanacak.

Öcalan mektubu

PKK lideri Öcalan’ın 21 Mart Diyarbakır Nevruz’unda okunan son mektubu her ne kadar seçim ve AK Parti Hükümeti - Gülen Cemaati tartışmalarının gölgesinde kalsa da, çözüm süreciyle ilgili önemli gelişmelerin ipuçlarını veriyordu. Öcalan, "Şu ana kadar yürütülen bir diyalog süreciydi ve önemliydi. Bu süreçte iki taraf da birbirlerinin iyi niyetini, gerçekçiliğini, yeterliliğini test etmiştir. Bu testten hükümetin ağırdan alma, tek taraflı yürütme, yasal temelden kaçınma ve uzatma tutumuna rağmen iki taraf da barış arayışından kararlılıkla çıkmıştır” sözleriyle hükümetin kararlılığına vurgu yaptı. Öcalan diğer taraftan sürecin yürüyebilmesi için gerekli şartları da şu uyarıyla dile getirdi: “Gelgelelim diyalog süreçleri önemli olmakla birlikte bir bağlayıcılık içermezler. Bundan dolayı da kalıcı bir barış için yeterli güvence oluşturamazlar. Gelinen noktada müzakere sistematiği için yasal bir çerçeve kaçınılmaz olmuştur."

Sırrı Süreyya Önder ile sohbet

PKK liderinin son mektubu kamuoyunda olumlu karşılanırken, sürecin gidişatının nasıl olacağı da merak konusu. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi eşbaşkan adayı milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile yaklaşan seçimlerle ilgili sohbetimizde, çözüm süreciyle ilgili Kürt tarafının beklentilerini konuştuk.

Çözüm sürecinde gözler şimdi seçim sonrasına kilitlendi. Kürt tarafı hükümetin sürecin yasal çerçevesi için adım atması beklentisinde. Sürecin dört basamağından birinci adımı tamamlanmıştı. İkinci aşamada kalınmıştı. Beklenti, ikinci aşamanın da tamamlanarak, bir an önce üçüncü aşamaya geçilmesi.

Yasal çerçeve çizilecek

Sohbetimizden edindiğimiz izlenime göre, hükümet, seçimin hemen ardından yasal çerçeve için harekete geçecek. Bununla ilgili TBMM’den yasa çıkarılacak. Yasa isminin “Toplumsal Barış Çerçeve Yasası” olması bekleniyor. Böylece süreç ve aktörleri yasayla teminat altına alınacak. Yine Kürt tarafının hükümeti adım atmamakla suçladığı konulardan, hasta siyasi mahkumlar için de yönetmenliklerde yapılacak düzenlemelerle çözüm bulunacak. İlk etapta ağır hasta mahkumlar bırakılacak. Tutuklu KCK’lıların serbest bırakılmaları için de adımlar atılacak. Bunun ilk adımı 27 Mart’ta atıldı. İstanbul KCK ana davasında 37, basın davasından ise 8 kişi tahliye edildi. Son günlerde yaşanan tahliyelere, seçim sonrası daha fazla tahliyeler eklenecek. Sürecin öngörüldüğü gibi devam etmesi durumunda, Nisan ayı Kürt sorununun çözümü konusunda hükümetin önemli adımlar atacağı ve olumlu gelişmelerin yaşanacağı ay olacak.

İkinci aşamanın tamamlamasıyla üçüncü aşamaya geçilmiş olacak. Bu aşamada bir pürüz yaşanmaması durumunda, ikinci aşamanın tamamlanmasıyla çözüm sürecinin en önemli konularından olan silahların bırakılma konusunun konuşulmaya başlanacağı belirtiliyor. (Burhan Ekinci-Al Jazeera)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 261 34 89