• BIST 9104.98
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Diyarbakır 18 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C
  • Berlin 12 °C

Seçilmişler gelince Vali makamı terk etti

Seçilmişler gelince Vali makamı terk etti
Diyarbakır'da bugün Valiliğin miting yasaklaması ardından, BDP ve DTK'liler ile belediye başkanlarının Valilik binasına girmek istemesi ardından gerginlik yaşandı.

Diyarbakır'da bugün Valiliğin mitinge izin vermemesi ardından olaylar çıktı. Sabah erken saatlerinde Bağlar ilçesinde polis araçlarından Türkçe ve Kürtçe miting ve gösterilerin yasaklandığı bildirilerek halka evlerine gitme anonsu yapıldı. Anonsa rağmen Bağlar ilçesinin değişik bölgelerinden Batıkent Meydanı'na yürümek isteyen gruplara polis müdahale etti. İstanbul, Ankara, Konya, Karaman, Kayseri, Muş, Batman, Elazığ, Urfa gibi kentlerden getirilen zırhlı polis araçları ve çevik kuvvet polisleri ile kentte adeta OHAL görüntüleri yaşatan Valiliğin 'gösteri ve yürüyüşleri yasaklama' kararına rağmen binlerce kişi değişik semtlerde sokaklara çıkarak yürümek istedi.

Halkın Batıkent Meydanı'na gelmesine gaz bombaları ile engelleyen polis 4 kişiyi gözaltına alırken, Batıkent Meydanı'nda oturan BDP'liler ve belediye başkanları daha sonra Valilik binasına doğru hareket etti.

ALTAN TAN: BURASI VALİNİN BABASININ KAPISI DEĞİL

BDP'lilerin Valiliğe gelmesi ardından Vali Mustafa Toprak'ın binayı terk ettiği öğrenilirken, BDP'liler zorla binaya girmek istedi. Polis valilik kapısı önünde set oluşturarak kimsenin girmesine izin vermezken, Milletvekili Altan Tan, "Burası valinin babasının kapısı değil, benim memleketimin kapısı. Ben ağayım, ben paşayım; gelene kapıyı kapatmışlar. Vali bir gün buradan gidecek ama ben buranın sahibiyim" dedi.

DEMİRTAŞ: GAZ ATARKEN RANDEVU MU ALDINIZ

Valilik önünde önlem alan polisler, BDP lideri Selahattin Demirtaş'a "Sizin yaptığınız yasal değildir randevu almadan devletin resmi kurumuna giremezsiniz" demesi üzerine



 Demirtaş, "Siz çoluk, çocuk, yaşlı, kadın demeden coplarken, gaz bombası atarken, rendavu mu alıyorsunuz. Sen benim muhatabım değilsin. Git muhatabım gelsin, valin gelsin. Vali Bey gelsin, Emniyet Müdürü, Vali Yardımcısı gelsin. Ben Vali Bey'i bekliyorum. Benim partimin önünde anamı, bacımı, kardeşlerimi vali dövemez. Ara Vali'yi de içeri giriyorlar de. Yeter bu işkence, bu Vali bu şehri geriyor, kan döküyor. Valisi, Emniyet Müdürü buraya gelecek. Bunlar nasıl insanlarımızı dövüyorlar, dövemez bu vali. Burası valinin babasının malı değil. Bir gün gelecek bu halk sizi tükürüğünde boğacak. Vali benim partime randevulu mu giriyor? Vali benim partime girerken gaz bombasıyla coplarla randevulu mu giriyor?" şeklinde konuştu.

BAYDEMİR: ALLAH BELANIZI VERSİN

Polisin Valilik bahçesinde toplananlara müdahale etmesi ve HDK Diyarbakır sözcüsü Hüseyin Bardakçı'yı gözaltına alması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir buna tepki göstererek, "Biz Diyarbakır'ın yüzde 65 oyunu almış seçilmiş insanlarız. Allah faşizmi yok edecek, bir gün bu faşizm bitecek, yıkılacak faşizm. Allah belanızı versin, Allah belanızı versin, Allah belanızı versin. Faşistler, faşistler, şerefsizler, alçaklar, şerefsizler, faşistsiniz" diye bağırdı.

TÜRK: ESAD’IN SURİYESİNİ ARATACAK BİR MANZARA

Bunun üzerine polis müdürü, "Bu söylediğiniz sözleri size iade ediyorum. Bu sözleri kameralar karşısında söylüyorsunuz. Türk halkı bunları görecektir. Bu yaptığınız yasal değil" dedi.

Valilik bahçesi önünde açıklama yapan Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, "Bugün kendi öz yurdumuzda toprağımızda bir parya muamelesi ile karşı karşıyayız. Ve bugün burada yaşanan görüntüler Esad'ın Suriye'sini aratacak bir manzaradır. Burada bütün bu olumsuzluklara rağmen yine aklın vicdanın öne çıkmasını istiyoruz. Bu ölüm oruçlarının, kritik bir noktaya gelen ölüm oruçlarının ölümle sonuçlanmaması için çabalarımızı daha güçlü bir şekilde ortaya koyacağız. Ve biz bu ölümlerin önüne geçmek için gerekirse bizler bedenimizi ölüme yatıracağız" dedi.

VALİ KİMİN ADAMI?

Demirtaş, mitingi yasaklayan Vali Mustafa Toprak'a, Emniyet Müdürlüğü'nün miting yapılmasında sakınca yoktur görüşüne rağmen neden yasakladığını sormak için valiliğe geldiklerini belirterek, "Sen kimin adamısın? Tam olarak ne yapmaya çalışıyorsun? Amacın nedir? Bunları kendisine yüz yüze sormak istiyoruz. Bugün bu şehirde bir açıklama yapıp belki de çözüme dair bir adım daha atacaktık. Ama kendisi bunu engelleyerek, sokakta çocuk çoluk kadın dövdürerek, gaz atıp bugün bunu engelledi. Biz buradan BDP olarak çözüme dair güçlü bir mesaj veremedik. Böyle bir ortamda veremiyoruz. Dolayısıtla bunu engelleyen valiye Valilik binasından sormak istiyoruz. Sen kimsin? Kimden emir ve talimat alıyorsun? Diyarbakır'da görev yaptığın bu süre boyunca sadece savaşı kızıştırdın. Yürüyüşleri, mitingleri yasaklayarak yaptığın kışkırtıcı açıklamalarla dağda, şehirde her tarafta savaşı kızıştırdın. Tam olarak kimin adamısın diye yüzüne sormak için buradayız. Hükümetin, devletin, uluslararası güçlerin kiminse. Diyarbakır Valisi olmadığı net. Diyarbakır valisi falan değilsin. Kimin adamısın soruyorum. Burada da cevabını bekliyorum" şeklinde konuştu.

Aralarında BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Milletvekilleri Ayla Akat, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nursel Aydoğan ile Belediye Başkanları Osman Baydemir, Ahmet Cengiz, Yüksel Baran'ın da bulunduğu grup daha sonra Valilik binasından ayrıldı.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış
    ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    ÖNE ÇIKANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İlke Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0532 261 34 89